fbpx

APEL Supruga poginulog češkog planinara traži njegov vjenčani prsten

Taj petak, 22. kolovoza, trebao je za Janu i Miloslava biti dan iz snova. Iskusni 36-godišnji planinar iz Češke i njegova supruga, koji su s djecom ljetovali u Selinama kraj Starigrada, taj su dan odlučili provesti u penjanju na Velikoj Paklenici. Kao i sto puta do tada, vezao je čvor i krenuo na stijenu. Negdje na visini od 15 metara, dok je pomagao susjednom penjaču da se ispravno zaveže, njegov je čvor jednostavno popustio. Miloslav je pao na pod. Da tragedija bude već, sve to sa zemlje su gledali Jana i njihovo dvoje djece, 10-godišnji dječak i 4-godišnja djevojčica. U pomoć mu je odmah priskočila supruga Jana, okolni penjači i dežurni tim HGSS-a. U početku je još davao znakove života i hitno je prebačen u zadarsku Opću bolnicu, međutim ozljede su bile toliko teške da Miloslav nije preživio. Jana je to saznala kad je s djecom stigla u zadarsku bolnicu.

Kako i zašto se to dogodilo tako iskusnom planinaru i instruktoru penjanja koji je u međunarodnim ekspedicijama penjao na Kavkaz i Pamir, nitko ne zna. Kako nam je rekao jedan njegov kolega, koliko god netko bio iskusan penjač, rutina je uvijek najopasnija stvar.
Od tragedije u Velikoj Paklenici prošlo je mjesec dana, a Miloslavova supruga jučer je preko inteneta poslala vrlo dirljivu poruku s još dirljivijom molbom: Jana traži vjenčani prsten svog pokojnog supruga koji se izgubio dok su mu pokušavali spasiti život.

– To je bio njegov zaručnički prsten, u njemu je ugravirano “J.J. 4.9. 2010”. Prsten je od titana i zapravo je nevrijedan svima osim meni. Puno bi mi značilo da ga dobijem natrag- kaže Jana.

Prsten koji su joj predali u parku, izgubio negdje na putu između Paklenice i zadarske bolnice, Jani je najvjerojatnije ispao iz torbe dok je u šoku s djecom čekala vijesti o suprugu. Njezina molba stigla je i do uprave Nacionalnog parka gdje su zadnja dva dana poduzeli sve kako bi ušli u trag Miloslavovom prstenu.

– Zvali smo i Hitnu pomoć i odjele po zadarskoj bolnici, naši ljudi su pretraživali oko penjališta, ali na žalost bezuspiješno. Provjerili smo i našu ulaznu recepciju gdje se ostavljaju nađene stvari, međutim, nitko nije ostavio prsten. Gdje je ispao zaista je teško reći jer je prošlo dosta vremena, ali mi ćemo učiniti sve što možemo kako bi joj pomogli. I njegove stvari koje su ostale u parku nakon tragedije odmah smo poslali obitelji- rekao nam je ravnatelj Nacionalnog parka Paklenica, Zlatko Marasović.

Janina molba se vrlo brzo proširila i društvenim mrežama, svi je dijele zajedno sa slikom, a sve u nadi da će prsten od titana što prije doći u njezine ruke.

Izvor: Zadarski.hr/ZDanas