fbpx

Četvero Zadrana postali članovi Greenpeacea

Prošlo je 29 godina od kada je francuska tajna služba minirala Greenpeaceov brod “Rainbow Warrior” da spriječi njegovo sudjelovanje u kampanji protiv nuklearnih pokusa na Pacifiku. U eksploziji je tada poginuo Fernando Pereira, Greenpeaceov fotograf. U vrijeme miniranja najveći svjetski problem bila je mogućnost nuklearnog rata, dok je danas to mogućnost katastrofalnih klimatskih promjena.

Zbog toga je nasljednik miniranog broda, 60-metarski “Rainbow Warrior 3”, stigao u petak u Zadar gdje je pristao uz gat pored instalacije Pozdrav Suncu u okviru mediteranske turneje u kojoj aktivisti svjetski poznate organizacije promoviraju obnovljive izvore energije i borbu protiv klimatskih promjena.

Bez političkih donacija

“Rainbow Warrior 3” otvorili su za javnost pa se već od deset sati stvorio red zainteresiranih posjetitelja među kojima je bilo dosta stranih turista. Domaćini u razgledavanju bili su aktivisti Greenpeacea, među kojima i četvero volontera iz Zadra koji su se priključili organizaciji. Inače, jedan od prvih Hrvata – članova Greenpeacea upravo je Zadranin Dinko Lisica koji se trenutno nalazi na drugom Greenpeaceovu brodu, doznali smo od volontera-aktivista Mihovila Zrilića iz Zadra i Ivana Šejića iz Zagreba.

– “Rainbow Warrior 3” je najnoviji Greenpeaceov brod vrijedan 22 milijuna eura. Greenpeace je neovisna globalna organizacija kojoj je misija zaštita i očuvanje okoliša te promicanje mira. Za svoje djelovanje Greenpeace ne prihvaća donacije vlada, Europske unije, kompanija ni političkih stranaka.

Pomoć poplavljenima

Čak 80 tisuća ljudi doniralo je novac za ovaj brod izgrađen 2011. godine upravo za potrebe organizacije, što znači da je potpuno prilagođen za sve aktivnosti koje provodimo. Njime upravlja posada od samo 15 ljudi, a posebna pozornost posvećena je obnovljim izvorima energije i očuvanju okoliša, pa je “Rainbow Warrior” zapravo moderni jedrenjak – istaknuli su aktivisti.

Na provi broda nalazi se i „Delfin Dave“, drveni simbol “Rainbow Warriora 2”. U njemu je bila i vremenska kapsula s predmetima iz razdoblja u kojem je načinjena s pjesmama Boba Dylana, te je nakon temeljite restauracije ponovno postavljen na brod nasljednik, s tim što se u njemu nalazi nova vremenska kapsula.

Iako je Greenpeace dobrovoljna organizacija zasnovana na volonterima širom svijeta, osnovna posada koja živi na brodu dobiva za to plaću, a posao obavlja 3 mjeseca, nakon čega je 3 mjeseca kod kuće. Jedna od zadnjih misija koju je Greenpeace obavljao bile su aktivnosti oko istraživanja nafte kod Medvjeđih otoka na Arktiku. Takve bi misije mogle biti pokrenute i u Hrvatskoj gdje se također istražuju nalazišta nafte i plina u Jadranskom moru, ali za sada to još nije planirano u Greenpeaceovim aktivnostima, što ne znači i da neće.

– Mi smo organizacija koja promiče mir, što znači da djelujemo nenasilnim metodama. Prvo razgovor, uvjeravanja, dogovor, pa tek onda medijski pritisak ili naša prisutnost pri takvim djelovanjima. U Hrvatskoj trenutno imamo kampanju prema našoj Vladi da svi budući projekti budu zasnovani na obnovljivim izvorima energije. Tu su kampanju prekinule poplave oko kojih smo se odmah aktivno uključili u pomaganje, jer se radi o rezultatima djelovanja na prirodu i klimatsku ravnotežu, na što stalno upozoravamo.

I oko Plomina C stvari se ljuljaju, pa su i mediji objavili infomarciju da investitori traže da se smiri zelene – istaknuli su na “Rainbow Warrioru” koji je prije Zadra pristao u Splitu, a plovidbu nastavlja prema Rijeci i Puli.

Izvor: SD/ZDanas