fbpx

Šegonu ide optužnica za sukob interesa!

“PROVEDENIM kriminalističkim istraživanjem navodnih nezakonitosti i pogodovanju društvu Facta Vera d.o.o. u suvlasništvu Branka Šegona, bivšeg pomoćnika ministra financija, u postupku odobravanja kredita od strane Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) nisu utvrđeni elementi kaznenog djela”, stoji u priopćenju DORH-a.

Naime, USKOK je, nakon medijskih napisa u kojima se ukazivalo na moguće nezakonitosti i pogodovanje u postupku odobravanja kredita društvu Facta Vera d.o.o. od strane HBOR-a, Policijskom nacionalnom USKOK-u naložio provođenje kriminalističkog istraživanja tijekom kojeg je pribavljena obimna poslovna dokumentacija te su obavljeni obavijesni razgovori. Osim toga je USKOK od banaka i Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pribavio i drugu relevantnu dokumentaciju, naglašava se u priopćenju.

“Iz svih prikupljenih podataka proizlazi da su u postupku odobravanja kredita društvu Facta Vera d.o.o. nadležna tijela HBOR-a postupala na isti način kao i u drugim slučajevima te da je postupanje HBOR-a bilo u skladu sa internim propisima i procedurama banke koja nisu mijenjana za potrebe odobrenja kredita tom društvu. Slijedom navedenog, u predmetnom slučaju nisu utvrđeni elementi kaznenog djela”, stoji u priopćenju DORH-a .

No protiv Šegona se ipak diže optužnica i to za sukob interesa.

“Budući da su u postupanju društva Facta Vera d.o.o. kao pravne osobe i Tonia Šegona kao odgovorne osobe u pravnoj osobi utvrđeni elementi prekršaja iz čl. 50. st. 2. u vezi st. 3. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu će protiv društva Facta Vera d.o.o. i Tonia Šegona podnijeti optužni prijedlog”, stoji na kraju priopćenja.

Izvor: Index.hr