fbpx

HRVATSKA SE BORI S POPLAVAMA Najgore tek dolazi!

HRVATSKA se i dalje bori s poplavama. Obilne padaline posljednjih dana uzrokovale su probleme u nekoliko županija. Sisak se sprema za dolazak vodnih valova Kupe i Save, a situacija bi najteža trebala biti u utorak, kad se ta dva vodna vala spoje. Procjenjuje se da će Sava u Crncu doseći između 780 i 800 cm. Usporedbe radi, najviši ovogodišnji vodostaj bio je 794 cm.

Prema riječima Zorana Đurokovića, voditelja Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, vodotok Save se rasterećuje puštanjem vode u Lonjsko polje, u kojem su već sada značajne količine vode, te da će se i dalje nastaviti puniti do maksimuma, prenosi Sisak Info.

Procjenjuje se i da će zbog velike količine vode Kupa krenuti uzvodno, pa se očekuje porast vode u Odranskom polju od 70 do 80 cm.

13:50 “Pedeset godina nije bilo tako visoka Mura ovdje u Muršćaku kao što je sada”, kazao je za emeđimurje jedan stariji gospodin. Kod Domašinca u predjelu zvanom Muršćak, očekuje se dolazak vodenog vala, na nasipima je tek dvadesetak centimetara od prelijevanja vode, uzvodno na tri kilometra od granice s Mađarskom. Na terenu je preko 400 ljudi, podijeljeno u nekoliko ekipa. Aktivno se radi na postavljanju zečjih nasipa kod Muršćaka.

13:30 Uzbuna je oglašena i u Kotoribi.

12:59 Na područje Jasenovca danas, u ponedjeljak, 15. rujna 2014., upućeno je novih 130 pripadnika Hrvatske kopnene vojske OS RH sa 17 motornih vozila, koji će braniti područje od poplava. Na poplavama ugroženim područjima trenutno je danas, 15. rujna 2014. godine, angažirano 415 pripadnika Oružanih snaga RH. Na području Letovanića i Žažine trenutno je angažirano 110 pripadnika HKoV-a s 20 motornih vozila, koji rade na utvrđivanju nasipa i punjenju vreća s pijeskom. Na području Selišta Sunjskog i Donje Letine angažirano je 88 vojnika s pet motornih vozila i jednim autobusom, a u Starom Pračnom angažirano je 55 vojnika sa 14 motornih vozila, dok u Staroj Drenčini 32 vojnika s 13 motornih vozila utvrđuje nasipe i puni vreće s pijeskom.

11:50 > Štete veće nego od poplava u veljači: “Stanje u Karlovcu je takvo da bismo mogli proglasiti katastrofu”

11:45 Izvanredno je stanje i dalje u Hrvatskoj Kostajnici gdje raste Una, na području Jasenovca 120 vojnika brani nasip, a s naglim porastom voda borili su se i vatrogasci u Petrinji. Najgore, kažu, tek stiže.

11:30 “Vodostaji rastu, ali za sada su sve stvari pod kontrolom, još se nisu pojavile zaobalne vode i ništa nije alarmantno. Sve preventivne mjere su već pri kraju i jedino što možemo je čekati da vidimo što će se dogoditi s vodom”, rekao je zamjenik sisačke gradonačalnice Krička.

Štite se sisačka prigradska naselja i ceste. Potrebe za evakuacijom još uvijek nema, no za prihvat mještana sve je spremno. U nasipe je već ugrađeno 90 tisuća vreća s pijeskom, ali zbog velikog pritiska Kupe mjestimice izbijaju podzemne vode, kaže Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda.

“Mi očekujemo spajanje dvaju vodnih valova, savski od Slovenije i Kupski što će kao posljedice imati stvaranje uspona na Kupi koja će putem Odre tada početi puniti Odransko Polje pa se očekuju aktivnosti na Čičkoj Poljani”, kaže Čavlović.

11:00 Radovan Kuzmić iz Centra 112 upozorava da se očekuju problemi na području rijeke Mure nizvodno od Murskog Središća. “Trenutno stanje u 9 sati nma rijeci Muri, je 534, maksimalan dosad je bio u 8 sati 535, sa dje pao 1cm. S obzirom da vodostaji padaju tijekom cijele noći, očekujemo da bi se moglo uskoro normalizirati stanje. Međutim, od Murskog središća nadalje vodni val još uvijek raste prema Goričanu i u 8 sati su Hrvatske vode proglasile izvanredno stanje na svojim vodnim građevinama, jer je vodostaj u Goričanu trenutno 470. To je stanje na rijeci Muri, a na Dravi su trenutno ukinute mjere obrane od poplava, a na rijeci Trnavi još uvijek je stanje manje-više jednako kao i jučer, sve mjere su i dalje na snazi. Vodostaj otprilike stagnira.”

U protekla 24 sata Centar 112 Čakovec zaprimio je čak 22 poziva koji se odnose na poplavljena dvorišta, podrume, stambene prostore i dijelove prometnica na području Međimurske županije, a na desetke sličnih poziva primili su u PU međimurskoj i JVP-u Čakovec.

Zbog velike količine oborinskih voda, veliki problemi u obrani i dalje se javljaju na području Nedelišća, Male Subotice, Svetog Martina na Muri, Podturena, Goričana i Murskog Središća. Sve raspoložive vatrogasne ekipe su na terenu kao i tehničke službe koje održavaju prometnice.

