fbpx

Počinje Harley Davidson fešta

Biograd na Moru na svečani je način “otvorio” još jednu glavnu turističku sezonu – protekloga je vikenda uspješno održan još jedan, deveti po redu, “Biogradski stol”. Manifestacija je već odavno prerasla granice Biograda i potvrdila da je njezin idejni začetnik, direktor Turističke zajednice Ivo Eškinja, jedan od najdugovječnijih i najiskusnijih direktora turističkih zajednica kod nas koji uskoro odlazi u zasluženu mirovinu, prije devet godina pokrenuo izniman projekt koji je danas prepoznatljiv i u Europi.
Od prvog stola dugog 170 metara, danas je prerastao na više od 1200 metara i obuhvatio gotovo čitav biogradski poluotok. Najduži stol i brojne druge manifestacije značajan su doprinos promociji Biograda kao kvalitetne turističke destinacije, kao što je i velika fešta motocikala Harley Davidson koja počinje za nekoliko dana, od 12. do 15. lipnja.

Otvarajući ovogodišnju manifestaciju, Eškinja je kazao da Biograd već čitav niz godina bilježi stalni porast turističkih noćenja. Ove je godine u prvih šet mjeseci zabilježen znatan porast u odnosu na prošlogodišnje razdoblje, a najave za iduće razdoblje i samu špicu sezone također su vrlo dobre.

Zahvalio je još jednom svim izlagačima, njih više od 400 jer bez njih ne bi bilo ni “stola”, a posebno domaćim ugostiteljima, hotelijerima i obrtnicima.

Biogradska riva bila je puna gostiju tri dana, a kako i ne bi kada se mogla razgledati šarolika ponuda na štandovima, ali i kušati brojna jela. Mirisi su se širili svuda uokolo i bilo im je teško odoljeti. Iako “Biogradski stol” ne znači da je sve izloženo “mukte” – naprotiv, većina se toga prodaje – ipak se na dosta mjesta i častilo goste.

Među većim “tećama” bila je i ove godine ona hotelske kuće “Ilirija” s više od 350 porcija rižota s dagnjama. Udruga kuhara i učenici biogradske srednje škole također su se iskazali sa svojim specijalitetima, kao i tvrtka “Vrana” koja se redovito uključuje u takve priredbe, uz brojne ugostitelje i gradske udruge.

U velikim se kotlovima kuhao fažol s mesom, bilo je raznih fritaja i gulaša uzduž rive, te brojni drugi specijaliteti iz biogradskog zaleđa, poput prisnaca, pršuta, vina, sireva….

Goste su zabavljale biogradske mažoretkinje i Gradska glazba, duž rive nastupali su brojni glazbenici, tamburaši, folkloraši, KUD-ovi iz svih krajeva Hrvatske jer glavni je moto “Biogradskog stola” ostao isti svih devet godina: povezati plavo i zeleno.

U Biogradu očito znaju kako to napraviti, baš kao što znaju i – kako produžiti predsezonu i posezonu.

 

Izvor: SD/ZDanas