fbpx

Poraženi, ali ne i poniženi: Japanski sudac uništio Hrvatsku i otvaranje SP-a!

3:1 PORAŽENA je Hrvatska na otvaranju SP-a u Sao Paulu, protiv domaćina Brazila koji je 12. igrača imao u Fifi i japanskom sucu Nishimuri.

Hrvatska je imala vodstvo od 11. minute, no Neymar se u 29. minuti prošetao kroz hrvatsku obranu koja prije toga nije pratila ni Oscara te zabio lagan gol za izjednačenje. Poveo je Brazil u drugom dijelu novim golom Neymara iz penala kojeg trenutno analizira cijeli svijet. Lovren se gradio i lagano držao Freda, koji je znao kako treba pasti nakon kontakta. Umjesto opomene za simuliranje brazilskom veteranu, požutio je Lovren.

Oscar je iza isteka regularnog vremena zabio za 3:1 i stavio točku na i.

Yuichi Nishimura nije dorastao otvorenju SP-a. Ovu je utakmicu Brazil morao dobiti i sve imalo dvojbene odluke dosuđene su u korist domaćina.

Prvi put u povijesti SP-a Brazil je zabio autogol, pritisnut sjajnom akcijom Hrvatske, no nakon toga slijedi strahovit pritisak domaćina.

U većem dijelu utakmice Hrvatska je bila ravnopravan protivnik Brazilu. U drugom dijelu se “ukazao” Japanac koji je jedini vidio penal Lovrena, a i pogodak za 3:1 u sudačkoj nadoknadi pao je nakon očitog prekršaja nad Rakitićem na sredini igrališta.

Obje momčadi su istrčale u najavljenom sastavima, Hrvatska s Lovrenom umjesto Schildenfelda, Vrsaljkom na lijevom boku, te Jelavićem kao središnjim napadačem. Brazilci su izveli potpuno isti sastav s kojim su lani osvojili Kup Konferederacija, pobijedivši u finalu s 3:0 Španjolsku.

Kovačevi izabranici su u utakmicu ušli hrabro, prvi udarac na vrata uputio je Kovačić već u 1. minuti, a u sedmoj minuti Hrvatska ima i prvu veću priliku nakon ubačaja Perišića s desne strane, no udarac Olića glavom odlazi pokraj vrata. U 11. minuti uslijedio je veliki šok za domaćine. Olić je ostavio pratitelje po lijevoj strani, ubacio prizemnu loptu u peterac gdje je Jelavić ne zahvaća najbolje, no na nju natrčava Marcelo i pogađa svoju mrežu za vodstvo Hrvatske.

Od 11. do 20. minute slijedi dominacija Brazilaca, Paulinho je u 20. minuti uputio prvi opasniji udarac Brazilaca na vrata Pletikose, no hrvatski vratar je priseban.

U 22. minuti slijedi sjajan udarac Oscara iskosa s 20 metara, a Pletikosa radi vrhunsku paradu i izbija loptu. U 29. minuti Brazil je izjednačio nakon velike neodlučnosti čak trojice hrvatskih veznjaka na polovici igrališta, loptu je prihvatio Neymar i s 25 metara uputio prizeman udarac koji se od lijeve vratnice odbija u naš gol. U završnici poluvremena hrvatski igrači su u nekoliko navrata gubili loptu na svojoj polovici, ali Brazilci to nisu uspjeli iskoristiti. Drugo poluvrijeme započelo je vrlo nervozno za oba sastava, s dosta prekršaja i prekida.

U 70. minuti japanski sudac je svirao kazneni udarac za Brazil nakon pada Freda u kaznenom prostoru. Japanac je vidio prekršaj Lovrena nad brazilskim napadačem i svoju odluku nije promijenio nakon glasnog protesta hrvatskih igrača.

Neymar je pogodio za 2:1 iako je Pletikosa pogodio stranu, ali mu je lopta prošla “kroz rukavice”. Hrvatska se nije mirila s porazom, odmah u 72. minuti malo je nedostajalo da ubačaj Srne Luiz skrene u vlastitu mrežu. U 84. minuti Perišić je postigao zgoditak, ali ga je sudac poništio zbog navodnog prekršaja Olića nad vratarem Cesarom. U 86. minuti Modrić je pokušao s 30 metara, Cesar jedva brani, a zadnju priliku za izjednačenje propušta Perišić. U prvoj minuti sudačke nadoknade Japanac nije svirao očiti prekršaj nad Rakitićem, a Oscar prodor kroz našu obranu završava udarcem u sami desni kut za konačnih 3:1.

