fbpx

Blažu Beretinu čin brigadnog generala

Povodom Dana Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske OS RH na svečanosti u Domu HV “Zvonimir” u Ministarstvu obrane, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić uručili su djelatnicima MORH-a i OS RH izvode o promaknućima, nagradama i pohvalama.

Promaknutim, nagrađenim i pohvaljenim djelatnicima MORH-a i OS RH prigodno se obratio i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić.

– Naše Oružane snage mogu biti uspješne i izvršavati svoje zadaće samo ako mi pripadnici Oružanih snaga dajemo svoje znanje, svoje sposobnosti i predano služimo svojoj Domovini, kako smo joj služili i u Domovinskom ratu, rekao je general Lovrić.

Odlukama predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, Ive Josipovića, u viši čin je promaknuto 128 djelatnih vojnih osoba (DVO), dok je odlukom načelnika GS OS RH, general zbora Drage Lovrića, u viši čin promaknuto ukupno 235 dočasnica i dočasnika OS RH, te je dodijeljeno 37 činova skupnika. Od ukupno 128 promaknutih DVO, trojica su promaknuta u čin generala. Tako su u viši generalski čin promaknuti general bojnik Dragutin Repinc i to u čin general pukovnika i brigadni general Drago Matanović u čin general bojnika. U čin brigadnog generala promaknuti su brigadiri Blaž Beretin i Miroslav Kovač, a u čin komodora promaknut je kapetan bojnog broda Marin Stošić.

Beretin je rođen 1966. godine u Zadru, a tijekom Domovinskog rata bio je zapovjednik satnije 112. brigade HV-a, zapovjednik satnije Zrakoplovno-nastavnog centra u Zadru, načelnik Stožera 9. gardijske brigade, zapovjednik 4. gardijske brigade, dozapovjednik Zapovjedništva za izobrazbu i obuku HRZ-a i PZO-a, načelnik Odjela PZO HKoV-a u Zapovjedništvu HKoV-a te zapovjednik Pukovnije PZO-a. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Redom hrvatskog trolista, Spomenicama domovinske zahvalnosti, te Medaljom “Oluja”.

Izvor: Zadarski list/ZDanas