fbpx

UTAKMICA DESETLJEĆA Pletikosa nam treba kao nikad! Prvak Europe uz Modrića i Hrvatsku

Australija u Stuttgartu, Turska u Beču, Španjolska u Gdanjsku… To su polja na kojima su se rušili ciljevi generacije koju predvodi kapetan Darijo Srna. Predvodit će je i večeras u Recifeu, u njihovom najvažnijem ispitu. Za njih više nema popravnog, večeras će nam pokazati – jesu ili nisu. Utakmica s Meksikom za osminu finala Svjetskog prvenstva “highlight” je za Olića, Pletikosu, Srnu, Pranjića, ali i Modrića, Rakitića, Ćorluku. Godinama nas uvjeravaju da Hrvatska pripada u svjetski Top deset, pričaju da smo “najjači kada je najpotrebnije”. To je vrlo dvojbeno razmišljanje, no večeras može dobiti svoju potvrdu.

Utakmica s Meksikom, koji bez iznimke, posljednjih 28 godina, prolazi skupinu SP-a, bit će utakmica istine i za Niku Kovača. Iako se izborniku “neće dogoditi ništa” ako ispadne, iako Davor Šuker pred njega nije stavio imperativ, aklamacija kojom je prihvaćen po dolasku, ali i kvaliteta kadra koju je bez iskustva dobio u svoje ruke, pred njega stavlja veliku obvezu. Što se nas tiče, čak i imperativ.

Hrvatska je posljednji put u osmini finala na Mundijalu igrala 1998. godine. 16 godina nema je među probranim, ozbiljnim nogometnim društvom. I zbog toga večerašnji ogled s Meksikom ide u rang najvažnijih utakmica u povijesti hrvatske reprezentacije.

Niko Kovač na teren bi trebao izvesti momčad koja identičnog kostura kao za otvaranje s Brazilom, jasno uz zamjenu Jelavić – Mandžukić. Na lijevom boku trebali bismo umjesto Pranjića opet vidjeti Šimu Vrsaljka. Pranjić nije ni zaslužio da se od njega radi ono što jednostavno nije, vjerujemo da će Kovač imati “milosti” za njega. U vezni red trebao bi se vratiti Meteo Kovačić umjesto Sammira, a Kovač ostaje dosljedan igri bez klasičnog defenzivnog veznjaka, pa će sredinu držati Rakitić i Modrić. Oni večeras bez obzira gdje stajali moraju krenuti naprijed, preuzeti inicijativu i pokazati da su uistinu nosioci igre ove generacije.

Kada sam u Gdanjsku pogodio Casillasa umjesto gol, bio je to najteži trenutak jer smo ostali bez četvrtfinala. No, za mene osobno to je bila prekretnica u karijeri. Nakon toga sve je krenulo drugim tokom”, rekao nam je nedavno Ivan Rakitić, danas igrač Barcelone

Nakon njega, prekretnicu treba i Hrvatska. Odnosno, mora je zaslužiti, večeras od 22 sata u Recifeu.

Hrvatska mora juriti pobjedu, Meksiku je za prolaz dovoljan i bod.

Izvor: Index.hr