Sljedeću utakmicu Hrvatska igra protiv Kameruna 19. lipnja u Manausu.

BRAZIL – HRVATSKA, statistika

3 golovi 1

13 udarci 7

8 udarci u okvir 2

5 prekršaji 21

1 zaleđa 0

60 posjed lopte 40

2 žuti kartoni 2

DOSADAŠNJI SUSRETI HRVATSKE I BRAZILA:

17. kolovoza 2005, Split: Hrvatska – Brazil 1-1 (Kranjčar 32 / Ricardinho 42)

13. lipnja 2006, Berlin: Hrvatska – Brazil 0-1 (Kaka 44)

12. lipnja 2014, Sao Paulo: Brazil – Hrvatska 3-1 (Neymar 29, 71-11m, Oscar 90+1 / Marcelo 11-autogol)

92′ Oscarrrrrrr, zabio je za 3:1!!!! Sjajna akcija Brazila, opet su hrvatski igrači bili spori, ali i prije ovog gola opet je bio faul za Hrvatsku!!!

90′ Nova velika šansa Hrvatske! Tukli su Perišić i Brozović, ali Brazilci su sve blokirali….

85′ Revoltirana Hrvatska sada uporno traži pogodak! Cesar skida udarac Modrića!

83′ Nevjerojatno!! Hrvatska je zabila za 2:2, ali Japanac ovaj put vidi faul Olića na Cesaru. Zabio je Perišić, ali pogotka nema!

78′ Ulazi Rebić, izlazi Jelavić.

77′ Luiz nakon sjajnog ubačaja Oscara ima priliku zaključiti susret, no nije glavom pogodio mrežu Pletikose.

73′ Opaaaa, Luiz je umalo zabio drugi autogol za Brazil!

70′ Penal i GOOOOOLLLLLL za Brazil! Lovren je lagano držao i pustio, on pada, a Japanac je neumoljiv. Lovren je dobio i žuti karton. Neymar protiv Pletikose!!! Pletikosa ima loptu, ali ipak od siline udarca ona ide u desni kut, poluvisoko. Dva je puta Neymar stao prije izvođenja udarca, ali sucu to nije smetalo.

69′ Bernard ulazi, Hulk out.

63′ Nevjerojatno je kakve greške radi Hrvatska! Ćorluka je prvo čekao Godota, nešto je prtljao oko Rakitića i Neymara koji jasno otima loptu, pa ga hrvatski branič mora rušiti za žuti karton. Slobodnjak izvodi Neymar, preko gola.

62′ S druge strane, Scolari umjesto Paulinha uvodi Hernanesa, koji je puno ofenzivniji igrač!

60′ Prva izmjena, Kovač će nakon sat vremena zgusnutiu sredinu. Izlazi impresionirani Kovačić, ulazi Marcelo Brozović.

57′ OIić traži kazneni udarac nakon duela s Alvesom na ulazu u šesnaesterac! Činilo se da mu je bek Barce podmetnuo nogu, no sudac ništa nije svirao. Ponovljena snimka pokazuje da prekršaja nije bilo.

56′ Perišić je iskušao udarac iz daljine, visoko to ide preko gola.

53′ Konačno je Hrvatska izašla iz šesnaesterca. Krenuli smo u napad, Modrić opet vuče, ali sve je to još uvijek bezopasno.

51′ Strahovit pritisak Brazila na početku drugog dijela. Prekršaj Vrsaljka, uz sam korner. Oscar je na travnjaku. Nova prijetnja Brazila, Pletikosa razmješta suigrače, ali nakon ubačaja čisti opet Ćorluka. Modrić je krenuo u kontru, ali blokirali su odmah Brazilci.

50′ Alves ubacuje, ispali smo na lijevoj stani, ali Lovren čisti. U novom naletu Ćorluka izbacuje loptu ispred Freda!

49′ Brazil je odmah preuzeo posjed, to očekujemo tijekom cijelog poluvremena. No, čekamo Hrvatsku kakvu smo gledali u uvodu susreta!

45′ Počelo je drugo poluvrijeme! zagrijavao se tijekom poluvremena Danijel Pranjić, no u nastavak smo ušli s istim sastavima. Zagrijavaju se sada Sammir i Rebić.

45+2 Kraj prvog poluvremena.

45′ Olić gubi loptu na 25 metara, velika greška, poigravanje ispred Neymara… Hulk je tu akciju završio udarcem pred golom.

43′ Modrić se ljuti na suca koji je pustio prednost Brazila nakon prekršaja. Na kraju je očito Japanac kompenzirao, sudio je Fredu vrlo dvojbeno zaleđe.

