fbpx

Raspisuju se prijevremeni izbori u Bibinjama, Nino Šimunić se neće moći kandidirati

Izgleda da će se ipak raspisati prijevremeni izbori, ali mislim da prije toga Vlada mora imenovati povjerenika. Nino Šimunić se neće moći kandidirati, a tko će biti HDZ-ov kandidat za načelnika Općine Bibinje je ne mogu reći. Odlučit će i izabrati najbolju osobu za to oni sami u bibinjskom ogranku – kratko je odgovorio Božidar Kalmeta, gradonačelnik Zadra i predsjednik ŽO HDZ-a, na pitanje o pravomoćnoj presudi protiv aktualng općinskog načelnika i tumačenju te presude od strane nadležnih institucija.

Šimunić je, kako smo to ranije već pisali, još u veljači 2011. godine na Županijskom sudu u Splitu bio osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja općinskih poslovnih knjiga. Tri godine kasnije, odnosno 18. ožujka ove godine, vijeće Vrhovnog suda potvrdilo mu je prvostupanjsku presudu no kaznu je preinačilo zamjenivši zatvorsku kaznu radom za opće dobro. Šimunićev odvjetnik mr. sc. Šime Pavlović, inače autor ukupno 13 stručnih knjiga kojima se danas služe brojni suci i odvjetnici, zauzeo je stav kako Šimunić nesmetano može obavljati načelničku dužnost.

No u Ministarstvu pravosuđa ne dijele mišljenje s Pavlovićem, a jednak stav zauzelo je i Ministarstvo uprave za koje nema sumnje – Šimuniću je s danom pravomoćnosti osuđujuće presude po sili zakona prestao načelnički mandat. To opisuje i Zakon o lokalnim izborima u članku 93. stavka 1. točke 3. gdje se navodi kako se to odnosi na sve dužnosnike koji su pravomoćnom sudskom presudom osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od jednog mjeseca.

– Smisao navedene odredbe je u tome da je prestanak mandata, konkretno općinskog načelnika, vezan uz pravomoćnu osudu na bezuvjetnu kaznu zatvora, slijedom koje činjenice mu mandat prestaje po sili zakona, neovisno o tome na koji će način izrečena kazna biti izvršena – stoji u odgovoru Ministarstva uprave.

Izvor: Zadarski list/ZDanas