fbpx

Michelangelo Bounarroti na 20. Zadarskom kazališnom ljetu

Michelangelo Bounarroti, nagrađivana predstava Kazališta lutaka Zadar iz 2010. godine, nakon dugo vremena ponovno će igrati. Michelangela će zadarska publika imati priliku gledati u okviru Zadarskog kazališnog ljeta u dva navrata, a prvi put zaigrat će večeras u 21.30 sati u crkvi sv. Dominika te sutra u istom terminu i na istoj lokaciji.

Prema djelu Miroslava Krleže, u režiji Dražena Ferenčine, simboličan je ovo lirski komad o tajni, veličini i tragici umjetničkog stvaranja gdje se s jedne strane govori o uvijek aktualnom odnosu umjetnika i vlasti, a s druge strane, o borbi s kaosom te svakodnevnim mukama u pogledu najnužnije materijalne egzistencije. Predstava je ovo o brojnim smislenim i besmislenim pitanjima, kroz koju se povlači bogohulna teza, koju Krleža iznosi i u ovom djelu kao i u cijelom ciklusu Legendi, a ta je da je čovjek stvorio Boga, a ne Bog čovjeka! Upravo zbog ovakve tematike predstava je aktualna i danas jer živimo i dalje u vremenu kada sami stvaramo svoje bogove u vidu političara, medijskih zvijezda…

Velikog Michelangela utjelovljuje Zlatko Košta (za ovu ulogu nagrađen na 21. Marulićevim danima) koji kroz predstavu, do posljednjeg komadića, secira psihu svog lika koji se konstantno bori, opire, svađa, bježi prvenstveno od samog sebe ali i od svijeta koji ga okružuje, kojeg on sam stvara te u kojem živi. Uz njega u predstavi igraju: Juraj Aras, Pero Kvrgić, Dragan Veselić, Josip Mihatov, Tamara Šoletić, Gabrijela Meštrović-Maštruko, Asja Rebac, Sanja Zalović, Vjera Vidov, Anđela Ćurković-Petković, Irena Bausović, Mimi Zadarski, Maruška Aras, Robert Košta i učenici Pomorske škole.

Tekst je prilagodio Dražen Ferenčina, a bogatu kostimografiju koja prati predstavu izradila je Marija Šarić Ban. Za koreografiju je zadužena Sanja Petrovski, scenografiju i video Darko Petković, scenografiju, maske i lutke Mojmir Mihatov, glazbu Igor Karlić, oblikovanje svjetla Ivo Nižić te oblikovanje tona Mate Petričević.

Ulaznice za predstavu mogu se nabaviti na blagajni HNK Zadar od 11 do 13 i od 19 do 21 sat, te na mjestu održavanja sat vremena prije početka. Cijena ulaznica iznosi 50 kuna.

Izvor: Zadarski list/ZDanas