fbpx

Počela fešta i neredi: Policija suzavcem tjera prosvjednike!

OD 23. lipnja 2006. godine čekamo utakmicu Hrvatske na SP-u. Večeras, od 22 sata po hrvatskom, i 17 sati po lokalnom vremenu, na Areni Corinthians, reprezentacija Nike Kovača otvara Svjetsko prvenstvo utakmicom protiv Brazila. Ostanite uz Index, ovdje vam tijekom cijelog dana nudimo sve što trebate znati uoči utakmice koju će večeras pratiti dvije milijarde ljudi.

Na Indexovoj temi pratite posljednje vijesti iz stožera reprezentacije, pronađite našu inspekciju stadiona u Sao Paolu, na kojem je Hrvatska sinoć trenirala, čitajte najave naših komentatora, igrača i trenera koji su iskusili stres velikih utakmica. No, malo njih u karijeri dobije priliku da zaigraju u ovakvoj predstavi. U zemlji koja je izmislila nogometnu umjetnost, protiv reprezentacije koja ide po naslov svjetskog prvaka, Hrvatska večeras igra utakmicu generacije. Neki se razmeću s terminom “najveća utakmica u povijesti Hrvatske”, i ona to možda i jest prema pozornosti koju izaziva. Prije svega, ovo je posljednja prava šansa Darija Srne i njegovih vršnjaka da nakon 16 godina Hrvatskoj donesu osminu finala velikog turnira. Nećemo se lagati, po to je Hrvatska ovdje došla.

Šaljite nam navijačke slike i videa na foto@index.hr

Uoči utakmice:

16:00 Na ulicama Sao Paula je oko 10 tisuća hrvatskih navijača. Neki slave, a neki protestiraju protiv Hrvatskog nogometnog saveza > VIŠE

15:30 Niko Kovač održao je posljednji sastanak s igračima uoči utakmice!

15:30 Prvih jedanaest Brazila vrijedi duplo više od prvih jedanaest Hrvatske. Istražili smo je li razlika baš tolika.

15:00 Oglasio se i bivši hrvatski izbornik. Štimac se pita: Zašto Hrvatska ne bi pobijedila Brazil?

14:30 Kladionice ne vjeruju Kovačevim izabranicima. Koeficijent na pobjedu Brazila iznosi 1,30, a na Hrvatsku između 10,00 i 15,00.

14:00 Hrvatska dominira na svim svjetskim naslovnicama: “I nemoguće je moguće”

13:30 Ovako se hrvatski navijači zabavljaju u Sao Paulu.

Najava utakmice:

Niko Kovač imao je dvije dileme. Prva je bila tko će u sredini obrane igrati uz Vedrana Ćorluku – Dejan Lovren ili Gordon Schildenfeld. Priliku će, prema informacijama iz Brazila, ipak dobiti Lovren. Desni bok čuvat će, naravno, kapetan Darijo Srna, dok će na suprotnoj strani biti Šime Vrsaljko, inače desni bočni koji će nastupiti kao zamjena za ozlijeđenog Danijela Pranjića.

“Mogu igrati na lijevom boku. Ista je to pozicija, samo druga noga”, komentirao je Vrsaljko nakon što je postalo jasno da će zaigrati protiv Brazila.

U veznom redu Kovač je odlučio nastupiti bez pravog destruktivca s trojicom kreativaca – Lukom Modrićem, Ivanom Rakitićem, te Mateo Kovačićem koji će biti ispred nogometaša iz Primere.

Po krilima će probleme Brazilcima praviti dvojac iz Wolfsburga – Ivan Perišić i Ivica Olić. Odlično se poznaju, sjajno surađuju u klubu i u odličnoj su formi.

Druga Kovačeva dilema bila je pozicija napadača. Nikica Jelavić, Eduardo ili Olić? Na kraju je hrvatski izbornik od prve minute odlučio zaigrati s Jelavićem s kojim će loviti gol nakon centaršuteva.

I Luiz Felipe Scolari, brazilski izbornik, poput Kovača imao je dvije dileme. Na golu je siguran Julio Cesar, a brazilsku obranu znaju već svi napamet – Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo. Prva dilema je pozicija zadnjeg veznog – Paulinho ili Fernandinho. Scolari se odlučio za Paulinha kojem će društvo u veznom redu praviti Luiz Gustavo.

Ispred njih po krilima će zaigrati najopasniji brazilski nogometaši Neymar i Hulk. Pozicija playmakera je druga Scolarijeva dilema i još uvijek se ne zna za koga se odlučio. Willian je u boljoj formi, ali brazilski izbornik ne želi izostavljanjem iz momčadi narušiti samopouzdanje Oscaru, te će vjerojatno on zaigrati iza Freda, koji je uz vratara najslabija karika momčadi domaćina.

Hrvatska i Brazil – 4 od 4 u pripremnim utakmicama

Obje reprezentacije na otvaranje SP-a dolaze nakon pobjeda u pripremnim utakmicama, ali ne i uvjerljivih utakmica. Hrvatska je na krilima Perišića pobijedila Mali (2:1), a Jelavić je srušio Australiju (1:0). Brazil, koji je slavio u 15 od posljednjih 16 utakmica, s 4:0 je pobijedio Panamu, a golom Freda i Srbiju (1:0). Zanimljivo, nervozni navijači domaćina Svjetskog prvenstva i u jednoj i u drugoj utakmici su zviždali svojim nogometašima dok nisu poveli. Brazilski novinari smatraju kako bi se isto moglo ponoviti i večeras ako Neymar i društvo ne zabiju u prvom poluvremenu.

Kaka srušio Hrvatsku u Berlinu

Hrvatska i Brazil odigrali su dvije međusobne utakmice. U prvoj, prijateljskoj u Splitu 2005. godine nije bilo pobjednika. Hrvatska je povela golom Nike Kranjčara, kojeg zbog ozljede neće biti u Brazilu, a gosti su izjednačili preko Ricardinha.

Godinu dana kasnije na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj ove dvije reprezentacije su igrale u prvom kolu. Brazilci su slavili pogotkom Kake, a s te utakmice iz Berlina pamtimo i suze tadašnjeg hrvatskog izbornika Cice Kranjčara dok je 25 tisuća navijača pjevalo “Lijepu našu”.

Izvor: Index.hr