fbpx

U rimskom brodu pronađen manji liburnski brod iz 1. st.oljeća

Arheolozi zadarskog Sveučilišta ovih su dana na otoku Pagu, nedaleko Novalje, u okviru dugoročnog međunarodnog projekta Cissa antiqua došli do još jednog značajnog otkrića. Još 2012. godine, naime, međunarodni tim arheologa otkrio je rimski brod dug 14 metara koji se nalazi na dubini od oko četiri metra, osamdesetak kilometara od obale pred ruševinom crkvice sv. Antona u Caski.

Ovogodišnje istraživanje broda arheolozima je, pod vodstvom dr. Irene Radić Rossi s Odjela za arheologiju, otkrilo da se u njemu nalaze dijelovi još jednog, manjeg broda. Riječ je o komadu broda izrađenog tehnikom šivanja, koju je koristilo starosjedilačko liburnsko stanovništvo. S priličnom sigurnošću arheolozi pretpostavljaju kako je veliki brod namjerno potopljen kako bi poslužio kao temelj neke priobalne građevine. Na takav zaključak navelo ih je brojno veliko kamenje kojim je bila ispunjena brodska konstrukcija, za čije je smještanje u brod poslužila podloga od dasaka i spomenuti komad manjega broda.

Potopljeni brod korišten je tijekom 1. st. po Kr., a vjerojatno se pod morem našao krajem istoga stoljeća.

– U prvom stoljeću pr. Kr. miješaju se utjecaji klasičnih rimskih i prapovijesnih brodograđevnih tehnika. Veliki brod je tipičan primjer rimske brodogradnje toga doba. Daske oplate međusobno su spajane tzv. sistemom utora i jezičaca, a tek u gotovo korito ulagala su se brodska rebra. Brod je jako je dobro očuvan, posebno temeljnica jarbola i rašlje u koje se polagao jarbol kada se nije koristio. Prema njegovu izgledu u budućnosti će biti lako napraviti idejnu rekonstrukciju, a jednoga dana možda i ploveću repliku, kazala nam je Radić Rossi.

Ovogodišnja faza istraživanja je u tijeku i trajat će još otprilike tjedan dana. Istraživanje broda bit će, međutim, dovršeno tek sljedeće godine.

Izvor: Zadarski list/ZDanas