fbpx

Počinje zadarsko kazališno ljeto

Premijerom predstave “Bepo i Marijeta”, u produkciji HNK Zadar, večeras se otvara jubilarno 20. zadarsko kazališno ljeto.

HNK Zadar ove godine donosi 13 događanja i 17 izvedbi. Od 30. lipnja do 1. kolovoza publika će moći birati između 9 predstava i 4 koncerta world music glazbe.

Manifestacija započinje premijerom u produkciji HNK Zadar u ponedjeljak 30. lipnja u Providurovoj palači, a nastavlja se izvedbom iste predstave u utorak 1. srpnja. Na daskama će po prvi puta zaživjeti Bepo i Marijeta, likovi kreirani prema Roku i Cicibeli Miljenka Smoje, u režiji Nine Kleflin i adaptaciji ansambla predstave. Bepa i Marijetu igraju Jasna Ančić i Zlatko Košta.

U petak 4. srpnja, na Poljani Šime Budinića očekuje nas koncert ljeta pod nazivom From Jeruzalem to Napoli, kada će, po prvi puta u Hrvatskoj, nastupiti svjetski poznata glazbena diva Noa. Ovom prilikom predstavit će svoj novi album Love medicine ali pjevati i dopadljive napolitanske pjesme. Hrvatska javnost Nou pamti po naslovnoj pjesmi Beautiful that way Oscarom nagrađenog filma Život je lijep.

U crkvi sv. Dominika, u utorak 8. i srijedu 9. srpnja, publika će imati priliku pogledati višestruko nagrađivanu predstavu Kazališta lutaka Zadar, Michelangelo Buanorroti, a dan nakon, u četvrtak 10. srpnja u istom prostoru i legendarnu i najdugovječniju predstavu na svijetuStilskevježbe!

Kazalište lutaka Zadar mjesto je gdje će se u petak 11. srpnja premijerno izvesti predstava Kako je Potjeh tražio istinu u kojem režiju, adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Marija Šarić Ban, a koreografiju Sanja Petrovski. Predstava je nastala kroz suradnju Kazališta lutaka Zadar, Zadarskog plesnog ansambla i Hrvatskog narodnog kazališta Zadar. Dan kasnije u subotu 12. srpnja, predviđena je njezina izvedba.

U srijedu 16. srpnja u dvorištu Providurove palače gostuje Gledališče Koper(SLO), a zadarskoj publici predstavit će se predstavom Parole, Parole. Slovenska je to verzija talijanske pitke komedije o ljubavnom trokutu koja pršti od duhovitih dijaloga i neočekivanih obrata, a režirana je u kabaretskoj formi. No to nije jedino inozemno dramsko gostovanje ovog, jubilarnog 20. Zadarskog kazališnog ljeta. Već dan poslije, u četvrtak 17. srpnja stiže talijanska dramska trupa. Teatro dei Pazzi iz Venecije gostovat će sa predstavom Amore a Venezia. Veseo i tipičan venecijanski glazbeno-scenski komad gledateljima će pružiti jedinstven scenski doživljaj Venecije prepoznatljive kao simbola ljubavi i umjetnosti.

U nedjelju 20. srpnja publika će moći uživati u zvucima flamenca kada će u dvorištu Providurovepalače nastupiti Black Market. Sastav je osnovan, sada već davne 1990. godine, na inicijativu gitarista Angela Rubija, sa namjerom spajanja nove glazbe s elementima etničke, nacionalne i folklorne glazbe različitih kultura na originalan način.

Dugi niz godina redovit gost u programu Zadarskog kazališnog ljeta je Teatar Gavran. Ovoga puta i to u ponedjeljak 21. srpnja, publika će u Zadru po prvi puta moći pogledati predstavu Sladoled, novu i neobičnu komediju našeg najizvođenijeg kazališnog pisca u zemlji i inozemstvu.

Srijeda 23. srpnja rezervirana je zaIstinu – predstavu koja je uspješno praizvedena u ožujku ove godine u koprodukciji HNK Zadar i Kazališne družine Glumci u Zagvozdu, a sve pod redateljskom palicom Danka Ljuštine.

Oblivion iliti zaborav koji nudi svjetska blues legenda Brian Auger sa svojim glazbenim prijateljima je putovanje u svijet glazbe koje bi ovoga ljeta bilo šteta propustiti. Glazbenik je to koji vješto kombinira jazz, rock, soul i funk te kreira jasno prepoznatljivu glazbu. Brian Auger je u svojoj karijeri izdao preko 20 albuma i svirao sa zvijezdama kao što su Eric Clapton ili Van Morrison. Koncert je zakazan za nedjelju 27. srpnja u dvorištu Providurove palače.

U srijedu 30. i četvrtak 31. srpnja na kazališne daske vraća se Stoše od Foše iliti Kate Kapuralica. Uvođenjem zadarskih lokaliteta i osoba, ova je predstava postala je prava hit-komedija koja već punih pet godina uspješno pronalazi put do svoje publike.

U petak 1. kolovoza spustit će se zastor 20. Zadarskog kazališnog ljeta, a od ove manifestacije oprostit ćemo se koncertom My Latin Heart Ricarda Luque-a i Danielea di Bonaventure u dvorištu Providurove palače. Ova dva vrhunska glazbenika, po prvi puta će se udružiti upravo u Zadru te publici predstaviti plodove svoje glazbene fuzije.

Svi događaji Zadarskog kazališnog ljeta započinju u 21 sat i 30 minuta.

Ulaznice se mogu kupiti na Blagajni HNK Zadar (Široka ulica 8) od 11:00 do 13:00 i od 19:00 do 21:00 h, kao i na mjestu održavanja programa 30 minuta prije početka.

Izvor: HRT/ZDanas