fbpx

Novo groblje kod poslovne zone u mjestu Crno

Jedan od svakako najvećih i najznačajnijih projekta za Zadar te zadarski kraj predstavljen je jučer u Velikoj vijećnici Grada, a riječ je o novom zadarskom, gradskom groblju čiji je projekt javnosti prezentirala ugledna zagrebačka arhitektica, Helena Paver Njirić koja je autorica i dobitnica prve nagrade arhitektonsko- urbanističkog rješenja budućeg – grada mrtvih kako ga je i sama nazvala.

Naime, gradskim prostornim planom određeno je da novo groblje bude kod poslovne zone u mjestu Crno, pred samim ulazom u Zadar, a zemljište je državno.

Na samoj parceli koja se prostire na 33 hektara i dimenzija je 590×570 metara nema nikakvih postojećih građevina. Prema rješenju koje je bilo ponuđeno na natječaju 2011. godine osmislili smo jedan novi grad – grad mrtvih koji je bi trebao zadovoljiti potrebe za sljedećih 30 do 50 godina. Radi se o oko šest tisuća grobnica sa po tri do šest mjesta u svakoj, rekla je Paver Njirić

Kada bude u cijelosti završeno i otvoreno to će zapravo biti prostor na kojem bi svoj mir moglo naći oko 30 tisuća duša. Groblje će se graditi u pet ili šest etapa, a u svakoj etapi bit će izgrađeno oko tisuću grobnih mjesta. Groblju će se moći pristupiti sa sjevrene strane iz poslovne zone Crno i na samom ulazu bit će parkiralište s oko 400 parkirališnih mjesta.

Izvor: Zadarski list/ZDanas