fbpx

U zadarskom skloništu za žrtve obiteljskog nasilja boravi pet odraslih osoba i šestogodišnje dijete

U Maloj kući u Zadru, skloništu za žrtve obiteljskog nasilja, trenutačno je sigurno utočište pronašlo pet odraslih osoba i šestogodišnje dijete, što znači da u ovom skloništu na tajnoj adresi posljednjih dvadesetak dana još uvijek ima slobodnih mjesta, što je prava rijetkost.

– Naši kapaciteti su redovito popunjeni, s obzirom da raspolažemo s ukupno jedanaest mjesta, no nekoliko žena koje su bile na listi čekanja odustale su od dolaska jer su svoju situaciju uspjele riješiti na drugi način, kaže koordinatorica zadarske Male kuće Gordana Markulin Ježina i navodi kako unatoč trenutačno slobodnim mjestima u samome skloništu, pozive za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja primaju svakodnevno.

– Nažalost, može se reći da nasilje u obitelji ide u korak s teškom ekonomskom situacijom i stanjem koje zbog krize prevladava u cijelom društvu, što se najprije odražava u obiteljima. Umjesto razgovora problemi se sve češće rješavaju agresijom i nasiljem, a uzrokovani su upravo egzistencijalnim poteškoćama i gubitkom posla, ali i alkoholizmom i drugim ovisnostima, kaže Markulin Ježina.

Izvor: Zadarski list/ZDanas