fbpx

Agonija se nastavlja: Potvrđen pad BDP-a od 0,4% u prvom kvartalu

BRUTO domaći proizvod za prvo tromjesečje 2014., realno je manji za 0,4% u odnosu na isto tromjesečje 2013, objavio je danas Državni zavod za statistiku, čime je potvrđena nedavno objavljena prva procjena BDP-a.

Izdaci za potrošnju kućanstava u prvom tromjesečju 2014. pali su za 0,5%. Izdaci za potrošnju neprofitnih ustanova koje služe kućanstvima (NPUSK) pali su za 0,5%. Izdaci za potrošnju države pali su za 1,9%.

Pad bruto investicija u fiksni kapital iznosio je 3,6%.

Izvoz roba i usluga porastao je za 6,1%, ponajprije zbog rasta robnog izvoza za 11,7%. Izvoz usluga pao je za 2,5%. Uvoz roba porastao je za 3,9%. Uvoz roba i usluga porastao je za 2,5%.

Najveći doprinos povećanju obujma bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju 2014. ostvaren je većim izvozom roba, dok je najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen rastom uvoza roba.

Doprinos domaće potražnje ostvarenoj stopi realnog rasta BDP-a bio je negativan (1,4 postotnih bodova), dok je doprinos neto inozemne potražnje bio pozitivan (1,0 postotnih bodova).

Najveći doprinos rastu BDP-a u prvom tromjesečju 2014. ostvaren je u djelatnosti Prerađivačka industrija, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti Graditeljstva.

Ovo je već deseti kvartal pada BDP-a zaredom. Iako su se javile neke naznake oporavka gospodarstva, kao što je rast izvoza i industrijske proizvodnje, ti pomaci očito su preslabi da bi došlo do snažnijeg ukupnog oporavka.

U Hrvatskoj je prisutna neuobičajeno duga recesija. Kako je navedeno u ranijem izvješću MMF-a u 2013. realni BDP se smanjio petu godinu zaredom i sada iznosi manje od 90 posto od razine na kojoj je bio na kraju 2008. Stopa nezaposlenosti porasla je na 17 posto.

Domaća potražnja i dalje je niska jer su poduzeća i stanovništvo usredotočeni na smanjenje prevelikih dugova akumuliranih u prošlom desetljeću.

Izvoz i izravna inozemna ulaganja također su niski zbog duboko ukorijenjenih strukturnih slabosti i slabog rasta u zemljama trgovinskim partnerima, smatraju u MMF-u.

Poslovni ciklus u prvom kvartalu ojačao, ali stagnacija u travnju znači da vjerojatno nema oporavka BDP-a ni u drugom kvartalu

Ekonomski institut Zagreb danas je objavio i CEIZ indeks poslovnog ciklusa za travanj, koji stagnira.

Prosječna vrijednost CEIZ indeksa u prvom tromjesečju 2014. godine bila je za 1,3 indeksna boda veća u odnosu na četvrto tromjesečje prošle godine, što upućuje na zaključak da je u prvom tromjesečju došlo do pozitivnih pomaka u gospodarskoj aktivnosti.

Međutim, vrijednost CEIZ indeksa u travnju je u odnosu na ožujak stagnirala, odnosno porasla je za svega 0,01 indeksni bod.

Stagnacija CEIZ indeksa zabilježena u travnju sugerira da postoji vjerojatnost da je rast ciklusa zabilježen u prvom tromjesečju ove godine bio privremenog karaktera te da tromjesečna stopa promjene BDP-a u drugom tromjesečju neće biti pozitivna.

“No kako bismo mogli s većim stupnjem pouzdanja donositi zaključke o kretanju BDP-a u drugom tromjesečju ove godine, morat ćemo pričekati objavljivanje vrijednosti CEIZ indeksa za svibanj i lipanj 2014.”, navode iz Ekonomskog instituta Zagreb.

Izvor: Index.hr