fbpx

Gdje završava novac od prodaje Uličnih svjetiljki kojeg beskućnici moraju dati za štednju?

DESETAK zagrebačkih prodavača Uličnih svjetiljki, časopisa o beskućnicima, idući mjesec ostaju bez posla zbog, kako kažu, nepravde. Tvrde da ih vodstvo časopisa ucjenjuje, zbog čega su ih prijavili i pučkoj pravobraniteljici.

Prisilili ih na štednju

Uprava Uličnih svjetiljki prije dvije godine uvela je pravilo da dvije kune od svakog prodanog primjerka odlazi u štednju. Prodavačima se ideja svidjela, no ubrzo ih je okupao hladan tuš kada su zbog zatišja s prodajom časopisa, bili prisiljeni tražiti dio štednje kako bi preživjeli mjesec dok ne dobiju novu turu Uličnih svjetiljki.

Mi smo u štednju tu mjesečno ostavljali po 200, 300 kuna, s tim da nam je rečeno – ili štednja, ili niste prodavači, dakle da moramo ili nismo prodavači”, ispričao je Mile Mrvalj, jedan od desetak prodavača koji su se pobunili protiv ovog, kako kažu, ucjenjivanja.

Bilo je, tvrdi, slučajeva da je uprava Uličnih svjetiljki izlazila u susret pojedinim beskućnicima kojima je novac trebao primjerice za lijekove. No, onima koji su novac tražili za život, ponuđen je novi ugovor o tzv. jednokratnoj suradnji.

“U ugovorima piše da možemo biti prodavači samo 12 mjeseci, bez mogućnosti produženja bilo kakva ugovora. Mi smo htjeli da se ovo riješi unutar kuće, da prljavi veš ne ide u javnost. Nama se i dalje prijeti da će se ispoštovati svako slovo. To je novac nad kojim mi nemamo nikakvu transparentnost, ne znamo gdje su kamate, ne znamo u kojim je bankama, ne znamo ništa.”

Priča njegovog kolege Željka Benića, malo je drugačija. I on je tražio svoju štednju, nakon što je dobio posao u jednoj građevinskoj firmi. “I na kraju mi je rekao taj poslodavac da više nema za mene posla, da firma slabo posluje. Kad sam dobio otkaz, onda sam zamolio da me ponovno vrate nazad. Oni su održali sastanak i odlučilo se da neću biti prodavač tri mjeseca”. Benićeva “kazna” ipak je smanjena s tri mjeseca na tri tjedna.

Drugog posla za njih nema

Prozvani Siniša Pucić sve optužbe odbacuje. Kaže – prodavači su od starta znali kakva su pravila igre.

“Neki su bili u Zagrebu u prodaji više godina, što po nama nije ideja od početka da netko 4-5 prodaje časopis, a radno je sposoban, bez da se trudi da u godinu dana pronađe barem nekakav sezonski posao, barem nešto djelomično i mi smo odlučili ograničiti mogućnost pojedincima da mogu trajno prodavati, što smatramo da je opravdano.”

Kamate na štednju, tvrdi Pucić, ne postoje. “Nisam ništa nametnuo nego ponudio izbor. Nitko im ne ograničava niti ulazak u projekt, ali dali smo im priliku, ali smatramo kao organizacija koja je to pokrenula, da ima pravo postaviti neka pravila. Ni jedna lipa, ni jedna kuna njihova nije kod nas, jer sigurno nikakve kamate od toga ne mogu dobivati jer to je novac koji smo mi za ove koji su štedjeli sačuvali i isti iznos im vratili, i dalje oni raspolažu s njim kako žele.”

Većina prodavača Uličnih svjetiljki su beskućnici. Oni koji su potpisali ugovor o jednokratnoj suradnji, isti istječe 28. ovog mjeseca. Gdje će nakon toga, ne znaju. Mnogi od njih prešli su 50-tu. Svjesni su, kažu, da za njih posla na burzi rada nema.

Izvor: Index.hr