fbpx

LOKALNI ŠERIF Kapović ima 200 kaznenih prijava

“Popularno je sada opisivati nekoga kao lokalnog šerifa. Ako je lokalni šerif netko tko je općinski proračun digao s četiri na 70 milijuna kuna, to je oživio uništene komunalne firme u kojima radnici po devet mjeseci nisu dizali plaću, tko je stvorio sedam uspješnih trgovačkih društava i za stalno zaposlio više od 200 ljudi, ja s takvom kvalifikacijom nemam problema”, kaže u razgovoru za Index Kristijan Kapović, načelnik Općine Vir.

Kapović je po mnogočemu jedinstvena pojava u hrvatskoj politici: podržavaju ga i HDZ i SDP, zahvaljujući kojima već 11 godina opstaje na vlasti. Članovi njegove koalicije na Viru su i HSS i HSLS. I sam Kapović je bivši član SDP-a, kojeg je napustio zbog Milana Bandića. Zagrebačkog gradonačelnika više puta je u javnim istupima opisao kao prijatelja, te je otvoreno podržao njegove predsjedničke ambicije zbog kojih je Zoran Milanović izbacio Bandića iz SDP-a.

Osim političke dugovječnosti na lokalnoj razini i navodnog prijateljstva, Kapovića i Bandića veže i rekordni broj kaznenih prijava koje imaju na kontu: protiv načelnika Vira ih je, prema neslužbenim informacijama, do sada podignuto više od 200. No, baš kao ni Bandiću, nikakve mu malverzacije još nisu dokazali.

Bivši vijećnik optužuje: Kapović me je ucjenjivao

Jednu od tih prijava podigao je i Šime Buškulić, bivši općinski vijećnik na Viru i privatni poduzetnik. Buškulić tvrdi da od Općine Vir nikad nije naplatio posao postavljanja javne rasvjete zbog čega se od 2006. godine vodi sudski postupak. Štoviše, Kapovića optužuje da ga je ucjenjivao.

“Načelnik Kapović rekao mi je da će mi platiti dva milijuna kuna, ako iz firme izvučem milijun i vratim ga njemu. Istražnim organima predao sam i snimku na kojoj me načelnik ucjenjuje i govori mi da mi neće platiti ako mu ne vratim dio novca”, kaže Buškulić za Index.

Štoviše, Buškulić tvrdi da je Kapoviću u više navrata morao davati novac kako bi dobio honorar za neke poslove koje je obavio za Općinu Vir. Kapoviću je, kako kaže, isplatio ukupno 360 tisuća kuna “provizije”. Sve to ispričao je i Uskokovim istražiteljima.

Kapović ima drugačiju priču. Tvrdi da ga Buškulić proganja zato što je njemu i svim poduzetnicima sličnog profila uskratio pristup općinskim financijama.

“Istina je da je on tužio za nepostojeće javne radove koje nije izveo. Bilo je to još prije nego što sam ja bio načelnik, a tražio je da mu za taj navodni posao isplatim pet milijuna kuna. Tada je Buškulić bio i općinski vijećnik i primarni cilj u tom mandatu mi je bio da iskamči pet milijuna kuna od općine. Nažalost za njega, postoji prvostupanjska presuda u našu korist”, priča Kapović.

“To su neke situacije koje se vuku još iz 90-ih. Možda je tada to tako funkcioniralo jer se država tek ustrojavala pa nije bila normalna. Uostalom, ima država i danas svoje anomalije, a kamoli onda. Buškulić je privatna osoba, profit mu je na prvom mjestu i naravno da je nezadovoljan. Bilo bi čudno da je zadovoljan. Svi njemu slični formirali su tu udrugu ‘Vir bez podjela’, izašli su na izbore i izgubili. Nema tu nemira, imate samo manjinu koja je glasna. A ta glasnoća je razumljiva: radi se o ljudima koji su kroz devedesete bili na vlasti i zarađivali velike novce, od općine su uzimali milijune. Ja sam im prekinuo linkove na općinsku sisu”, kaže Kapović.

Koalicija HDZ-a i SDP-a

Udruga koju Kapović spominje okupljena je oko Marka Vučetića, zadarskog sveučilišnog profesora i glavnog Kapovićevog protukandidata za načelnika na izborima 2013. godine. Članovi ove udruge, u kojoj je Buškulić glavni tajnik, načelnika Vira optužuju za brojne malverzacije. Između ostalog, optužuju ga da je bez odgovarajućih dozvola izgradio cestu na pomorskom dobru, o čemu imaju rješenje Ministarstva graditeljstva, kao i da je odredba po kojoj je stanovnicima Vira naplaćivan odvoz otpada protuzakonit, zbog čega je Ministarstvo gospodarstva naložilo da se to promijeni.

Kapovića se također optužuje da je trgovao odgovornim pozicijama u općinskim firmama kako bi ostvario političku i osobnu korist. Jedan član lokalnog HDZ-a, koji je želio da ga u ovom tekstu ne imenujemo jer se u istrazi Uskoka pojavljuje kao svjedok protiv Kapovića, tvrdi da je formiranje većine u općinskom vijeću Vira nakon izbora 2013. bio klasičan slučaj političke trgovine.

“Kapović je uz podršku Božidara Kalmete kupio vlast na Viru. HDZ je na izborima dobio dva vijećnika, a lista SDP-a, HSS-a i HSLS-a koju je nosio Kapović dobila je šest vijećnika. Za većinu u vijeću potrebno je sedam ruku. Već je bila dogovorena koalicija zahvaljujući kojoj bi Kapović ostao bez većine u vijeću, kada je Kalmeta u Ninu kraj Zadra održao sastanak s načelnikom Kristijanom Kapovićem i virskim HDZ-ovcima Miroslavom Glavanom, Rajkom Radovićem i Igorom Kapovićem. Naredio im je da podrže Kapovića u općinskom vijeću i tako je nastala većina u kojoj koaliraju HDZ i SDP”, tvrdi HDZ-ovac s kojim smo razgovarali.

Kalmeta je, tvrdi Indexov izvor iz HDZ-a, ranije najavljivao da će zbog loših rezultata na lokalnim izborima (najmanje glasova u Zadarskoj županiji HDZ je dobio upravo na Viru) raspustiti virski HDZ. U zadnji čas se međutim predomislio, te je postignut dogovor: HDZ-ovac Glavan postao je predsjednik vijeća, te su dvije HDZ-ove ruke otišle Kristijanu Kapoviću.

Zanimljiva je činjenica i da je Glavan u vijeće ušao umjesto Igora Kapovića, koji je svoj mandat stavio u mirovanje. Protivnici virskog načelnika i naš izvor iz HDZ-a tvrde da se Igor Kapović povukao nakon što je općina obilno donirala Lovačko društvo “Zec”, kojem je Igor Kapović predsjednik. Od tog novca nesuđeni HDZ-ov vijećnik i šef Lovačkog društva “Zec” priuštio si je terenac vrijedan 375 tisuća kuna. Također, HDZ-ovci koji su podržali Kapovića dobili su i plaćene pozicije u nadzornim odborima općinskih firmi.

Izvor: Index.hr/ZDanas