fbpx

Misteriozni krugovi uz obale Dugog otoka

Čudni krugovi u morskoj travi hrvatske strane Jadranskog mora, otkriveni prošlog ljeta, i dalje intrigiraju znanstvenike i javnost. Tada je, naime, splitska udruga Sunce za potrebe javne ustanove Priroda koja upravlja
zaštićenim dijelovima prirode u Primorsko-goranskoj županiji radila kartiranje morskih vrsta i staništa na području otoka Unije i Suska, javlja HRT.

Uz obale otoka, na zračnim snimkama, uočili su vrlo neobične krugove, a zatim su isto vidjeli i uz obale Dugog otoka. Jednako udaljeni od obale, međusobno jednako udaljeni 300 metara, i svi iste veličine 50 metara promjera (!).

– Mislili smo da je greška na aero snimkama, pa smo zaronili i našli da su rubovi krugova toliko savršeni, kao da je netko vadičepom izvadio morsku travu – komentirao je Mosor Prvan, biolog iz udruge ‘Sunce’., piše danas.hr.

Na jednakoj udaljenosti od otoka, s vanjske strane, prema otvorenom moru, smjestilo se čak 28 krugova. Nitko ne zna tko ih je, zašto, kada i kako utisnuo u morsku travu. Lov dinamitom ne ostavlja ovakve tragove, a jednako tako ni istraživanja postojanja nafte.

Izvor: SD/ZDanas