fbpx

Sve spremno za četvrti Split Pride: Okupljanje je u podne, povorku čuva 600 policajaca

SVE JE spremno za četvrti po redu Split Gay Pride kojeg ove godine samostalno organizira udruga Rišpet pod slogan ‘Potpuna ravnopravnost’.

I ove godine sudionici Split Pridea traže potpunu ravnopravnost, pravo na brak i izvanbračnu zajednicu i od svojih zahtijeva neće odustati, kaže nam Ljubomir Mateljan, koordinator ove udruge.

“Potpuno ravnopravnost je nešto na što mi jedino pristajemo. Drugo ništa ne dolazi u obzir. I do sada je ‘Potpuna ravnopravnost’ bio slogan i poruka svih Prideova i od sada će biti sve dok se to ne ispuni.”

Ove godine je izmijenjena ruta parade, ali i centralno mjesto proslave.

“Kreće se iz Đardina Tomislavovom ulicom preko Marmontove i Rive sve do pjace gdje će biti svečano podizanje zastave duginih boja. Nakon toga se vraćamo u Đardin i tamo ćemo imati program Split Pridea.”

Parada ponosa ove godine biti će bez političara na čelu kolone. Iako je gradonačelnik Ivo Baldasar najavio svoj dolazak, subotnje planove pokvarile su mu stranačke obaveze. Glavni odbor SDP-a očito je razlog tome što se niti jedan ministar neće pojaviti u Splitu iako su pozvani.

“Ipak imam obaveza, ne samo kao gradonačelnik. Ovog trenutka moja je procjena da će Gay Pride proći sasvim u redu, bez ikakvih problema. Sve ukazuje na to i mislim da će to biti jedna lijepa manifestacija”, rekao je Baldasar.

A da problema ne bi trebalo biti potvrđuju nam i sami Splićani.

Policija će ove godine samo privremeno blokirati ulice kojima prolazi parada, i to u 13 sati, a cijeli sutrašnji događaj ujedno će se i snimati. Sudionici Parade okupljanje će započeti u 12 , a sama Parada će sa prostora Đardina krenuti u 14 sati.

Split Pride osiguravat će oko 600 policajaca među kojima neće biti samo oni iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, nego i iz okolnih policijskih uprava, a na tom će se događaju prvi put koristiti i jedno od dva MUP-ova kombi stožerna vozila opremljena s modernom video-opremom i opremom za telekomunikacije, koje je već stiglo na splitsku rivu, potvrđeno je u policiji.

Izvor: Index.hr