fbpx

Otkako je u Zadru osnovan Volonterski centar svijest Zadrana o potrebi volontiranja raste

Iako je u Hrvatskoj, pa tako i u Zadru posljednjih godina došlo do napretka u području volonterstva, jednog od bitnih sastavnica razvijenog civilnog društva, prema istraživanju Instituta za društvena istraživanja još je uvijek interes za volontiranje u odnosu na neke europske države ili SAD premalen jer čak 93 posto mladih u Hrvatskoj nije imalo nikakvo iskustvo volonterskog rada.

Otkako je u Zadru prije godinu dana osnovan Volonterski centar svijest Zadrana o potrebi volontiranja raste, ne samo među mladim Zadranima već i osobama srednje životne dobi, pa i umirovljenicima. Ipak, doznajemo od voditelja Volonterskog centra Zadar Josipa Vidova, veliki broj zainteresiranih za volontiranje upravo je mlađe životne dobi, a osobito je želja da svoje slobodno vrijeme iskoriste pomažući drugima prisutna među učenicima završnih razreda srednjih škola ili studentima.

Upoznavanje budućeg zanimanja

– Neki od njih kroz volontiranje žele bolje upoznati područje za koje se žele školovati i kroz praktični dio i osobna iskustva dobiti spoznaje o svom budućem zanimanju, primjerice defektologa odnosno rehabilitatora, pa tako žele volontirati u vrtiću za djecu s posebnim potrebama »Latica« ili u Osnovnoj školi Voštarnica. Na takav način najbolje dobivaju predodžbu o tome što određeni posao pruža, a važan je i edukacijski dio, te stjecanje radnog iskustva kroz sam rad, ali i kroz socijalne kontakte. Naravno da ih pri volontiranju uvijek vode i motivi pomaganja drugima jer pomažući drugome pomažu i sebi da budu ispunjeni i tako spoje ugodno s korisnim, ističe Josip Vidov i navodi kako su za volontiranje često zainteresirani i studenti, osobito kad imaju slobodnog vremena ili tijekom provođenja prigodnih humanitarnih akcija. Često se događa i da mladi nakon što se uključe u proces volontiranja, na volontiranje potaknu i nekoga od svojih prijatelja.

Zadarski volonteri, doznajemo dalje, aktivni su na svim područjima. Neki u Volonterski centar već dolaze s idejom gdje žele volontirati, dok ostale djelatnici centra povezuju s određenim ustanovama u skladu s njihovim preferencijama. Osim Josipa Vidova, u zadarskom Volonterskom centru rade i dvije stručne suradnice – socijalna radnica Marina Trputac i sociologinja i pedagoginja Lara Ćerimagić, koje se maksimalno prilagođavaju budućim volonterima kroz informiranje, edukaciju i povezivanje s organizacijama i ustanovama kojima je njihova pomoć potrebna.Otkako je u Zadru osnovan Volonterski centar svijest Zadrana o potrebi volontiranja raste

Odlična suradnja s Gradskom knjižnicom

Umirovljenici koji su dobrog zdravlja, a žele pomoći drugima i tako ujedno ispuniti svoje vrijeme nečim korisnim, često volontiraju u Domu za odrasle osobe Sv. Frane. S korisnicima doma sudjeluju u kreativnim radionicama, pomažući im, primjerice u izradi božićnih čestitki ili volontiraju u Gradskoj knjižnici dajući repeticije učenicima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. S Gradskom knjižnicom Volonterski centar inače ostvaruje odličnu suradnju, kao i s mnogim srednjim školama.

– Svaka škola kojoj smo se do sada obratili zbog sudjelovanja u nekoj od volonterskih akcija spremno se odazvala pozivu, a posebno bih istaknuo odličnu suradnju s kreativnom izvannastavnom grupom »Pinel« iz Ekonomsko-birotehničke škole, te Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školu, kao i Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn čiji su učenici osmislili i izradili prekrasnu nagradu za volonterstvo u obliku ljudskog dlana, kaže Vidov, najavljujući sudjelovanje Volonterskog centra Zadar u kampanji »Hrvatska volontira« koja se 4. put za redom održava u cijeloj zemlji od 19. do 25. svibnja.

Cilj zadarskog Volonterskog centra je da svaka ustanova kojoj treba pomoć volontera s vremenom dobije stalne volontere koji će biti educirani i motivirani za poslove koji zahtijevaju ovakav vid besplatne pomoći. Naglasak je, ističe još Josip Vidov, posebno na mladim volonterima jer se volonterstvo uči i potiče od malih nogu.

Izvor: Zadarski list/ZDanas