fbpx

90 posto menadžera u Hrvatskoj smatra da je ekonomska situacija loša

POSLOVNA klima u Hrvatskoj se pogoršava pokazuje najnovije istraživanje njemačkih vanjskotrgovinskih komora (AHK) provedeno u 16 zemalja srednje i istočne Europe.

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 1.435 menadžera, Hrvatska je u odnosu na prošlu godinu pala za dva mjesta, sa 6. na 8., a njena prosječna ocjena na skali od 1 do 6 iznosi 3,6.
Kao najveći problemi izdvajaju se javna administracija i porezni sustav.

Promatrano na razini cijele regije, ekonomska situacija se blago poboljšala, u odnosu na 2013, no većina menadžera i dalje smatra da je situacija loša, a pozitivno mišljenje prevladava samo u četiri zemlje uključene u istraživanje.

Osim toga, primjećuje se i razlika između sjevernih i južnih zemalja, pa su tako najbolji rezultati zabilježeni u Baltičkim državama, Poljskoj i Češkoj.

Poboljšanje opće ekonomske situacije očituje se u povećanju spremnosti na zapošljavanje i investicije.

Što se tiče poslovne klime, nema većih promjena u odnosu na prošlu godinu. Tvrtke su uglavnom zadovoljne sa radnom snagom, promatrajući kroz kvalificiranost, produktivnost i troškove.

Nezadovoljstvo u aspektu poslovne klime proizlazi iz ekonomskih politika i zakonske regulative te njene nepredvidljivosti. Problem je i korupcija.

90% menadžera u Hrvatskoj smatra da je ekonomska situacija loša

Čak 90% menadžera iz Hrvatske ocijenilo je da je ekonomska situacija u zemlji loša, a 33% ih smatra da se situacija ove godine dodatno pogoršava.

Ne vlada optimizam ni kada je u pitanju pojedina gospodarska grana, pa tako čak 44% menadžera u Hrvatskoj smatra da je situacija u gospodarskoj grani u kojoj posluju – loša.

Optimističniji su kada je u pitanju vlastita tvrtka, pa tako 32% menadžera smatra da je situacija u njihovoj tvrtki dobra, dok samo osam posto smatra da je situacija loša, a ostali da je zadovoljavajuća.
Samo 13 % ih očekuje pad prihoda, dok 30% menadžera očekuje porast izvoza.

Što se tiče zapošljavanja, 30% ispitanika u Hrvatskoj očekuje porast zapošljavanja, a samo 12% pad.

Kada su u pitanju investicije 33% menadžera očekuje njihov porast, a 18% pad.

Članstvom u EU uglavnom zadovoljni

Većina menadžera zadovoljna je članstvom u Europskoj uniji, pa je tako njih 15% odgovorilo da je “vrlo zadovoljno”, 41% da je “zadovoljno“. Sa druge strane nezadovoljno je samo 7%, a vrlo nezadovoljno 5%.

Problemi su javna administracija i porezni sustav

Javna administracija jedan je od najvećih problema za hrvatske menadžere. Čak 80% njih odgovorilo da je nezadovoljno ili vrlo nezadovoljno javnom administracijom, što je iznad prosjeka promatrane regije.

Problem su i porezi, pa je poreznim sustavom i opterećenje nezadovoljno ili vrlo nezadovoljno čak 85% menadžera.

Ne čudi ni rezultat o pristupu sredstvima iz EU fondova, kojim je nezadovoljno ili vrlo nezadovoljno 42% menadžera u Hrvatskoj.

Izvor: Index.hr