fbpx

Perišu treća nagrada za priču na natječaju FEKP-a

Njegova priča “Dvaput godišnje”, koja se “bavi jednom atipičnom situacijom, koja na kraju opet demaskira potencijalnu homoseksualnu vezu što je za žiri bilo zanimljivo”, istaknuo je književni kritičar Vladimir Arsenić
Zadranin Želimir Periš, jedan od sudionika Festivala europske kratke priče te član udruge pisaca ZaPis, ostvario je još jedan zapažen uspjeh. Na ovogodišnjem natječaju Festivala europske kratke priče (FEKP) i turističke publikacije In Your Pocket osvojio je treću nagradu. Njegova priča “Dvaput godišnje”, koja se “bavi jednom atipičnom situacijom, koja na kraju opet demaskira potencijalnu homoseksualnu vezu što je za žiri bilo zanimljivo”, istaknuo je književni kritičar Vladimir Arsenić treću nagradu, vikend destinaciju na hrvatskoj obali.

Priča “Pripremajući suicid party” autora Petra Ćorića proglašena je najboljom kratkom pričom, a drugonagrađena je priča “Dobri plastični vojnik Hans” Vladimira Bulatovića koja, kako je istaknuo Arsenić, “zaista precizno uspijeva pokazati komplicirane muško- ženske odnose”. Autor je dobio petnaestodnevni boravak u riječkoj rezidenciji za pisce.

O pobjedniku natječaja 13. FEKP-a s ovogodišnjom zadanom temom “Što imaš u džepu?” među više od 340 pristiglih prijava iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske odlučivao je peteročlani žiri u kojemu su bili Zoran Ferić, Dijana Matulić, Saša Drach, Vladimir Arsenić i Stjepan Balent. Za vrijeme ocjenjivanja, žiri nije znao imena i prezimena autora, a saznao ih je na samoj dodjeli nagrada.

“Bilo je jako puno dobrih priča i žiri je teško donio odluku o tome kome bi trebala pripasti koja nagrada”, kazao je novinar i prevoditelj Saša Drach nakon proglašenja u teatru &TD.

U njima prevladavaju teme današnjice i svakodnevnog života “bez bjegova”, istaknuo je. “Toga nije uopće bilo – dapače, najveći je dio priča djelovao kao da su gotovo autobiografske, duboko uronjene u stvarnost”, kazao je Drach.

Priča “Pripremajući suicid party” bavi se sudbinom ratnih veterana kroz lik čovjeka koji je odlučio sve uništiti jer je navodno obolio od raka. “U priči se radi o jednom klasičnom fenomenu i Ćorić je u njoj izvrsno prikazao jednu vrlo tipičnu situaciju za sve zemlje u tranziciji”, kazao je književni kritičar Vladimir Arsenić.

Svojim se atipičnim jezikom – autor koristi splitski govorni jezik – ta priča ističe i sa stilskog aspekta, napomenuo je. “Upravo zbog tog jezika ta je priča i došla u središte interesa žirija, dok su ostale dvije pisane standardnim književnim jezikom, uz izvanredne zaplete i vrlo pažljivo vođene priče”, dodao je Arsenić.

Prvonagrađenom pripada dva tjedna boravka u baltičkoj rezidenciji za pisce Ventspils u Latviji, a dobitnička će priča također biti objavljena u turističkoj publikaciji In Your Pocket.

Izvor: Zadarski list/ZDanas