fbpx

Otvorena izložba “Država u krevetu”

U subotu je na programu prvog dana ovogodišnjeg 18. International festival of contemporary theatre – Zadar snova u Kazalištu lutaka Zadar otvorena izložba “Država u krevetu”. Izloženi su radovi šest umjetnica: Adele Jusić iz Bosne i Hercegovine te Ivane Kevo, Marije Kotarac, Glorije Lizde, Dine Rončević i Petre Zlonoga iz Hrvatske. Kustosica izložbe je Natasha Kadin. Riječ je o dijelu radova Međunarodne izložbe “Država u krevetu”, otvorene u splitskoj Galeriji umjetnina u veljači 2014. godine, nastale kao rezultat novoosnovanog kolegija “Feminizmi i društvene promjene u suvremenim umjetničkim praksama” na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Organizatorice naglašavaju da su slijedeći feminističku maksimu “osobno je političko”, kao i razloge zašto se bave feminizmima i zbog čega se javno deklariraju feministkinjama, došli do naziva izložbe “Država u krevetu”, nastojeći pronaći odgovore na pitanje koliko duboko i na koje načine sustav, država, vlast i politika upravljaju životima svojih građana i u kojoj mjeri i zašto imaju potrebu ulaziti u njihove ložnice, tijela i glave te njima upravljati.

– Posebno želimo razotkriti načine na koje prihvaćamo ili ne prihvaćamo njihova zavođenja, poljupce, naloge i nasilja. Želimo ogoliti sustav kao što on ogoljava nas. Želimo mu uzvratiti udarac, ili poljubac, rasvijetliti ovu priču i saznati zašto imamo osjećaj da je to vođenje ljubavi zapravo silovanje i kakve sve posljedice ostavlja na naše osobno koje jest političko i koje jest osobno, naglašava Kadin.

Izvor: ZL/ZDanas