fbpx

U sklopu 5. Međunarodnog festivala čipke, održana je modna revija “Nanin ormarun”

Izlazak domaćih djevojaka u tradicionalnim odorama, koje su pokazale da su Paškinje uvijek držale do sebe i do svog odijevanja, bio je osobito efektan, a paška čipka pokazala se i u ornamentima na svakodnevnim odjevnim predmetima čime može postati dio svačijeg ormara

Na glavnom gradskom trgu, u sklopu 5. Međunarodnog festivala čipke, održana je modna revija “Nanin ormarun” zamišljena kao spoj tradicionalnog i suvremenog.

Vrhunac revije bio je izlazak glazbene dive Sandre Bagarić koja je bila obučena u sako od paške čipke, rad Mirjane Tkalčec, rođene Maržić, koju je dizajnirao njezin suprug Đorđe. Sandra Bagarić upravo je zablistala u ovom jedinstvenom odjevnom predmetu kojeg je Mirjana izrađivala čitavih pet godina i ne može se izbrojati koliko je uboda iglom napravila da bi stvorila ovakvu vrijednost koja nema cijene.

Mirjana Tkalčec predstavila je i modele s originalnom paškom čipkom na odjevnim predmetima – bluzama, haljinama, a njezina vjera je da će se ovakvim načinom za pašku čipku zainteresirati i kreatori visoke mode koji bi je mogli ugraditi u svoje kreacije.

Modele s aplikacijom paške čipke pokazale su Vesna Milković i njezina kći Marija, vlasnice “Etno butika Mara”, aposebno mjesto u bogatoj ponudi etno butika Mara zauzima linija inspirirana prekrasnom paškom čipkom. Čudesni motivi tog bisera hrvatske baštine našli su svoje mjesto na modernim haljinama, suknjama, bluzama i hlačama, a vjerni kupci prepoznali su ljepotu koja izvire iz stoljetne tradicije.

Posebno oduševljenje izazvale su domaće djevojke koje su nosile jedinstvenu pašku narodnu nošnju, poznatu diljem Europe, a pokrivaca, paški teg i paška čipka nalaze se i na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske nastalim u Gradu Pagu te nose oznaku Izvorno hrvatsko.

Na modnoj reviji nastupile su članice ženske klape “Peružini” odjevene u beskrajno bijele košulje s čipkom, zatim članice Plesne udruge Kissa koje su također bile odjevene u tradicionalne paške košulje.

Izvor: Zadarski list/ZDanas
Foto: Vesna KARAVANIĆ