fbpx

I Todorić glasao za spas Keruma: Sklopljena predstečajna nagodba, uskoro se otvaraju prvi dućani

NA SPLITSKOM Trgovačkom sudu danas je sklopljena predstečajna nagodba za Kerum d.o.o., a kako Index doznaje, za 15-ak dana (najdalje) otvorit će se i prvi dućani. Jedan će biti u Koteksu, drugi u Kaštelima… Vraćaju se, kako čujemo, i legendarne žute Kerumove vrećice, Rolls Royce svih kesa iz trgovačkih lanaca. Poznate po svojoj nepoderivosti, nekad su bile zaštitni znak splitskih kontejnera.

Željka Kerum trudna, Kerum d.o.o. preuzima nećak Goran Sapunar

Danas su se na Trgovačkom sudu okupili zastupnici vjerovnika, među njima je, dakako, bilo najviše onih iz Kerumove grupe, koje su zastupali braća Goran i Igor Sapunar, sinovi Kerumove sestre Mare i šogora Petroslava Sapunara, predsjednika Županijske skupštine. Kerum d.o.o. predstavljala je Kerumova nećakinja Željka Topalušić Kerum, protiv koje je koncem godine Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu za pogodovanje vjerovnicima i štetu u državnom proračunu od 17 milijuna kuna. Topalušić Kerum u trećem je mjesecu trudnoće tako da će njezine zadatke uskoro preuzeti Goran Sapunar.

I Todorić za spas Keruma

Predstečajna je sklopljena bez većih problema. Kerumu je trebalo nešto više od milijardu kuna potraživanja, što je bez problema ostvario budući da obiteljske tvrtke poput Koteksa i Jokera sudjeluju sa značajnim potraživanjima. Za predstečajnu su bile i tvrtke iz Todorićevog koncerna, poput Zvijezde i Jamnice. Bilo je i nešto vjerovnika koji su bili protiv, ali oni imaju zanemariva potraživanja koja nisu u većoj mjeri mogli poremetiti planove saborskog zastupnika Željka Keruma.

Puka formalnost

Kako je Index već pisao, Kerum je pred Finom početkom godine u svega mjesec dana uspio progurati predstečajne nagodbe za tri svoje tvrtke. Uz Kerum d.o.o., tu su i Neva Kerum d.o.o. i Adriatic d.d. Dugovi Kerum d.o.o. sa izvornih pola milijarde kuna duga, narasli su na 1,7 milijardu kuna, zahvaljujući obiteljskim tvrtkama, ali i potraživanjima članova mnogobrojne obitelji. Samo je supruga Anka imala 100-tinjak milijuna kuna potraživanja. Nakon što je proguran plan restrukturiranja za Kerum d.o.o., predstečajna za ostale tvrtke bila je samo stvar formalnosti budući da su vezane tvrtke iz obiteljskog portfelja imale većinu potraživanja potrebnih za nagodbu.

Nema više Kerum trgovine, sada se zove Town i također traži predstečajnu nagodbu

Novost je i to da više nema Kerum trgovine d.o.o., tvrtke koja je osnovana uoči potpune propasti Kerum d.o.o. Trgovina je preimenovana Town d.o.o. Kerum se odlučio za engleski naziv koji u prijevodu znači Grad, što je svakako zanimljivo, budući da mu se stranka zove građanska, a on osobno ne podnosi urbano, dakle, gradsko. Bivša Kerum trgovina, zastupana po nećaku Goranu Sapunaru zatražila je nedavno također predstečajnu nagodbu kao četvrta tvrtka Željka Keruma s ukupnim dugom od 20 milijuna kuna.

Izvor: Index.hr