fbpx

Irena Dragić: Ovakvim načinom rada urušen je ugled i dignitet Gradskog vijeća Grada Zadra

Aktualni saziv Gradskog vijeća sve više obilježavaju inicidentne situacije. Posljednji dvoboj Sinovčić – Novoselović vrh je zamjerki koji se odnose na rad GV Zadra. Duge pauze između dva zasjedanja, neprimjereno veliki broj točaka dnevnog reda i incidenti samo su neke stvari koje priječe da se radu ovog saziva upiše pozitivna ocjena. O svemu tome smo razgovarali s predsjednicom oporbenog kluba vijećnika SDP-HNS-HSLS-DSU, Irenom Dragić.

– Ovakvim načinom rada urušen je ugled i dignitet Gradskog vijeća Grada Zadra. To je nedopustivo zbog građana, ali i zbog promicanja političke kulture, pa tako vijećnici SDP-a ne žele promicati ovakav način rada vijeća. Predsjednik Vijeća Živko Kolega je jedan od promicatelja ovakvog načina rada vijeća. Gradonačelnik tvrdi da su oni odgovorni samo za nastupe svojih vijećnika, no to nije točno jer njihov predsjednik je odgovoran za rad cijelokupnog gradskog vijeća. Naravno, ne može biti odgovoran za svaku riječ, ali poslovnikom ima ovlasti da sankcionira ispade i zloupotrebe govornice.

Ako izuzmemo posljednji incident Sinovčić – Novoselović, na koga bi predsjednik GV-a trebao uperiti svoj luk i strijelice, s obzirom da je inicidenta bilo s više strana. Zabrinjavaju li vas više česta oporbena napuštanja rada GV-a tako da vrlo važne točke dnevnog reda prolaze bez vašeg sudjelovanja i očitovanja?

– Slažem se da je upravo nepoštivanje poslovnika od strane predsjednika i dozvoljavanje vijećniku nastavak izlaganja nakon očite zloupotrebe govornice, nije prva primjena dvostrukih kriterija. To je dodatno narušilo povjerenje u vođenje sjednica ovog predsjednika GV-a. Krucijalne točke dnevnog reda iz kojih proizlaze odluke od životne važnosti za naše građane, postaju obazvrijeđene. Dobro je da su sjednice otvorene za javnost pa se u to građani mogu i sami uvjeriti. Posebice u činjenicu s kakvim motivima su pojedini vijećnici ušli u GV čije su sjednice i na nacionalnoj razini postale skandalozne. To se već vidi na aktualnom satu koji traje satima i na kojem dolazi do ispada pa se tako ciljano odvlači pažnja s bitnih točaka dnevnog reda. Sjetimo se Vrančićeve poruke Sinovčiću – “Samo ti nastavi s izlaganjem!” Neprihvatljivo je i sazivanje sjednica u tromjesečno razdoblju jer je nekvalitetno raditi s više od 30 točaka dnvenog reda. Na zadnjoj sjednici GV-a, šest prostornih planova je tražilo dugotrajnu raspravu i usaglašavanje. Međutim, to se izgubilo u ostalih 30 točaka dnevnog reda. Ubuduće to nećemo prihvatiti.

Idete u bojkot GV-a?

– Ne, nećemo bojkotirati sjednice.

Dobro, a koji je drugi način? Napuštanje sjednica očito nije.

– Mi se dugo pripremao za svaku sjednicu GV-a. Upozoravamo na propuste. Politički život ovog grada nije počeo ovim sazivom, iako to neki žele vjerovati. I u prošlom sazivu su sjednice trajale neprimjereno dugo. Ni jedno gradsko vijeće u Hrvatskoj nije tako dugo radilo.

Izvor: Zadarski list/ZDanas