fbpx

Zadrani šalju pomoć Slavoniji i Bosni

Grad Zadar i Zadarska županija već su u ponedjeljak ujutro uplatili po 50 tisuća kuna za pomoć ugroženima od poplava u Slavoniji, a uključili su se i u organizaciju obrtnika, ugostitelja, institucija i volontera kako bi zajedničkim snagama bili učinkovitiji, kazali su na konferenciji za medije.

Konferencija je održana u Domu Zadarske županije, a župan Stipe Zrilić, gradonačelnik Božidar Kalmeta, zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić i Boro Galac, ravnatelj zadarskog Crvenog križa pozvali su građane cijele županije da doniraju ono što mogu ugroženim građanima. Prikupljanje pomoći vrši se u skladištima Crvenog križa u Zadru, Biogradu, Benkovcu, Obrovcu, Pagu i Gračacu te u skladištu Caritasa, na zadarskom Sveučilištu ili na Narodnom trgu. Trenutno su najpotrebniji voda za piće, deke, higijenske potrepštine i trajne namirnice.

Branitelji se uključuju u akciju

Župan Zrilić istaknuo je kako se nada da će građani, kao i mnogo puta do sad iskazati solidarnost, a apel za pomoć građanima koji su strašno stradali poslao je i gradonačelnik Kalmeta.

U jutarnjim satima u gradskoj vijećnici sazvana je koordinacija za pomoć, koju je vodio zamjenik gradonačelnika Vrančić uz predstavnike Crvenog križa, Caritasa, volontere i obrtnike.

– Sekcija prijevoznika prihvatila je transport pomoći do sabirnih centara gdje to bude potrebno, a u nekim trgovačkim centrima poput Supernove i Lidla omogućeno je građanima da kupljenu pomoć odmah predaju volonterima. Nudimo i mogućnost smještaja obiteljima s pogođenih područja. Do sada smo dogovorili dvadesetak kreveta u Omladinskom hostelu, a javili su se i građani koji su ponudili smještaj. Ujedno, prihod od utakmica Zadar-Cibona bit će uplaćen Crvenom križu u Vinkovcima, kazao je Vrančić, dodajući kako će se tijekom popodneva sastati branitelji od kojih dio planira ići pomoći ugroženim područjima, dok će dio pomagati pri utovaru donacija.

Prvi kamion kreće sutra

Bore Galac, ravnatelj Crvenog križa istaknuo je kako je prva pomoć, ona materijalna već poslana, a očekuje i kako će prvi kamion s raznim potrepštinama krenuti u srijedu.

– Pomoć će biti dostavljena stanovništvu u selima oko Vinkovaca. Zamoljeni smo da u prvoj pošiljci šaljemo vodu, deke, higijenske potrepštine, pelene i trajne namirnice. Skladišta će raditi cijeli tjedan, kazao je Galac.

Kako smo informirani, Crveni križ primat će donacije od 8 do 18 sati, a Caritas od 7 – 20 sati. Donirati se može i putem telefona 0609011, pri čemu će 6,25 kuna biti donirano te na brojeve računa IBAN.HR 6923400091511555516 poziv na broj 08 te na žiro račun Hrvatskog Caritasa IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175 ili on-line uplatama na internetskim stranicama. Preko Crvenog križa može se uplatiti i pomoć za BIH – na isti račun uz poziv na broj 05 ili Srbiju uz poziv na broj 07.

PRIKUPLJANJE POMOĆI NA BROJNIM PUNKTOVIMA

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Zadar i Napretkov kulturni centar iz Zagreba uz suradnju s Napretkovom zakladom Otvorena kuća iz Bosanske Posavine upućuju svim ljudima dobre volje Apel za pomoć ugroženom stanovništvu Posavine. Veliki dio mještana Bosanske Posavine kojima su domovi potopljeni nalazi se u privremenim prihvatnim centrima bez osnovnih životnih sredstava. HKD Napredak podružnica Zadar će materijalnu pomoć prikupljati u crkvi Sv. Ivana na Relji u Zadru u prijepodnevnim satima u vremenu od 10 do 12 te poslijepodnevnim satima od 16 do 20 sati.

Humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za stradale u poplavljenim područjima organizira i Gradski odbor SDP-a Zadar. Pomoć se može donijeti u prostore stranke (Trg 5 bunara) u jutarnim satima ili popodne od 18 do 20 sati. Sva prikupljena pomoć bit će upućena Crvenom križu.

Pomoć prikuplja i Udruga Brodarica

Udruga Brodarica uključuje se u akciju prikupljanja pomoći stradalima od poplava te će u prostorijama Mjesnog odbora zaprimati pomoć od ponedjeljka do petka od 18 do 20 sati. “Pozivamo ljude da donesu hranu, odjeću, obuću, deke, plahte, i sve za što misle da bi moglo pomoći ljudima, koji su trenutno bez ičega smješteni po slavonskim dvoranama i školama”, poručuju iz udruge, koja će donacije proslijediti Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Zadarski motoristi iz Moto-kluba Beštije uključili su se u akciju te su pozvali članove kluba, prijatelje, znance, pa čak i neprijatelje da se uključe u akciju prikupljanja pomoći za stradala područja. Beštije će tako danas u 17 sati ispred prostorija kluba, ulica Vjekoslava Maštrovića 20, prikupljati pomoć i poslati je potrebitima.

Općina Pašman u ponedjeljak je pokrenula humanitarnu akciju te su pozvali mještane da pomognu stanovništvu koje se bori s poplavama, bilo novčanim sredstvima ili dostavljanjem paketa do Vijećnice. Pakete zaprimaju od 7 do 19 sati, a oni koji ne mogu sami donijeti pomoć mogu pozvati Općinu na broj telefona 260-260 te će komunalni redar preuzeti paket.

Članovi DVD-a Pag donacije za žrtve poplave prikupljat će svakim danom od 8 do 22 sata u prostorijama DVD-a Pag na adresi Braće Fabijanića 3. Kako bi se lakše i brže raspodijelila potrebna pomoć u sabirnom centru, na kutijama i vrećicama potrebno je napisati što se nalazi u njima te ako je moguće odvojeno pakirati hranu i piće od ostalih stvari.

STUDENTI POKRENULI LAVINU

Studentski zbor i studentske udruge na Sveučilištu u Zadru pridružile su se svehrvatskoj akciji pomoći za nastradale u poplavama na području Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Tako se od jučer u vremenu od 12 do 18 sati na štandovima na Narodnom trgu i na lokacijama Starog i Novog sveučilišnog kampusa prikuplja pomoć za ugroženo stanovništvo, o čemu volonterka i koordinatorica ove zadarske studentske humanitarne akcije Izabela Martinović kaže:

– Sve udruge sa Sveučilišta, među kojima su DEKA, Antifjaka i druge, uključile su se u prikupljanje pomoći za nastradale u poplavama u Hrvatskoj i BiH, dok su iz također poplavama stradale Srbije javili da za sada ne trebaju pomoć, doznajemo od Izabele Martinović, koja navodi da se najveća potreba za sada ukazala za lijekovima, paracetamolom, antisepticima, sredstvima za dezinfekciju i setovima prve pomoći, konzerviranom hranom, hranom za bebe, higijenskim potrepštinama, svijećama, baterijskim svjetiljkama, gumenim čizmama i odjećom, navodi Martinović, ističući uvjerenje da će se Zadrani u velikom broju odazvati ovoj akciji koja će trajati cijelog tjedna, a možda i dulje, ovisno o potrebi. (H. R.)

Izvor: Zadarski list/ZDanas