fbpx

Dejan Maćešić napokon završio u zatvoru

DEJAN MAĆEŠIĆ, suvlasnik firme One2Play, napokon je poslan na odsluživanje zatvorske kazne. Maćešić je, podsjećamo, još u svibnju 2013. godine pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog prometne nesreće u kojoj je usmrtio mladog Sinišu Smiljanića.

Da je Maćešić konačno završio u zatvoru, u telefonskom razgovoru za Index potvrdio je njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković. Kazao nam je da je Maćešić “odavno” poslan na odsluženje zatvorske kazne, a kada smo ga pitali kada je to bilo, odgovorio je da o Maćešićevom slučaju za Index ne želi razgovarati.

Sinišina sestra: “Ostaje mi samo da vjerujem u Božju pravdu”

Saša Smiljanić, sestra stradalog Siniše, na svom Facebooku je objavila da je Maćešić poslan na odsluženje kazne u Pulu, u zatvor otvorenog tipa sa godišnjim odmorom i slobodnim vikendima. “Ovo neki radnici nemaju”, primijetila je Sinišina sestra.

“U međuvremenu kazna za vožnju u pijanom stanju iz 2010. koja je četiri godine stajala u ladici nekog ‘zaboravnog’ suca postala je pravomoćna. Naravno, postala je pravomoćna tek nakon suđenja gdje mu je za ubojstvo dodijeljena kazna od dvije godine zatvora (minimalna je tri godine) zbog niza olakotnih okolnosti kao što je ta što je ‘uvijek živio po propisima i u skladu sa zakonom’. S obzirom da nije bilo pravde od strane ove ‘pravne’ države, ostaje mi samo da vjerujem u onu Božju”, napisala je Sinišina sestra na Facebooku.

Tromo i nepošteno pravosuđe

Podsjetimo, Maćešić je u srpnju 2012. godine vozio pijan, prošao kroz crveno svjetlo i svojim automobilom usmrtio Sinišu. Renata Pražetina Kaleb, sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, osudila ga je na dvije godine zatvora, iako zakon za ovakvo kazneno djelo podrazumijeva minimalnu kaznu od tri godine. U presudi je obrazloženo da se Maćešić ranije držao zakona, iako ga je policija čak 35 puta u prometu evidentirala, a dvaput je pravomoćno osuđivan zbog manjih kaznenih djela. Ovakvu presudu pravomoćno je potvrdio Županijski sud u Zagrebu.

U međuvremenu se u ladicama hrvatskog pravosuđa zagubila prijava koju je policija protiv Maćešića podigla jer je u listopadu 2010. godine ulovljen u pijanoj vožnji. Da je ova prekršajna prijava obrađena pravovremeno, postojale bi otegotne okolnosti zbog kojih bi Maćešićeva kazna za prometnu nesreću u kojoj je poginuo Siniša morala biti znatno teža. Maksimalna kazna je i do deset godina zatvora.

Nepravomoćnu presudu za ovaj prekršaj iz 2010. Maćešić je dobio u lipnju 2011. godine, godinu dana prije nesreće u kojoj je poginuo Siniša. No, Visoki prekršajni sud čekao je više od dvije godine da se očituje o Maćešićevoj žalbi, a kada je to konačno učinio, slučaj je vraćen na prvostupanjski postupak. Obitelj Siniše Smiljanića još je za vrijeme suđenja Maćešiću upozoravalo na ovaj slučaj, ali organi pravosuđa oglušili su se na njihove apele.

Izvor: Index.hr