fbpx

Fifa u drami zbog Hrvatske: Moramo vjerovati da su suci pošteni! Za Blattera – sve čisto?

Fifa u drami zbog Hrvatske: Moramo vjerovati da su suci pošteni! Za Blattera – sve čisto?

KOMPLETAN Fifin vrh okupio se jučer u Sao Paulu, kako bi sanirao štetu nakon otvaranja Svjetskog prvenstva u Brazilu. Niko Kovač nije jedini koji je Fifi poručio da “za ovakav tretman nema smisla trenirati cijeli život”. Zabrinuti tonovi i osude zbog Nishimurinog suđenja ne samo da se ne stišavaju, već su i danas jednako glasne. Posljednji se u nizu javio izbornik Kolumbije Jose Pekerman, uz poruku da već nakon otvaranja prvenstvo prijeti da postane cirkus.

Zanimljivu je izjavu dao Massimo Busacca, šef Fifine sudačke komisije. On se zapravo iz Fife za sada jedini i poluslužbeno oglasio. Stao je iza leđa Nishimure jer je kontakt Lovrena i Freda bio evidentan. No, sudačka komisija tek će dati službeni stav. Morat će, jer Fifine glavešine sinoć nisu bile zadovoljne! Pregledavali su snimku na kojoj Lovren mazi Freda i intimno si priznali da je riječ o pogrešci.

Blatter: Sudac je bio potpuno u pravu

Sepp Blatter, predsjednik FIFA-e, tvrdi da je sve čisto…

“Sudac je bio potpuno u pravu. Fred je oboren, a to se dogodilo u kaznenom prostoru”, rekao je Blatter brazilskom novinaru i kolumnisti UOL portala Rodrigu Mattosu.

Ako je suditi po izjavama Busacce, Nishimuri se siješi pomilovanje.

“Moramo vjerovati sucima. Grešaka će biti, ali moramo im vjerovati. Fantazija je da pomažemo Brazilu. Možemo sada raspravljati je li bilo kontakta s Fredom, ali sudac ima sekundu da to odluči”, uporan je Busacca.

FIFA ne pokušava pogurnuti Brazil prema naslovu svjetskog prvaka, izjavio je i direktor marketinga krovne organizacije svjetskog nogometa Thierry Weil.

“Pretvarate se da je istina nešto što ne mogu prihvatiti. Pretvarate se da Fifa pomaže domaćinu, a to nije slučaj. Fifa nema nikakvog razloga da favorizira domaćina, samo želimo dobar turnir”, izjavio je Weil. “Vidio sam snimku onoga što se dogodilo, i mogu samo reći isto što je rekao Busacca: situacija će biti analizirana. Pola ljudi u ovoj prostoriji vjerojatno će reći da je penal, a druga polovica da nije. Sudac mora odlučiti u pola sekunde”, kaže Weil.

Ovom izjavom Weil je stao u obranu japanskog suca Yuichija Nishimure, koji je teško oštetio Hrvatsku na otvaranju Svjetskog prvenstva.

Horne: To je slučajnost

Da na otvaranju SP-a nije bilo namjerne krađe u korist domaćina, javnost uvjerava i Alex Horne, glavni tajnik engleskog nogometnog saveza i član IFAB-a (International Football Association Board) – tijela zaduženog za uvođenje promjena u nogometnu igru.

“Nemojte podcjenjivati moć slučajnih okolnosti. Ako se sada dogodi da u naredna tri tjedna opet budemo igrali neku očitu sudačku pogrešku – poput Lampardovog ‘gola koji nije bio gol’ u Bloemfonteinu – to bi moglo dati značajan zamah teorijama urote protiv Fife”, rekao je Horne za Press Association Sport i dodao kako će Nishimurina pogreška vjerojatno pojačati pritisak na Fifu da se u nogomet uvede mogućnost razmatranja sudačkih odluka putem video snimki.

Kovač osigurao mir u dvije utakmice

Index je odgovore od Fife tražio službenim putem rano jutros. Kolege iz Brazila prenose nam da Fifa na sastanku nastoji popeglati greške koje je uvidjela. Izvor iz Discipilnske komisije za Sportske novosti, pak, kalkulira s informacijom da zbog grubog previda Nishimure Kovač neće biti kažnjen.

Slaže se tako puzzle i sve miriše na kompenzaciju. Kovača neće kazniti, ali će mu osigurati mirno suđenje u naredne dvije utakmice.

Što će biti s Nishimurom? To će biti najteža i najvažnija odluka Fife ovih dana. A tek ih čeka sanacija Katara.

Izvor: Index.hr