fbpx

Vježba prisilnog slijetanja aviona u vojarni Zemunik

U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a i PZO-a u vojarni Zemunik u srijedu, 18. lipnja 2014., provedena je vježba “Spas 2014”, kojom se uvježbavala spremnost postrojbe u izvanrednoj situaciji simuliranja prisilnog slijetanja aviona zbog požara na motoru.

Baza u Zemuniku provodi svakodnervno niz letačkih aktivnosti tijekom cijele godine, što podrazumijeva zajednički rad letačkih eskadrila i svih službi iz skupine za potporu letenja. Stoga je vježba “Spas” osmišljena u cilju provjere brzine i funkcioniranja sustava u izvanrednim situacijama, kada je potrebna žurna intervencija i koordinacija svih sudionika u organizaciji i provedbi te potpori letenja.

Scenarij vježbe uključio je dojavu posade jednog aviona Pilatus PC-9(M), na kojem je izbio požar na motoru u vrijeme pojačanog inteziteta letenja budući da su u tom trenutku letenje provodile sve četiri eskadrile baze (EA, EH, ETH i PPE) sa svim tipovima zrakoplova (Pilatus PC-9 (M), Zllin 242L, Bell 206B, Canadair CL-415, Airtractor AT-802 i Mi-8).

Odmah po uočavanju dima u pilotskoj kabini posada je kontroli leta najavila slijetanje u nuždi (emergency landing), nakon čega je uslijedilo aktiviranje svih službi postrojbe za rad u takovim situacijama. Nakon što je kontrola leta osigurala uvjete za prisilno slijetanje aviona, vježbom je provjeravana spremnost postupanja i primjene svih propisanih postupaka i procedura, od voditelja letenja i službujućih djelatnika do vatrogasaca, saniteta, vojne policije te službi za uklanjanje zrakoplova i dovođenja uzletno-sletne staze za normalno odvijanje zračnog prometa. Ujedno se provjeravala i koordinacija postojbe s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe, podružnica Zadar, kao i s vatrogasnom službom zračne luke Zadar.

Vježbu su promatrali načelnik Operativnog središta HRZ-a i PZO-a brigadir Nedeljko Zmajić i polaznici trodnevnog međunarodnog tečaja zrakoplovnih udesa, požara i spašavanja, koji je danas završio u Zemuniku. Tečaj su vodili pripadnici američkog tima za odgovore u nepredviđenim situacijama iz zračne baze Ramstein u Njemačkoj.

Čelnik američkog tima natporučnik Christopher Raschke kazao je kako je tečaj imao praktičnu primjenu svega što su polaznici mogli čuti tijekom predavanja. “Učili smo zajedno s hrvatskim kolegama, usklađivali postupke i procedure djelovanja svih službi koje se aktiviraju kada dođe do takvih situacija, kako na najbrži i najsigurniji način spasiti pilota iz kabine aviona. Vidjeli smo kako to rade timovi spašavanja u bazi Zemunik, prezentirali smo naše načine i tu vidimo mogućnost nastavka naše suradnje kako bi u stvarnim situacijama bili uspješni i učinkoviti”, iznio je dojmove nakon završene vježbe itečaja natporučnik Raschke.

Voditelj vježbe “Spas 2014” i Operativnog odsjeka 93. zb pukovnik Mario Pleša kazao je kako je ovo bio glavni obučni događaj 93. zrakoplovne baze u ovoj godini kojim su htjeli iskustva i naučene lekcije s prošlogodišnje vježbe provjeriti uoči ljetnog pojačanog civilnog i vojnog letenja, budući da civilni zrakoplovi za slijetanja i polijetanja koriste vojnu uzletno-sletnu stazu. “Najveći dobitak za sve sudionike vježbe bilo je čuti kako u istim situacijama to rade američki timovi, koji su specijalizirani za djelovanja u ovakovim situacijama i koji imaju velika iskustva na ovom području. Vježba je u potpunosti ispunila svoju namjenu, a daljnjim raščlanjivanjem i nadogradnjom baza u Zemuniku podiže spremnost rada u izvanrednom okružju i upotpunjava koordinaciju sa svim neophodnim civilnim službama. Američki timovi prezentirali su nam i druge načine spašavanja pilota i ovo je za sve nas koji izravno sudjelujemo u provedbi letenja i cjelokupnojorganizaciji i radu zrakoplovne baze bilo iznimno korisno i poučno iskustvo”, zaključio je pukovnik Pleša.

Izvor: HRT/ZDanas