fbpx

Evo gdje je završio novac kojeg su banke donirale žrtvama poplava

DOK SE Slavonci žale kako se na njih zaboravilo i kako pomoć stiže prekasno i presporo, mnogi se ovih dana pitaju što je s brojnim obećavanim novčanim donacijama žrtvama poplava, budući da neke do dan danas nisu uplaćene, a rijetko koja je do žrtava stigla. Oni koji svoje obećane donacije još nisu proslijedili žrtvama poplava kažu kako će pomoć biti uplaćena, ali se ne zna točno kad jer se i dalje čekaju, primjerice, konkretni podaci o računima na koje treba uplatiti sredstva i točne specifikacije korištenja tih sredstava.

Odlučili smo provjeriti što je s bankama, koje su u jeku poplava javnost izvijestile o moratorijima na otplate kredita za žrtve poplava te (više)milijunskim novčanim donacijama. Je li taj novac stigao do žrtava? Banke su nam redom odgovorile kako su donacije uplaćene još u svibnju i to – Crvenom križu, koji već mjesec i pol taj novac čuva na svom računu.

Podsjetimo, Crveni križ se tek prošlog tjedna dogovorio što će sa prikupljenih 63 milijuna kuna pomoći za žrtve poplava. Odustalo se od kupnje namještaja i ostale potrebne opreme te su olučili žrtvama jednokratno isplatiti iznose od po 4.000 kuna. Novac koji preostane planiraju žrtvama poplava podijeliti u drugoj fazi, ali još nije poznato kad i u kolikim iznosima će to biti te hoće li se Crveni križ opet odlučiti na linearnu raspodjelu ili će isplaćeni iznos varirati o visini štete koju je pojedina obitelj pretrpjela u poplavama.

PBZ uplatio 4,5 milijuna kuna pomoći, novac još u svibnju proslijeđen Crvenom križu i Vukovarsko-srijemskoj županiji

“Za pomoć stradalima u poplavama Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ) je u odmah u svibnju uplatila donacije u ukupnom iznosu od 4,5 milijuna kuna.

PBZ se odazvao apelu Hrvatskog Crvenog križa (HCK) za pomoć stradalima od poplava uplatom od 2,5 milijuna kuna i to 2 milijuna kuna za Hrvatsku, a po 250.000 kuna za pogođena područja u Bosni i Hercegovini i Srbiji (uplata HCK je izvršena 19. svibnja 2014. a informacija o donaciji Banke je bila objavljena i na web stranicama HCK).

Također, nekoliko dana nakon toga PBZ je uplatila i dodatnu donaciju direktno na račun Vukovarsko-srijemske županije u iznosu od 2 milijuna kuna za pripremu poljoprivrednih površina uoči ponovne sjetve i obnove stočnog fonda.

Klijentima iz područja pogođenim poplavama PBZ omogućuje ugovaranje moratorija na kredite u otplati u trajanju do godinu dana bez troškova plaćanja kamate i naknade, zaprimanje zahtjeva je u tijeku, a prema dosadašnjim informacijama zaprimljeno je oko 60 zahtjeva klijenta banke uglavnom građana, te određeni broj zahtjeva iz segmenta poslovanja s malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima”, odgovorili su na Indexov upit u PBZ-u.

Zaba putem Crvenog križa donirala dva milijuna kuna

“Zagrebačka banka donirala je 20. svibnja 2014., putem Crvenog križa, dva milijuna kuna pomoći. Uz to, svim klijentima iz poplavljenih naselja Zagrebačka banka omogućila je jednogodišnji moratorij na kredite bez ikakvih dodatnih troškova, koji je većina klijenata prihvatila. Također, Banka je klijente oslobodila naknada za vođenje transakcijskih računa i paketiranih proizvoda, te naknada za korištenje direktnih kanala na sve usluge u idućih godinu dana”, kažu u Zabi.

Od Hypo Alpe-Adria-Bank Crveni križ dobio milijun kuna

“Dana 26. svibnja 2014. Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. uplatila je preko računa Hrvatskog Crvenog križa donaciju od milijun kuna za poplavljena područja. Uz donaciju Banka je u vidu moratorija, reprograma i vođenja računa osigurala poseban tretman klijenata s prebivalištem u poplavama zahvaćenim mjestima.

Svim klijentima koji žive u stradalim područjima Banka je na rok od 12 mjeseci omogućila moratorij na sve vrste kredita u otplati, uključujući reprograme, te ih oslobodila naknade za provedbu moratorija i naknade za produljenje roka otplate. Klijentima se za vrijeme trajanja moratorija također neće obračunavati ni naplaćivati kamate na kredit.

Usto će Banka svim klijentima osigurati i kredit za reprogram duga po charge i revolving karticama te tekućem računu, u iznosu do 30.000 kuna i s rokom otplate do 5 godina. Moratorij je na rok do 12 mjeseci bez naknade za provedbu moratorija te bez obračuna i naplate kamate za vrijeme trajanja moratorija.

Svi klijenti s posebnim tretmanom na razdoblje do šest mjeseci oslobođeni su i plaćanja naknade za vođenje tekućih i žiro računa kao i paketa računa. Banka je također na sebe preuzela i podmirenje svih troškova ovjere dokumentacije kod javnog bilježnika.

Banka se već ranije odrekla svih naknada na donacijske uplate građana u svrhu pomoći poplavljenim područjima.

U međuvremenu, u segmentu Malog i srednjeg poduzetništva kontaktirani su svi klijenti i njih 75% je podnijelo zahtjev za moratorij ili reprogram. U segmentu Poslovanja s građanstvom uspješno je kontaktirano 90% klijenata, te je zaprimljeno 38 zahtjeva za moratorij i 12 za reprogram”, stoji u odgovoru Hypo Alpe-Adria-Bank.

RBA na račun Crvenog križa uplatila 750.000 kuna

“RBA je donirala je 750.000 kuna namijenjenih žrtvama poplava. Donirani iznos uplaćen je 21. svibnja 2014. godine na račun Hrvatskog crvenog križa.

Radi olakšavanja otplate kredita, RBA je svim korisnicima kredita koji su stanovnici poplavljenih područja omogućila ugovaranje moratorija bez naplate kamate te bez obračuna i naplate naknade za ugovaranje moratorija. Do sad je moratorij po navedenim uvjetima ugovorilo približno 5 posto korisnika kredita”, navode u RBA.

HPB donirao pola milijuna kuna, i oni su novac uplatili Crvenom križu

Iz HPB-a, koji je donirao pola milijuna kuna, kažu: “Hrvatska poštanska banka je na račun Crvenog križa uplatila donaciju za stanovnike poplavljenog područja 21. svibnja 2014.

HPB je u lipnju uvela posebne uvjete za odobravanje moratorija do godinu dana za ugroženo stanovništvo koji uključuju oslobađanje od plaćanja naknade, oprost kamata za vrijeme moratorija te produžetak roka otplate kredita za razdoblje moratorija neovisno o dobi korisnika kredita.

Banka je prije desetak dana svojim klijentima s poplavljenog područja poslala obavijesti o mogućnosti jednogodišnjeg moratorija i oprosta kamata te ih pozvala da zahtjev za moratorij predaju u jednu od poslovnica HPB-a najkasnije do 31. prosinca 2014. Klijenti su počeli predavati zahtjeve, a kako su obavijesti nedavno poslane očekujemo da će se najveći broj njih javiti tijekom ovog mjeseca”.

Izvor: Index.hr