fbpx

Porezna reforma diže plaće za 80 do nekoliko stotina kuna?

POREZNA reforma koja se već dugo najavljuje, još od odlaska ministra financija Slavka Linića ovog proljeća, mogla bi uskoro ugledati svjetlo dana. Ministar financija Boris Lalovac tako bi mogao uskoro predstaviti javnosti konture reforme, koje bi se mogle opisati u rečenici premijera Zorana Milanovića da treba olakšati život srednjem sloju.

Oporezivanje od 13.200, a ne 8800 kuna

“Vlada želi neoporezivi iznos plaće podići s 2200 na 2600 kuna. Procjenuje se da bi to onima s najnižim prihodima plaću podignulo za oko 80 kuna. S poreznim bi izmjenama trebao profitirati i srednji sloj kojima bi se najviša porezna stopa od 40 posto ubuduće primjenjivala na one s plaćom iznad 13.200 kuna, a ne kao dosad na one s 8800 kuna. Toj kategoriji građana plaće bi se mogle povećati za nekoliko stotina kuna”, objavio je danas HRT pozivajući se na neimenovane izvore u Banskim dvorima.

Isti izvor podsjeća da oko 60 posto BDP-a čini potrošnja građana, a svakako je i dizanje PDV-a na 25 posto utjecalo na potrošnju građana.

I do 2 milijarde kuna manje

Ministar Lalovac očekuje da bi takva reforma smanjila proračunske prihode za oko 2 milijarde kuna što bi se moglo nadoknaditi većom potrošnjom, ali i ukidanjem olakšica na reinvestiranu dobit.

Valjan naglasiti da je Lalovac najavio smanjivanje obujma plaća u javnom sektoru što bi se trebalo postići kroz rebalans i centralni obračun plaća.

“Oko 31 milijarde kuna za plaće u javnom sektoru je prevelik iznos u šestoj godine recesije. Govorimo da nema lienarnog smanjenja plaća, ali će se morati preispitati sustav plaća” smatra ministar financija prenosi HRT koji dodaje da ako bi se Vlada vodila preporukama Svjetske banke obujam plaća u javnom sektoru trebalo bi smanjiti barem za iznos od 7 milijardi kuna, što je u ovom trenutku, čini se, ipak nemoguća misija.

Izvor: Index.hr/ZDanas