fbpx

Baldasara istražuje USKOK, Ministarstvo graditeljstva potvrdilo da je Kačunićeva ponuda bila valjana

SPLITSKOG gradonačelnika Ivu Baldasara i njegovo namještanje natječaja za plodouživanje Turističke palače donatoru Stipi Mađoru, suvlasniku SD Printa u predstečajnoj nagodbi, istražit će USKOK. Radi se, naime, o sumnji u počinjenje kaznenog djela zloporabe položaja službene osobe iz njihove nadležnosti pa im je stoga Županijsko državno odvjetništvo u Splitu proslijedilo predmet na daljnje postupanje.

Baldasar pod istragom da je htio nanijeti višemilijunsku štetu Gradu Splitu

Sumnja se da je Baldasar odbio bolju ponudu, onu F-toursa Gorana Kačunića, koji je davao 37 tisuća eura mjesečnog najma, te izabrao Mađora, odnosno, novoosnovanu tvrtku Valleus, njegove pomoćnice Kristine Duše za nepunih 29 tisuća eura, čime je gradskom proračunu nanijeta višemilijunska šteta. Deset posto obećanog neto prihoda, koje je Mađor navodno ponudio, nikada nisu bili predmet natječaja niti se o tome govorilo na otvaranju ponuda, tjedan dana prije no što je gradsko povjerenstvo odabralo Valleus.

Gradonačelnik Baldasar i dogradonačelnica Aida Batarelo medijima su se trudili pojasniti kako su Kačunića odbili zbog formalnih propusta, izjave o nekažnjavanju i nedostatka licence D za glavnog izvođača rekonstrukcije Palače. Na izjavi je bilo sporno što nema datuma, no zakon kaže da potvrda mora biti odrediva, a Kačunić tvrdi da jest jer je napisano da se izdaje za potrebe upravo ovog natječaja, i to po tekstu naslova.

Ministarstvo graditeljstva: F-tours je dokazao da izvođači ispunjavaju uvjete

Odvjetnik F-toursa Nediljko Ivančević zatražio je i mišljenje Ministarstva graditeljstva o dozvoli za glavnog izvođača koja podrazumijeva 80 radnika i četiri inženjera.

F-toursova ponuda sadržavala je dvije građevinske tvrtke čiji kapaciteti uvelike premašuju spomenuti minimum te su se javili s dokumentom o udruživanju u skladu s člankom 39. Zakona o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji.

Prema odredbi stavka 1. istog članka propisano je da izvođači koji se prije početka građenja udruže za građenje građevine ili izvođenje radova na toj građevini, mogu graditi cjelokupnu građevinu ili izvoditi radove i na građevini više skupine od skupine građevina za koju imaju pojedinačnu suglasnost, ako udruženi ispunjavaju uvjete za građenje građevine ili izvođenje radova te više skupine građevina propisane tim Zakonom. Dokument o udruživanju sastavni je dio dokumentacije na gradilištu, a referencijska oznaka istog dokumenta te tvrtka i sjedište, odnosno, ime i adresa izvođača moraju biti navedeni u prijavi prije početka građenja.

U Ministarstvu graditeljstva utvrdili su da je ponuda F-toursa valjana i da priložena dokumentacija predstavlja dovoljan dokaz da tako udruženi izvođači ispunjavaju uvjete za izvođenje radova na građevini iz više skupine.

I Mađor pod istragom zbog SD Printa

Stipe Mađor, kako smo pisali, nalazi se i sam pod istragom zbog izvlačenja novca iz SD Printa, tvrtke koja je dvije godine nakon njegovog ulaska, završila u predstečajnoj nagodbi s planom da se riješi većine radnika. Mađor nam je kazao da su mu u policiji rekli da je sve gotovo, no Državno odvjetništvo naložilo je da policija i Porezna uprava temeljito pročešljaju poslovnu dokumentaciju te utvrde je li bilo nezakonitosti, kao što sumnjaju radnici. Dok je SD Print zaglibio u nagodbi sa više od sedam milijuna kuna obaveza, Mađor Company u istom je razdoblju uz nepromijenjeni poslovni prihod zabilježio višestruku dobit.

Izvor: Index.hr/ZDanas