fbpx

Na 5. Međunarodnom festivalu čipke niz izložbi, radionica, predavanja i modna revija

Na modnoj reviji ‘Nanin ormarun – Paška čipka u odjeći – Jučer, danas i sutra’ sudjelovat će butik Etno Mara iz Zagreba i Mirjana Tkalčec iz Paga. Jedan od modela bit će i Sandra Bagarić, najavila je Nedjeljka Oros, predsjednica Društva paških čipkarica “Frane Budak”

Na 5. Međunarodnom festivalu čipke u gradu kroz niz izložbi, radionica, predavanja, modnu reviju i koncert doživjet ćemo pašku čipku kroz povijest, sadašnjost i budućnost, ali i upoznati pravo bogatstvo najrazličitijih čipki iz Hrvatske i Europe. Gošća Festivala je operna pjevačica Sandra Bagarić koja će u motivima paške čipke prošetati modnom pistom, ali i održati koncert.

Najavili su to u Domu Zadarske županije župan Zrilić i predstavnici organizatora – paški gradonačelnik Željko Maržić, direktorica paške Turističke zajednice, Željka Miletić i predsjednica Društva paških čipkarica “F. Budak”, Nedjeljka Oros.

Gradonačelnik Maržić je rekao da je paška čipka, kao nematerijalna baština zaštićena na listi UNESCO-a, postala prepoznatljiv brend grada Paga, ali i županije i Hrvatske.

– Uz niz izložbi, želio bih najaviti novosti na ovogodišnjem fetivalu, a to su Okrugli stol Paška čipka – Jučer, danas, sutra i modna revija na kojoj će sudjelovati i Sandra Bagarić, kazao je Maržić.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH, Ive Josipovića i Ministarstva kulture.

Osim čipki iz Hrvatske, na festivalu će se predstaviti i izlagači iz Belgije, Bugarske, Švicarske, Italije, Slovenije, Njemačke, Francuske i Češke.

Župan Zrilić je naglasio kako mu je drago da je festival međunarodni, a posebno se veseli gostima iz Češke s obzirom da je Županija u odličnom odnosu s češkom Južnomoravskom regijom.

– Uvijek govorim da je paška čipka vrijedan suvenir koji šaljemo u svijet, a Zadarska županija u protokolu obavezno daruje pašku čipku predsjednicima, lani recimo i švedskom kraljevskom paru, te tako promovira kulturnu baštinu grada Paga, ali i Zadarske županije, rekao je župan, dodavši da Županija i financijski podržava festival, ali i rad čipkarskih društava i škole paške čipke u srednjoj i osnovnoj školi u Pagu.

Nedjeljka Oros je između ostalog, posebno izdvojila modnu reviju punog naziva Nanin ormarun – Paška čipka u odjeći – Jučer, danas i sutra, koja će se održati u petak u 20.30 na Trgu kralja Petra Krešimira, to jest na pijaci u Pagu.

– Sudjelovat će butik Etno Mara iz Zagreba koji radi aplikacije čipke za odjeću i Mirjana Tkalčec iz Paga koja će prikazati čipku na staroj odjeći kako se nekad nosila i današnju upotrebu čipke u modi, rekla je Oros.

Kako je rekla Oros, paška čipka je specifična jer se šije iglom (ne kukiča) od samo jedne niti i to po zadanoj formi unutar koje se može osmisliti niz različitih sadržaja. Tu su vrlo važni dobro planiranje, geometrija, matematika i logika, potrebno je puno vremena, strpljenja i truda, a čipkarica je, kako je dodala Oros, arhitekt te čipke.

– Bit će zanimljivo vidjeti i sasvim drugačije, neklasične čipke drugih zemalja, od alternativnih materijala, u različitim funkcijama, kazala je Oros.

Željka Miletić je rekla da je trenutačno u Pagu oko 4.000 turista, a za taj produženi vikend kada se i festival održava, očekuje se oko 7.000 gostiju.

– Obavijestili smo sve turističke zajednice u županiji o održavanju festivala kako bi ga i njihovi gosti posjetili. Između ostalog u programu, vrlo je zanimljiv program udruge Paška alka pod nazivom Paška ulica. U starinskim nošnjama odrasli i djeca demonstriraju kako se u ulici živjelo prije 100 godina, što je turistima posebno zanimljivo. Često i sami žele učiti šiti pašku čipku i to im je poseban doživljaj, zaključila Miletić.

Izvor: Zadarski list/ZDanas