fbpx

Izložba radova Ede Murtića večeras u Gradskoj loži i Kneževoj palači

Izložba radova Ede Murtića otvorit će se večeras u Gradskoj loži i Kneževoj palači. Tim povodom jučer je održana konferencija za novinare na kojoj je i najavljena.

Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, podsjetila je kako je Edo Murtić svoje radove nastale u sjevernoj Dalmaciji krajem 1944. i početkom 1945. godine nazvao “Zadarski likovni zapisi”. Izlagao je na prvoj poslijeratnoj izložbi u Zadru za vrijeme Tjedna kulture u ožujku 1945. godine kada je izlagalo trinaest autora. Nabrojila je Murtićeva djela koja posjeduje Narodni muzej, te istaknula njegovu povezanost s muzejom.

Autor izložbe Branko Franceschi također je podsjetio na veze Murtića i Zadra istaknuvši kako je on taj utopijski i makabristički svijet spojio u jednu sliku, Zadarske golubice. Golubice koje uvijek simboliziraju mir, a koje je Murtić prikazao kako stoje na jednom razrušenom spomeniku. Franceschi je otkrio i zašto je izložba u Kneževoj palači.

– S obzirom da poznajem prostore u kojima Narodni muzej izlaže i znao sam za Kneževu palaču to me podsjetilo na veličanstvenu Murtićevu izložbu u Sarajevu, u vijećnici koja je stradala za opsade Sarajeva. Ti su crteži savršeno korespondirali s prostorom, isto kao što će u Zadru, kazao je Franceschi.

Izložbu Ede Murtića će se moći pogledati do 1. rujna, a otvorenje je večeras u 21 sat.

Izvor: Zadarski list/ZDanas