fbpx

Milanović smijenio Linića!

Slavko Linić je smijenjen, a Boris Lalovac je novi ministar financija, objavio je to premijer Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare koju je sazvao nakon što je jutros Linića pozvao na razgovor.

“Rekao sam mu da nema moje povjerenje i da ne vidim kako bismo mogli nastaviti ovu suradnju. Za njegovog nasljednika ću predložiti Lalovca. Do ovoga je došlo jer me prije dva mjeseca bivša šefica Porezne upozorila na neke sumnjive predstečajne nagodbe. Pretpostavljali smo da je riječ o grešci, ali trebalo je odgovoriti na pitanje zašto? Odgovor nisam dobio. Predstečajne nagodbe su diskrecijski postupak i moraju biti besprijekorne. Moj posao je da provjeravam, postavljam pitanja i dajem naputke. Greška se može dogoditi…”, objašnjavao je Milanović

“Do danas o Šegonu Linić govori kao o žrtvi”

“Drugi razlog, ministar Linić je jedan intenzivan, katkad i agresivan prema suradnicima. Početkom ove godine imali smo tzv. slučaj pomoćnika ministra, kojega sam nažalost sam morao isključiti, jer ministar nije vidio što se mora učiniti, čekao sam dogovor i obraćanje javnosti, tražio sam od ministra da ga smijeni, on je to odbio, pa sam morao to učiniti javno. Ministar je nastavio cijelo to vrijeme do dana današnjeg govoriti o svom bivšem pomoćniku kao žrtvi.”, kazao je Milanović.

“Na kraju i način, ministrovo objavljivanje odgovora na moj upit nije u redu. Objavio ga je na stranicama prije nego ga je poslao meni. Mene njegov odgovor ne zadovoljava. Radi se o grešci na štetu državnog proračuna, što je potvrdila Porezna uprava kojoj u ovom slučaju vjerujem. Jer to je alarm. Na ovakav način se ne može raditi, povjerenje je ozbiljno narušeno. Ne želim govoriti o jutrošnjem sastanku s Linićem. Nisam bio zadovoljan odgovorom. Želim se ograditi od bilo kakve kaznene odgovornosti. Hrvatska javnost je traumatizirana iskustvom s bivšom vladom i stvari moramo rješavati što je moguće brže. Meni je trebalo dva tjedna da naložim da Šegon ode. Moji kriteriji su svima u Vladi jasni.”, tvrdi Milanović.

“Pomoćnici ministra odgovaraju Vladi, s njima razgovaram rijetko, ovo sa šeficom Porezne je iznimka. Bila je to izvanredna situacija. S njom sam malo surađivao. Istragu političku o funkcioniranju sustava moram voditi. Sve je javno, javni su ugovori o predstečajnim nagodbama, nema šanse da se nešto sakrije, i svi koji ih uoče trebaju ukazati na eventualne nepravilnosti…”, kazao je Milanović govoreći o predstečajnim nagodbama.

“Odlaskom Linića smo ojačani jer moramo imati čiste ruke”

“DORH i USKOK nisam upoznao sa svojim saznanjima. Ova Vlada je, možda će to biti nekorektno prema Liniću, ali ova Vlada je ojačana ovime jer pokazuje stav i gard. Čiste ruke su važnije, predstečajne nisu loša stvar. Ja se nadam da tu nema ničega, već da se radi o tvrdoglavom otporu kojim se štiti svoje suradnike. Da se moj šef kabineta našao u situaciji u kojoj se našao pomoćnik ministra otišao bi odmah. Iako ne vjerujem da bi se to dogodilo”, rekao je još jednom podsjetivši na slučaj Šegona.

Zatim je na pitanje novinara opet kratko komentirao predstečajne nagodbe: “Kao da optužite izumitelja automobila za sve smrti u prometu automobilima. Predstečajna nagodba je dobra stvar ako se strogo kontrolira.”

“Vi ste vidjeli da reagiramo rijetko, reagirali smo jednom na osobu koja je iznosila klevetničke tvrdnje. prema tome ne želim o tome uopće govorit. Vjerujem da je Slavko Linić čovjek kojemu je SDP važan. Nećemo ga isključiti iz stranke”, odgovorio je novinaru na pitanje hoće li Linića isključiti iz stranke.

“Ja ne utječem na to što objavljuju hrvatski mediji”

“Meni neke stvari nisu normalne. to što je objavljeno u medijima su javni dokumenti. Ja sam namjerno uzeo dva mjeseca da riješimo problem, ali nije se riješio. Ja sam s Linićem komunicirao preko medija jako malo.”

