fbpx

Karlović: Višnjik se neće financirati na teret građana

Denis Karlović ovih dana je vrlo zaposlena osoba. Otkad je početkom ožujka preuzeo mjesto direktora Športskog centra Višnjik, vjerojatno je bio svjestan da ga očekuje mnogo posla. I doista se čini tako. Radni stol je prepun različite dokumentacije, sastanci se izmjenjuju, a telefon (ili mobitel) zvoni svakih nekoliko minuta.

– U 7 ujutro sam na Višnjiku. Radno vrijeme mi je do 15 sati, uvijek odlazim oko 16, ali samo na kratko. Već sam u 18 sati natrag – opisao je svoj radni dan Karlović. Ne čini se doduše da je bivšem sportašu ovakav tempo vrlo naporan.

– Ovo je suviše vrijedan objekt izgrađen sredstvima Grada Zadra i kao takav mora funkcionirati onako kako je zamišljeno. Da bi se to postiglo rukovoditelj mora biti i fizički nazočan, a meni to nije teško, takav sam bio i u sportu jer se samo odricanjem i radom može doći do rezultata.

Karlović je bio odličan stolnotenisač, reprezentativac Jugoslavije u svim kategorijama te seniorski reprezentativac Hrvatske. Uz uspješnu sportsku karijeru Karlović je gradio i političku. Tako je bio gradski vijećnik u četiri mandata u Gradskom vijeću Grada Zadra. Danas se prihvatio možda i najtežeg izazova, direktora ŠC Višnjik.

– Kada sam preuzeo tu dužnost rekao sam samo nekoliko rečenica. Prvo sam se zahvalio gradonačelniku na imenovanju, rekao sam da ću učiniti sve da to povjerenje i opravdam, a nakon toga sam istaknuo da mi je prvi cilj ŠC Višnjik organizacijski podignuti na višu razinu. Smatram da se u ovom kratkom periodu vidi organizacijski pomak. Razgovarao sam i sa svim djelatnicima ŠC Višnjik, istaknuo im što se od njih očekuje.

Možete li reći nešto više o konkretnim planovima i ciljevima?

– Moramo poći od toga da su ovi objekti građeni za sportaše, naročito za mlade, ali jasno je da menadžment mora brinuti i o tome kako povećati prihode kako financiranje ovih objekata ne bi bilo na teret građana, odnosno gradskog proračuna. To znači da se moramo baviti menadžmentom, kako sportskim, tako i zabavnim. Kod zabavnog menadžmenta vidim mogućnost povećanja prihoda organizacijom koncerata, sajmova i raznih drugih evenata. S druge strane, i u sportskom menadžmentu postoji mnogo prostora za povećanje prihoda. Odmah uvodimo novinu da će ŠC Višnjik nuditi klubovima i sportskim udrugama pakete koji će uključivati potpunu organizaciju, od hotela, do organizacije prijevoza, treninga, sudaca. Želim ponuditi ono što sam ja već radio u svom sportu u zadnjih desetak godina. To želim primijeniti i na ŠC Višnjik. Smatram da na takav način možemo povećati prihode. Već sada imamo dogovor s nekim hotelima, a preduvjet da bilo koja ekipa odluči doći na pripreme u Zadar je taj da dobije maksimalan “support”. Iako sam došao tek prije manje od dva mjeseca i većina ekipa su već isplanirale svoje ljetne pripreme, nekih pomaka već sada ima. Očekujem življe ljeto nego lani.

Kako planirate povećati prihode od zabavnog menadžmenta?

– Plan je da se održi 10-ak velikih koncerata godišnje, ali nisam sklon načinu rada na koji se do sada radilo. Mi zapravo sada samo iznajmljujemo prostor i ne sudjelujemo aktivno u organizaciji, što znači da niti ne sudjelujemo aktivno u dobiti. Samo ovaj mjesec će se održati dva velika koncerta, a mi samo iznajmljujemo dvoranu. ŠC Višnjik mora zajedno s organizatorima i agencijama aktivno sudjelovati u organizaciji, a na taj način aktivno sudjelovati i u dobiti s tog koncerta.

Već godinama se provlači priča oko ŠC Višnjik kao jednog od najvećih gradskih gubitaša. Za završavanje kompleksa potrebno je mnogo vremena, ali i novaca. Može li se zaustaviti trend negativnog poslovanja?

– Zaustavljen je već u 2013. kada je ŠC Višnjik završio sa 428.064,36 kuna dobiti. Kao što sam već napomenuo, smatram da u ŠC Višnjik postoji prostor za bolje poslovanje. No, prije svega želio bih istaknuti jednu vrlo važnu stvar. ŠC Višnjik je vrhunski projekt. A ovakvi objekti su itekako potrebni građanima i ne može se ŠC Višnjik, niti drugi ovakvi projekti gledati isključivo po dobiti. U ovom kompleksu svakodnevno trenira 1.700 građana, u Športsko-rekreacijskom centru Višnjik koji je do nas trenira još 1.000 građana, čime dolazimo do brojke od 2.700 građana ovog grada. A što je najvažnije tu je 70 posto mladih i djece. Još bih pohvalio arhitekta gosp. Hržića koji je u svom projektu uz veliku dvoranu stavio i četiri male, pomoćne dvorane. Te dvorane su popunjene cijelu godinu i za njima vlada veliko zanimanje sportaša i naših građana rekreativaca. Kao što javnost zna, dvorana cijelo vrijeme posluje s dobiti i sama sebe financira što nije slučaj s ostalim dvoranama sagrađenim za potrebe rukometnog prvenstva. A bazeni se svugdje u svijetu, pa tako i u gradu Zadru sufinanciraju jer su to objekti koji su potrebni gradu, odnosno građanima.

No, ovakav kompleks ipak mora imati i financijsku računicu.

– Slažem se. I na dobrom smo putu. Vjerujem da ću ŠC Višnjik podignuti na viši organizacijski nivo i da ćemo uskoro imati povećanje prihoda. Imam jasnu viziju kako ovaj športski centar treba izgledati u budućnosti, a ta vizija je sukladna Detaljnom urbanističkom planu. Smatram da su naši građani svojim dolascima i korištenjem objekata ŠC Višnjik na najbolji način rekli što misle o ovoj investiciji.

Izvor: ZL/ZDanas