fbpx

Zadarska klapa Bersice osvojila je prvo mjesto u kategoriji do 14 godina

Zadarska klapa Bersice (voditeljica Marijana Dušević) osvojila je prvo mjesto u kategoriji do 14 godina, a klapa Kolajna iz Blata s Korčule (voditeljica Dalija Gavranić) prvo mjesto u kategoriji do 16 godina, na 6. festivalu dječjih klapa – Zadar 2014., održanom u petak u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar. Drugo mjesto u kategoriji do 14 godina osvojila je klapa Koraja iz Blata s Korčule (voditeljica Dalija Gavranić), a treće mjesto u istoj kategoriji osvojila je klapa Puntarke iz Punata s Krka (voditeljica Ana Jagić Aljić). Drugo mjesto u kategoriji do 16 godina osvojila je klapa Maestral iz Splita (voditeljica Helena Pelić), dok su trećeplasirani do 16 godina bili članovi klape Bepo iz Omiša (voditelj Mijo Stanić).

Slušao ih i Gibo

Na festivalu, u organizaciji Gradske knjižnice Zadar i Zaklade Delmata, nastupalo je 14 klapa, uz navedene i klape Kamenjak iz Vele Luke (voditelj Ljubomir Pecotić), Dominus iz Rijeke (voditeljica Anita Stupac Butorac), Zvončice iz Smokvice (voditelj Ljubomir Pecotić), Rarohujice iz Vrbnika na Krku (voditeljica Ana Jagić Aljić), Gardelin iz Sigeta Donjeg (voditeljica Vesna Maglica), Bepo iz Omiša (voditeljica Marija Didović), More s Krka (voditeljica Ana Jagić Aljić) i Luč iz Splita (voditeljica Lidija Čujić Živković).

– Svake godine nastojimo biti što bolji. Našoj djeci u ovim vremenima nije lako, kao što nije lako ni nama starijima, naglasio je umjetnički ravnatelj festivala Dražen Habuš pred dodjelu nagrada i zaključio svoj kratki govor s nadom da se svi skupa i dogodine vide na istom mjestu. Zahvalnice voditeljicama najboljih klapa i jednom voditelju uručio je ravnatelj festivala i Gradske knjižnice Zadar Ivan Pehar poručivši kako je uspjeh znati raditi s djecom.

Cilj festivala, koji je vodila Dajana Brunac, očuvanje je hrvatske glazbene baštine te poticaj djeci i mladima kao potencijalnim budućim pjevačicama/ima. Prepoznao je to i kum festivala Gibonni, koji je prekjučer navečer zajedno s okupljenima u kazalištu uživao u nastupu klapa. Po protokolu događanja Gibo je trebao uručiti i zahvalnice najboljima, no festival je morao napustiti prije kraja zbog drugih obaveza.

Glasno skandiranje najboljima

Klape su ocjenjivali prof. Ivo Nižić, prof. Tomislav Pehar, prof. Ante Rados, prof. Mojmir Čačija i prof. Jurica Šoša.

Njihovim ocjenama predhodio je i kratki, prigodni program u okviru kojeg su nastupale dječja klapa Feral iz Zadra (voditeljica Iva Mustać Klarić) te klapa Luna iz Kožina (voditelj Dražen Habuš).

Sudionici festivala su pokazali zavidno znanje višeglasnog pjevanja, uvježbane i snažne glasnice, što se posebice mogli vidjeti i čuti tijekom proglašenja najboljih po njihovom glasnom skandiranju i dječjem veselju, itekako dobrodošlom u ova sumorna vremena.

Izvor: Zadarski list/ZDanas