fbpx

Turisti za neplaćene kazne za parkiranje dužni 1.1 milijun kuna

Tisuće neplaćenih kazni za parkiranje ovih dana stižu na naplatu na adrese stranih državljana, naših turista koji su u zadnje tri godine boravili na Jadranu. Samo zadarskim Obalama i lučicama strani gosti dužni su oko 1.1. milijun kuna.

Za ljetnih mjeseci svi imamo problem parkiranja, pa tako i turisti. Dojam je da velika većina ipak plaća, ali dio njih pokušava se provući besplatno, računajući da ih kazna neće stići u njihovim državama.

Kako je Hrvatska dio Europske unije, od ovoga ljeta neplaćanje parkiranja neće biti moguće, potvrdio nam je voditelj zadarske parkirne službe Obala i lučica Zvonimir Višak. I sada je puno lakše naplatiti potraživanja od stranih građana. Mi smo kao tvrtka sklopili ugovor s jednom odvjetničkom kućom iz Pule koja se specijalizirala za naplatu takvih potraživanja – ističe Višak.

A procedura je sljedeća. Odvjetnička kuća preko svojih partnera u zemljama EU dobije podatke o vlasnicima i dalje je postupak sličan kao i kod nas, opomena, pa ovrha. Najviše neplatiša je iz Njemačke, Italije i Slovenije – dodao je Višak. “Oko 1.1 milijun kuna imamo za naplatiti, a što se tiče broja neplaćenih kazni riječ je oko 4.500 predmeta u Njemačkoj, 1.000 u Italiji i 1.500 u Sloveniji”

Inače, zadarske Obale i lučice zadnjih godina znale su pronaći svakakve kovanice, najviše mađarskih forinti koje su domišljati mađarski gosti ubacivali i prolazili praktički besplatno. Ni toga više nema jer novi optički čitači kovanica više ne primaju niti jednu drugu valutu osim kune.

Izvor: HRT/ZDanas