10:30 Zbog vode na kolniku od 10,10 sati zatvorena je državna cesta D36 Sisak-Popovača kroz šumu Brezovica, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Nakon povlačenja vode otvorena je državna cesta D38 Pakrac-Požega-Pleternica.

Zbog veće količine vode koja se mjestimice zadržava na kolniku otežano se vozi na većini cesta u Međimurskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i dijelu Zagrebačke županije.

Zbog poplave za sav je promet zatvoren granični prijelaz Sveti Martin na Muri.

10:00 U Karlovcu su se opet oglasile sirene, ovaj put označavaju kraj opće opasnosti

9:20 Zbog zamućenje vode na izvoru u Donjem Velemerić, svi korisnici tog vodovoda ne mogu koristiti vodu za piće

9:15 U Karlovcu i dalje traje izvanredno stanje zbog poplave, iako je na gradskim mjernim stanicama zabilježen pad vodostaja Kupe od maksimalnih 844 centimetara prije dva dana na 773, te Korane s 845 na 780 centimetara.

Nastavljene su aktivnosti na obrani od poplave na istočnom dijelu nizvodno od Karlovca. Uslijed izuzetno visokih vodostaja karlovačkih rijeka te činjenici da je poplavljen veliki broj prometnica, otežan je redovni, ali i promet operativnih snaga zaštite i spašavanja.

Nastava se u školama odvija redovno prema rasporedu, a učenicima koji su uslijed izvanredne situacije spriječeni u dolasku na nastavu, izostanak će biti opravdan, izvjestio je gradski Stožer za saštitu i spašavanje.

Prema odluci Stožera, sinoć je za sav promet otvoren industrijski pružni prijelaz Ilovac kao alternativni pravac, s obzirom da je visoka voda ispod tog nadvožnjaka koji prelazi državnu cestu D1. Takva će regulacija biti na snazi sve dok se voda potpuno ne povuče, jer je unatoč učestalim ispumpavanjima na tom dijelu opasno prometovanje.

Štoviše, od jučer u 15 sati podvožnjak Ilovac je potpuno potopljen te je neko vrijeme bio potpuno blokiran promet vozilima u grad sa sjeverne strane, iz pravca Zagreba. U prekidu je i promet na državnoj cesti D36 od Koritinje do Šišljavića i Kupčine, a ne prometuje se ni cestama Manjerović Selo–Utinja, Donje Mekušje-Husje-Kobilić Pokupski, ni onom kroz Logorište. Zatvorene su ceste Brežani-Lipje–Skakavac, Vivodina-Krašić, Belajske Poljice-Barilović, Logorište- Mala Švarča, Gornje Mekušje-Kamensko, Veljun- Poloj, kao i cesta u Donjim Priselcima.

U protekla 24 sata Županijski centar 112 u Karlovcu zaprimio je 508 poziva građana za pomoć.

9:00 Rijeka Mura i dalje raste, a u 8 sati ujutro kod Murskog Središća dosegnut je još jedan rekordan vodostaj od 535 centimetara. Mura raste i nizvodno, pa je u Goričanu izmjereno 463 centimetra. I dalje iz Slovenije ne stižu dobre vijesti, jer Mura kod Gornje Radgone još uvijek raste, tako da se očekuje novi porast u sljedećim satima i u Hrvatskoj.

Nasipi u gornjem dijelu Murskog Središća sinoć su popustili pa je voda poplavila taj dio grada i dospjela do samih kuća i gospodarskih zgrada. Vatrogasci i građani i dalje nastavljaju utvrđivati obalu vrećama s pijeskom.

I dalje je za cijelo područje rijeke Mure u Hrvatskoj na snazi izvanredno stanje obrane od poplave.

8:25 Izvanredno stanje je u Hrvatskoj Kostajnici

8:20 U Letovaniću je proglašena opća opasnost, Kupa je probila nasip

Izvanredne mjere obrane od poplava na Muri

Noćas u 2.30 sati proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Muri za područje od ušća Mure u Dravu preko Gorenjaka pa sve do područja Vološčak sa ušćem Trnave.

Kako prenosi eMeđimurje, vodostaj rijeke Mure na vodomjeru u Goričanu prešao je razinu od +420 cm uz zabilježen vodostaj od +426 cm u 2 sata uz tendenciju daljnjeg porasta. U 5 sati ujutro zabilježen je vodomjer od +455 cm.

I dalje traju izvanredne mjere u Murskom Središću gdje je vodostaj Mure rastao tokom cijele noći. U ponoć je vodostaj bio na +524 cm, a u 6 sati ujutro na +533 cm.

Još desetak mjesta nizvodno od Karlovca odsječeno

U 7 sati ujutro rijeka Korana nalazi se na 781 centimetar što znači daj je pala za dodatnih 22 centimetra od ponoći. Vodostaj Kupe je na 776 pa proizlazi da je brzina opadanja kod obje rijeke podjednaka.

Problemi su i dalje veliki u okolici grada, posebno nizvodno od Karlovca gdje je voda još uvijek u brojnim dvorištima, te na prometnicama, tako da je desetak mjesta još uvijek odsječeno, javlja KAportal.

Izvor: Index.hr