41′ Neymar opet ima šansu, ovaj put iz kornera. Njegovu kratku kombinaciju s Hulkom zaustavlja hrvatska obrana.

39′ Kovačevi igrači jedva uspiju doći do zraka, ne popušta presing Brazila. Rakitić je sada morao srušiti Neymara, 20-ak metara od gola s desne strane. Neymar puca, od bloka ide u korner. Rakitić je izbacio glavom tu snažnu loptu.

37′ Hrvatska dobro stoji na terenu i duplira igrače Brazila, no oni su izuzetno opasni kada krenu u polukontru. Olić međutim radi čuda uz out liniju, jedan je od najboljih hrvatskih igrača.

36′ Modrić sada čisti nalet Paulihna.

34′ Prvi korner na utakmici za Hrvatsku! Rakitić izvodi, ali ubačaj je loš. Luiz Gustavo to čisti.

29′ GOOOL, NEYMAR!!!! Na sredini terena Hrvatska gubi loptu, nema prekršaja, a Neymar je već pred kaznenim prostorom. Tri hrvatska igrača ga puštaju, a Neymar s 20-ak metara lagano plasira loptu, tik uz stativu. Pletikosa se ispružio, ali ništa nije mogao!

29′ Perišić s lijeve strane ubacuje, Jelavić na drugoj vratnici glavom dobro puca, Cesar brani.

27′ Žuti karton za Naymara, gužva na terenu, guraju se igrači Hrvatske i Brazila… U duelu je Neymar udario laktom u lice Modrića, namjerno…

23′ Oscar je sada potegnuo s 25 metara nakon što je Neymar prvi put na utakmici pokazao svoj talent i pokraj Rakitića prošao u šesnaetsrec. Ali, brani Pletikosa! U odličnom izdanju je za sada vratar Hrvatske!

22′ Brazil ima posjed lopte u postocima 69:31.

22′ Oscar provčaio za Paulinha, on puca iz prve iz kuta, sa sedam osam metara, ravno u Pletikosu! Igra sada Brazil i sve jače pritišće…

15′ Moglo je sad opasno po Hrvatsku! Mateo Kovačić je krenuo u napad, povukao ga je netko od Brazilaca, japanski sudac nije se oglasio, a onda je Brazil krenuo u protunapad. No, Marcelo na drugoj stativi nije došao do lopte.

13′ Moglo je biti opasno na drugoj strani.

12′ Prvi put u povijesti na SP-u Brazil je zabio autogol!

11′ GOOOOOLLLLLLL! Marcelo je zabio autogol nakon sjajne akcije Hrvatske!! Opasan napada Brazila klizećim startom spriječio je Kovačić, lopta se odbija do Rakitića koji proigrava Modrića, a on na lijevom boku sjajno vidi Olića koji po drugi put na utakmici fantastično ubacuje u peterac. Jelavić promašuje loptu, a to je zbunilo Marcela koji je ugurao loptu u vlastitu mrežu!

7′ Paulinho je potegnuo s 20 metara, Vrsaljko izbacio u korner. Neymar izvodi, ali opet će. Vidio je povlačenje Jelavića za majicu Luiza. Perišić je sada blokirao, a Hrvatska kreće u kontru! No, Oscar je zaustavio ovaj napad Hrvatske.

6′ Modrić nije dodirnuo loptu u šest uvodnih minuta. Ali sada baš on kreće po boku i gura za Perišića! Perišić ubacuje dijagonalu, a Olić sa šest metara, pored Silvem, glavom puca za malo pored gola! Veliika šansa, Hrvatska je pokazala zube Brazilu.

5′ Faul Ćorluke u opasnoj zoni, srušio je Hulka. Čarli se bunio, ali nije dobio žuti karton. Slobodnjak iskosa s 24 metara, lopta ide na drugu vratnicu, pa potom na Luiza u sredinu, ali on glavom udara slabo, u Pletikosu.

4′ Brazilci nemaju slobodnih igrača u sredini. Oliću je dodao Vrsaljko, hrvatski napadač sada ide po boku, ubacuje u sredinu, Raketra trči u sredinu, ali Luiz čisti.

2′ Alves pokušao po boku, odmah su ga blokirala tri hrvatska igračal, a Lovren počistio.

0′ Počela je utakmica! I odmah prijetnja naših, Kovačić je isprobvao udarac, lopta odlazi pored vratnice. Samo tako treba, pokazati Brazilu da se Hrvatska nije došla braniti.

0′ Kolektivnom euforijom popraćena je himna Brazila! Nevjerojatna atmosfera!

0′ Hrvatska himn a otvara SP! Trenutak za povijest!

Izvor: Index.hr