fbpx

Pjesmom nadživjeli četiri države i tri rata

Svečanom skupštinom održanom u utorak u Providurovoj palači, Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić obilježilo je 105. godišnjicu postojanja i izdavanje najnovije fotomonografije. Preteča Zoranića bilo je društvo Hrvatski sokol, osnovano 21. travnja 1908. godine pod motom: hrvatskom pjesmom prema hrvatskoj slozi. Taj je moto ostao i dan danas trajna odrednica Društva koje je uz formalnu pauzu, od 1920. do 1945. godine, tijekom kojih njihov rad nije bio »poželjan« u tadašnjoj državi, svojim djelovanjem obilježilo noviju povijest Zadra.

Povijest Zoranića je povijest grada, moglo se čuti na svečanoj skupštini. Sažeti stoga 105 godina u nekoliko minuta nije lak zadatak, kako je to naglasio predsjednik Društva Josip Ražov.

– Zoranić svoje djelovanje nije prekinuo ni za vrijeme Domovinskog rata tijekom kojeg su glas o Zadru i ratnim strahotama prenosili i u zemlji i inozemstvu, naglasio je, između ostalog, Ražov.

O radu na knjizi govorio je i urednik monografije Davor Aras koji je istakao kako je Zoranić nadživio četiri države, dva totalitarna sistema, dva sasvim oprečna gospodarska sustava i tri rata, misleći i provodeći cijelo vrijeme hrvatsku misao.

Izvor: Zadarski list/ZDanas

 Foto: Marin GOSPIĆ