fbpx

Zadar zainteresiran za titulu Europske prijestolnice kulture 2020.

Naravno da smo zainteresirani za apliciranje Zadra na taj natječaj, ali moramo biti i realni. Važno je osmisliti jako dobra program i dobro se prezentirati, a to ujedno i košta, kaže Radovan Dunatov, gradski pročelnik za kulturu

Zadar jest jedan od hrvatskih gradova zainteresiranih za titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine, potvrdio je gradski pročelnik za kulturu Radovan Dunatov navode ministrice Zlatar Violić. Naime, 2020. će tu titulu nositi gradovi u Irskoj i Hrvatskoj, a natječaj će biti objavljen 11. lipnja.

– Naravno da smo zainteresirani za apliciranje Zadra na taj natječaj, ali moramo biti i realni. Važno je osmisliti jako dobar program i dobro se prezentirati, a to ujedno i košta. U Zadru imamo puno kreativnih snaga, ali uvijek se govori o raspršenosti struke. Trebalo bi ujediniti snage, okupiti se na jednom mjestu i smisliti dobar program, rekao je Dunatov.

Kako je istaknula ministrica, ideja nije pokazati ono što je na prvi pogled najljepše, već je važno da grad napravi punu strategiju svog razvoja.

– U zadarskoj kulturi je jedan od problema pomankanje infrastrukture. Mi imamo neke fantastične objekte, ali nemamo, na primjer, koncertnu dvoranu. Mi organiziramo koncerte samo ljeti, ali prijestolnica kulture se biva cijelu godinu. Prošla su vremena kad će Europska unija za prijestolnicu kulture financirati izgradnju objekata, ali zato je potrebno napraviti dobar program, kao što je na primjer učinio austrijski Linz, s kojim bismo se kvalitetno prezentirali, a koji bi se mogao koristiti i kad istekne razdoblje nošenja titule, kazao je Dunatov.

Jedan od prvih koraka je događaj najavljen za danas u 11 sati u Muzeju antičkog stakla. Naime, Desk Kreativne Europe Ministarstva kulture u suradnji s Gradom Zadrom organizira predstavljanje potprograma Kultura programa EU – Kreativna Europa (2014. – 2020.) i projekta Europske prijestolnice kulture.

Sudjelovat će gradonačelnik Božidar Kalmeta kao domaćin, Radovan Dunatov, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i sport Grada Zadra, Anera Stopfer, predstavnica Ministarstva kulture, Sergej Stanojkovski, direktor Avvantura film festivala, Ana Perišić Mijić i Mladen Špehar, predstavnici Deska Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture.

Izvor: Zadarski list/ZDanas