fbpx

Izložba Egzotika vratila se u Zadar

Nakon odlične posjećenosti lani, izložba Egzotika vratila se u Zadar pojačana s još nekoliko rijetkih reptilskih vrsta. Na ulazu vas čeka iguana Grinch, a sretni će vidjeti hranjenje, reprodukciju, pa čak i dolazak na svijet ovih zadivljujućih bića

Razne vrste i podvrste zmija, guštera, pauka, škorpiona, ali i krokodil, ove godine mogu se vidjeti na izložbi “Egzotika” otvorenoj u prostoru nekadašnjeg Callegro šoping centra. Za razliku od prošle godine, kada je izložba gostovala u istom prostoru, posjetitelje ovoga puta očekuje zaista impozantan broj gmazova i insekata od kojih je dio jedinstven u Hrvatskoj.

Vjerojatno najveća atrakcija ove izložbe je Grinch, postarija iguana koja na samom ulazu dočekuje posjetitelje. Nakon što smo se pozdravili s njim ušli smo u prostor s brojnim terarijima uz stručno vodstvo Matije Mesića iz tvrtke Teraristika d.o.o., organizatora izložbe.

– Ove godine imamo zmije koje jedu insekte, to su zelene poljske zmije koje su jako rijetke. Osim njih tu su i patuljasti mali kameleoni, također rijetka vrsta kod nas, a donijeli smo i novog mrežastog pitona, kajmana, australskog pitona, razne kameleone, varana, dvije vrste novih gekona. Zanimljivi su i primjerci istočno-afričkih bodljikavih guštera koji su rijetki općenito u teraristici, kao i mužjak i ženka leopard kameleona, a tu je i jedinstveni primjerak ametistnog pitona, kazao nam je Matija o novitetima koje možemo vidjeti ove godine.

Izložba je i edukativnog karaktera, a posjetitelji se kod vodiča mogu raspitati o svemu što ih zanima te će dobiti iscrpne odgovore o životinjama, njihovu staništu, hranjenju ili reprodukciji, a ponekad su u prilici i vidjeti kako se hrane, pare te, u nešto rjeđim slučajevima, mogu svjedočiti i njihovu dolasku na svijet.

Zbog visoke cijene održavanja izložbe ulaznice se naplaćuju ovisno o dobi posjetitelja, tako da djeca plaćaju ulaznicu 10 kuna, mladi 20, a odrasli 40 kuna. Izložba se može pogledati do 31. kolovoza, a onima koji se odluče ove fascinantne životinje kupiti za kućne ljubimce, osoblje će dati sve informacije, od cijene do održavanja i njege.

Izvor: Zadarski list/ZDanas