fbpx

Vlada krši vlastite zakone: Umjesto smanjenja, rashodi proračuna povećani za 600 milijuna kuna

POVJERENSTVO za fiskalnu politiku prošlog je tjedna objavilo Izvješće o procjeni fiskalne politike za prošlu godinu i Izvješće o neispunjavanju fiskalnog pravila, u kojima oštro kritizira ponašanje Vlade.

Kako bi se ispunilo fiskalno pravilo u 2013. godini, bilo je potrebno smanjiti udio ukupnih rashoda u procijenjenom BDP-u za jedan postotni bod.

Umjesto smanjenja od 3,3 milijarde, rashodi proračuna povećani za 600 milijuna kuna

Ukupni rashodi konsolidirane opće države korigirani za izuzeća prema Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, u 2012. su iznosili 150 milijardi kuna, a u 2013. godini 150,6 milijardi kuna. Udio rashoda za izračun fiskalnog pravila u ostvarenom BDP-u povećan je za 0,2 postotna boda (sa 45,9% BDP-a na 46,1 % BDP-a) umjesto da je smanjen za jedan postotni bod.

Fiskalno pravilo iz Zakona o proračunu i Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu koje je vezano za udio javnog duga u BDP-u, također nije poštovano jer je državni dug bio veći od 62% udjela u BDP-u, navodi se u izvješću Povjerenstva.

Povjerenstvo za fiskalnu politiku u izvješću navodi kako je neispunjavanje fiskalnog pravila za 2013. godinu pokazatelj neodgovarajuće proračunske discipline i proračunske konsolidacije.

“Umjesto nastavka fiskalne konsolidacije sukladno Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, u 2013. rashodi državnog proračuna su povećani za 600 milijuna kuna umjesto da su smanjeni za 3,3 milijarde kuna da bi se ispunilo fiskalno pravilo.“

Osim toga, istaknut je i problem nerealnog planiranja koje se temelji na preoptimističnim makroekonomskim prognozama, na što su upozoravali i brojni drugi stručnjaci.

Ministarstvo financija oglušilo se na upozorenja

Naime, kako se navodi u izvješću, tijekom 2013. Ministarstvu financija je ukazano na problem izrade preoptimističnih makroekonomskih prognoza koje su vodile do nerealnih projekcija rashoda državnog proračuna. Procjena ispunjavanja fiskalnog pravila stoga nije bila realna sa aspekta izvršavanja rashoda i visine nominalnog BDP-a.

Odbor za fiskalnu politiku je, kako navode, tijekom 2013. održao šest sastanaka na kojima su sudjelovali najviši predstavnici Ministarstva financija i na kojima je u nekoliko navrata ukazivao na veliku vjerojatnost neispunjavanja fiskalnog pravila za 2013. No u Ministarstvu financija oglušili su se na upozorenja.

Njihovo stajalište bilo je da je fiskalna politika usklađena sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, zbog čega nisu poduzimane izmjene i dopune proračuna za korekciju kretanja, a što kao obvezu navodi članak 8. stavak 2. tada važećeg Zakona o fiskalnoj odgovornosti u slučaju opažanja kretanja koja bi mogla dovesti do neispunjavanja fiskalnog pravila.
Povjerenstvo svoje izvješće dostavlja Vladi, koja je obvezna u roku od 30 dana od njegovog zaprimanja, predložiti plan nužnih mjera s rokovima provedbe koje će dovesti do ispunjenja fiskalnog pravila u tekućoj fiskalnoj godini.

Izvor: Index.hr