fbpx

Dželalija: Nemamo seruma protiv uboda crne udovice; Mrčela: Imamo jednu dozu

Uoči glavnog dijela turističke sezone, zadarska Opća bolnica ostala je bez protuotrova protiv uboda opasnog pauka – crne udovice. Štoviše, voditelj Zaraznog odjela zadarske Opće bolnice dr. Boris Dželalija upozorio je da antitoksina protiv otrova toga opasnog pauka, čiji ugriz uzrokuje nesnosne bolove, a u pojedinim slučajevima i smrt, u bolnici nema još od druge polovine prošle godine.

– Serum tražimo od tada, no do danas ga nismo dobili. Nije mi poznato zbog čega, no dovoljno bi bilo, da ne bismo ugrozili pacijente, da bolnica ima oko pet doza.

Mislim da cjepivo nije pretjerano skupo – kazao je voditelj Zaraznog odjela zadarske Opće bolnice, u kojoj se godišnje prosječno, najčešće u ljetnim mjesecima, zabilježi od tri do pet slučajeva ugriza toga pauka. Od početka ove godine do sada nije zabilježen ni jedan slučaj ugriza crne udovice, dok je prošle godine pauk ugrizao dvije osobe.

– Dali smo im lijekove protiv bolova te odgovarajuću terapiju i nije bilo problema. Pacijenti nisu bili životno ugroženi i dobro su se oporavili. Za zdravog čovjeka ugriz nije rizičan, ali su bolovi nesnosni. Komplikacije se najčešće događaju kod djece, starijih osoba i srčanih bolesnika, a do smrti dolazi u oko pet posto slučajeva, uglavnom kod ljudi koji ne prođu odgovarajuću terapiju – kaže dr. Dželalija.

Tvrdnje dr. Dželalije da bolnica nema seruma protiv ugriza crne udovice, opovrgnula je sanacijska upraviteljica bolnice Mirjana Mrčela navodeći kako u bolnici trenutačno postoji jedna doza, te da bi nova pošiljka cjepiva u bolnicu trebala stići krajem lipnja.

– Prije je antitoksin protiv otrova crne udovice proizvodio Imunološki zavod, a sada ga bolnica sama naručuje direktno od dobavljača. U bolnici ima jedna doza, a nova bi pošiljka antitoksina koju smo naručili direktno od dobavljača trebala stići krajem mjeseca. Liječnik vjerojatno nije imao serum na odjelu, pa nije znao da u bolnici postoji jedna doza cjepiva – kazala je sanacijska upraviteljica zadarske Opće bolnice.

Ukidanje proizvodnje seruma protiv otrova crne udovice u Hrvatskoj najavljeno je još prije dvije godine, kada ga je zbog visokih troškova i male potražnje prestao proizvoditi Imunološki zavod.

Obustavu proizvodnje ovog protuotrova u Imunološkom zavodu tada su objasnili visokom cijenom proizvodnje, nikakvom zaradom i malom potražnjom na tržištu. Potražnja je navodno bila u stalnom padu pa je tako 2008. godine od Imunološkog zavoda naručeno 85 bočica protuotrova, godinu kasnije 48 bočica, dok je 2010. godine Imunološki zavod na tržište plasirao tek dvije bočice antitoksina za otrov crne udovice.

Trenutačno u Hrvatskoj nema proizvođača seruma protiv crne udovice, nego se on naručuje iz Južnoafričke Republike. Neslužbeno doznajemo da ga bolnice najčešće ne uvoze jer jedna doza košta oko četiri tisuće kuna.

Ugriz crne udovice je bezbolan, te često prođe i nezapažen. Do problema dolazi tek oko sat vremena nakon ugriza, kada se pojavljuje blago crvenilo i naticanje kože, a slijedi grčenje mišića oko mjesta ugriza, mučnina i povraćanje, glavobolja, znojenje, pritisak u prsnom košu, anksioznost, te porast krvnog tlaka i ubrzani rad srca. Osoba koju je crna udovica ugrizla mora što prije doći do liječnika i početi s terapijom.

– U rizičnu skupinu spadaju osobe koje imaju problema s krvožilnim sustavom, odnosno srcem i visokim tlakom, zbog čega ubod crne udovice, uslijed komplikacija, za njih može završiti i smrtnim ishodom – upozorio je dr. Boris Dželalija. Prije dvadesetak godina ubod crne udovice bio je smrtonosan za jednog kroničnog bolesnika s Dugog otoka koji je preminuo zbog komplikacija izazvanih paukovim otrovom.

Najezda u Polači

Iako ih mještani Ravnih kotara svakog ljeta u svojim poljima pronađu po četiri do pet, jedne je godine u Polači vladala prava najezda crnih udovica. Samo u jednom danu mještani su ih ubili oko 150. “Ispod 50-ak stogova sijena sam u pola sata pronašao 38 crnih udovica. Ja i žena smo tovarili stogove na traktor. Ispod prvog stoga su bila dva otrovna pauka, ispod drugog tri i tako redom…

Lani je crna udovica ugrizla mog rođaka i on je nakon toga pričao kako je riječ o takvim bolovima da je u jednom trenutku poželio da umre. Kako ima problema sa srcem, bio je čak deset dana u bolnici”, kazao je tada mještanin Polače.

Izvor: SD/ZDanas