“Ja nemam utjecaja na to što objavljuju i kako objavljuju hrvatski mediji. Svaki dan u novinama, portalima, televizija, ima niz priloga na razne teme gdje imate niz neimenovanih izvora. Vi novinari to volite, ja ne volim. Ja ne znam što to znači. Ja želim samo istinu. Ja bih želio da istina nije tako crna. Na kraju svega, bitno je što je istina”

“Ovo ja ne vidim kao pljačku, već kao grešku”

“Nisam rekao da ne vjerujem Liniću. Niti je ministar radio procjene, to su radili neki neovisni vještaci. Tako i država kad pregovara čuje privatnog vještaka pa bude skeptična, pita Poreznu koja kaže da to vrijedi šest puta manje. I tada se pregovori nastavljaju. Porezna uprava nije radila procjenu, u ovom predmetu uopće nije radila Procjenu. Zato je procjena napravljena tek nedavno.”

“Ja neću provoditi istragu, treba ispitati i neke druge nagodbe. Potrebno je vidjeti tko je odgovoran za to, tko je spavao, je li imao neku drugu ulogu osim spavanja… Greške su moguće”

“Ja o ovome problemu razgovaram s ljudima u užem kabinetu i s ministrima. Oni koji nisu informirani o mojoj odluci bit će obaviješteni na Predsjedništvu SDP-a. Ovo je politička odluka, nije bitno jesam li ga smijenio ili je dao ostavku. Pretpostavljam da će se vratiti u Sabor, no to je njegova odluka.”, rekao je Milanović dodajući da se ne boji što će njegovi suradnici u SDP-u reći na smjenu Linića.

Na pitanje novinara osvrnuo se i na predstojeće euroizbore: “Konkurencija nam je grozna. Glasajte za varalice. Rejting se dokazuje na izborima, a ovo je moj stav. Pitanje o vrijeđanju birača je neprimjereno. Zna se na koga mislim jer je dio naše političke konkurencije nepošten i varalice su.”

Kako je Indexu ranije potvrđeno iz Vlade, Milanović je jutros Linića pozvao na razgovor, a nakon razgovora sazvao je izvanrednu press konferenciju.

Uskoro reakcije i komentari

Milanović i Linić već mjesecima vode rat. Sve je kulminiralo kada je Index objavio da se Linićeva desna ruka, Branko Šegon okoristio svojim položajem, a Linić ga nije želio smijeniti, pa je Milanović to učinio putem televizijskog intervjua.

Od tada se u medijima špekulira o smjeni Linića, no Milanović cijelo vrijeme izjavljuje kako svi ministri imaju njegovu podršku.

Iako je Index tijekom posljednjih godinu dana otkrio mnoge nepravilnosti u predstečajnim nagodbama, kap koja je prelila čašu bio je posljednji slučaj oko predstečajne nagodbe Spačve gdje je Linić preplatio zemljište za više od 25 milijuna kuna zbog čega ga je Uskok zatražio dokumentaciju o nagodbi Spačve.

Linić je dokumentaciju objavio na stranicama Ministarstva financija, a zatim je objavio i pismo koje je poslao Milanoviću u kojemu je za sve optužio donedavnu pomoćnicu Nadu Čavlović Smiljanec.

Pad nakon 20 godina na političkoj sceni

Slavko Linić, danas smijenjeni ministar financija, svojim stručnim i žučnim nastupima privlačio je pažnju na domaćoj političkoj sceni više od 20 godina, bilo kao gradonačelnik Rijeke, potpredsjednik u Račanovoj Vladi ili ministar financija.

Slavko Linić rođen je 19. rujna 1949. na Grobniku, a diplomirao je 1972. godine na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.

Politički se angažirao 1990. godine kao član SDP-a te je iste godine izabran za gradonačelnika Rijeke. Tu je dužnost obnašao do 2000. godine, a od 1997. bio je i zastupnik u Saboru.

U Vladi Ivice Račana od 2000. do 2003. godine bio je potpredsjednik zadužen za gospodarstvo, jedan od najzaslužnijih što je tada savladana golema nelikvidnost državnog sektora i što su postavljeni temelji za budući rast gospodarstva.

Nakon parlamentarnih izbora 2003. godine, na kojima Račanova koalicija gubi vlast, od 2004. do 2011. godine Linić je bio zastupnik u Saboru.

Nakon parlamentarnih izbora 2011. godine, postaje ministar financija u Vladi Zorana Milanovića.

Kao ministar često je bio u sukobu s različitim lobističkim skupinama zbog uvođenja financijske discipline u gospodarstvo, provedbe fiskalizacije – projekta usmjerenog na suzbijanje utaje poreza – i predstečajnih nagodbi, uvedenim kako bi se ubrzao proces restrukturiranja prezaduženih kompanija.

Inzistiranjem na uvođenju poreza na nekretnine, Linić je često bio i izvor sukoba s SDP-ovim koalicijskom partnerom HNS-om.

Prije političke karijere Linić je radio u nizu tvrtki u Rijeci. Od 1974. do 1976. godine radio je u riječkom brodogradilištu „Viktor Lenac“, da bi 1976. godine postao financijski direktor u tvrtki „Gradšped“. Od 1979. do 1990. godine bio je direktor financijsko-računovodstvene službe u Ininoj rafineriji nafte u Rijeci.

Izvor: Index.hr