fbpx

Radonjić poništio Šimurinu – Zadru opet samo bod

Treći put ove sezone Zadar je na svom stadionu poveo, a nije pobijedio. Nakon poraza od Splita 1:2 (poluvrijeme 1:0), imao je 2:1 protiv Zagreba da bi primio gol iz jedanaesterca u sudačkoj nadoknadi, a sinoć je ispustio prednost i protiv Istre. Zadar je poveo u doslovno posljednjoj sekundi prvoga poluvremena. Na lijevoj strani, gotovo uz aut liniju, a u razini sa šesnaestercom Ivor Weitzer izborio je prekršaj. Slobodan udarac odlično je izveo Mirko Hrgović, a u velikoj gužvi u petercu najviši je bio Ivan Šimurina i glavom matirao gostujućeg vratara Ivana Brkića. Zanimljivo, sudac Ante Vučemilović nije ni pokazao, kako je to inače slučaj prilikom pogodaka, prema centru, nego je odmah odsvirao kraj prvog poluvremena i poslao momčadi u svlačionicu. Logično, u sasvim drugačijim raspoloženjima, jer je nakon poprilično izjednačene igre, u kojoj je Istra čak imala i bolje prilike, Zadar vodio 1-0.

Izjednačenih 45 minuta

Ferdo Milin je Josipu Ivančiću u napadu, umjesto standardnog Želimira Terkeša, pridružio Ivana Pešića, a u prvih 11 krenuo je i novopridošli veznjak Domagoj Pušić. Nigerijac Solomon Theopilus, koji je također stigao na posudbu iz Rijeke, još nije imao pravo nastupa, kao ni Brazilac Jo, povratnik redove Istre, koja je bila lišena i usluga uvijek opasnog Slavka Blagojevića. Na gostujućoj klupi bila su dvojica Zadrana Šime Gregov i Luka Batur. Obje momčadi krenule su otvorenog garda i vrlo brzo došle do velikih prilika. Prva je zaprijetila Istra. U petoj minuti je Heister pobjegao obrani domaćih, ali sa sedam-osam metara iskosa s lijeve strane nije dobro pucao. U još boljoj poziciji našao se Dejan Radonjić pet minuta kasnije, ali on je reagirao – još gore. Graf ga je preciznim okomitim dodavanjem izbacio samog ispred Matkovića, ali najbolji napadač Puljana pucao je jako loše, pored gola. To kao da je trgnulo Zadrane. U 13. minuti Pešić je s lijeva prizemno ubacio u srce šesnaesterca, gdje je Pušić malo zakasnio pa je njegov udarac blokiran u korner. Izveo ga je Hrgović, a najviši u skoku bio je Šimurina, koji sa pet-šest metara glavom pogađa od pod u prečku. Vjerojatno je i vratar Brkić malo skrenuo loptu i tako spasio gol. Nastavio je Zadar napadati preko lijeve strane, ali Pešićevo ubacivanje nije stiglo do Weitzera pa se Istra uspješno obranila od prvog ozbiljnijeg zadarskog naleta. U 22. minuti obrana domaćih još je jednom neoprezno reagirala nakon slobodnog udarca protivnika. Graf je ostao sam na nekoliko metara ispred Matkovića, ali mu je vratar Zadra pravovremenim izlaskom zatvorio kut i blokirao udarac. Igra se tada umrtvila i do 45. minute svaka je momčad imala još po jednu priliku. U 31. je Weitzer dobrom okomitom loptom uposlio Ivančića, ali je Brkić na rubu šesnaesterca bio za korak brži. U 43. Heister je izbacio Radonjića ispred Matkovića, ali ovaj sa desetak metara iskosa s lijeve strane ponovno puca pored gola. Dvije minute kasnije Puljane je stigla kazna za promašaje.

Nepažljiva obrana

U nastavak su Zadrani tako mogli ući mirnije, ali i opreznije, jer im je glavni cilj postao ne primiti gol. I dobro su zatvorili središnjicu i usporili igru pa se više nije igralo ni približno tako otvoreno kao na samom početku. Tek je Radonjić pokušao ugroziti Matkovića udarcem iz daljine, ali Jerbić ga je blokirao u korner. U 70. minuti Milin je po običaju uveo u igru Jakova Suraća, kako bi još više zgusnuo sredinu, a izišao je Pešić, koji je solidno odradio svoj dio posla. Istra, međutim, nije gubila mirnoću. Dapače, dobar udarac Darija Tomića u 73. minuti, koji je prošao tik uz lijevu Matkovićevu vratnicu kao da je ohrabrio Pamićeve igrače. I samo minutu kasnije uspjeli su izjednačiti. Rahmanović, koji je ušao osam minuta ranije, prošao je po desnoj strani i u srcu šesnaesterca pronašao Radonjića. On je ovaj put bio mnogo smireniji i precizniji, nego u prethodnih nekoliko situacija i uspio je savladati Matkovića. Zadarska obrana opet je protivničkom napadaču ostavila previše prostora. S tim pogotkom promijenila se i slika na terenu. Odjednom su Puljani zagospodarili i nastavili prijetiti. Milin je, međutim, htio pobjedu pa se vratio dvojici napadača, odnosno uveo Terkeša umjesto Hrgovića. U 89. minuti Bilaver je zamalo glavom asistirao Radonjiću u čistoj situaciji pred golom, ali je u posljednji trenutak sve spasio Jerbić pravovremenim uklizavanjem. U posljednjoj minuti nadoknade Ivančić je pucao sa dvadesetak metara, ali neprecizno. Ostalo je neriješeno.

ZADAR – ISTRA 1:1
ZADAR – Igralište na Stanovima. Gledatelja: 1000. Sudac: Ante Vučemilović

(Osijek) 5,5. Pomoćnici: Dalibor Conjar i Hrvoje Barišić (oba Osijek).

Strijelci: 1-0 Šimurina 45′, 1-1 Radonjić 74′. Žuti kartoni: Šimurina 48′, Ivančić 72′.

ZADAR: Matković 6 – Ikić 5,5, Jerbić 6, Šimurina 6 – Bilaver 5,5, Pušić 5,5, Weitzer 5,5 (od 90′ Šimunac), Hrgović 5,5 (od 79. Terkeš -), L. Čirjak 5,5 – Ivančić 5,5, Pešić 6 (od 70. Surać -). Trener: Ferdo Milin.

ISTRA: Brkić 6 – Graf 6 (od 66′ Rahmanović 6), Obšivač 6, Vukman 6 (od 73′ Batur -), Woon 6 – Pavlović 6, Matoš 6, Tomić 6, Heister 6 – Špehar 6, Radonjić 6,5. Trener: Igor Pamić.
Foto: Dino STANIN/PIXSELL

Izvor: Zadarski list/ZDanas