fbpx

SAMOUBOJSTVO DON EMILA BILAVER “Psihički nije mogao podnijeti teške ozljede lica”

Don Bilavera Zadrani najviše poznaju kao voditelja zaručničkih tečajeva. Bio je izrazito vesele naravi, a što ga je nagnalo na ovaj očajnički čin, može se samo nagađati

Hicem iz pištolja u obiteljskoj kući u Škabrnji u nedjelju ujutro ubio se 48-godišnji zadarski svećenik don Emil Bilaver. Policija je obavijest o tragediji dobila u 10.30, a vijest o samoubojstvu jednog od najpopularnijih svećenika u zadarskoj nadbiskupiji šokirala je javnost, koja ga je u Zadru najviše poznavala kao voditelja zaručničkih tečajeva. U trenutku izvršenja samoubojstva don Emil je bio u svojoj sobi, a u kući su bili članovi obitelji, majka Ljubica i brat Ante.

– Molim vas da nas poštedite, svi smo strašnom šoku, ostavite nas u miru u našoj boli – kazala je jučer majka don Emila Bilavera, koji je posljednje tri godine bio župnik u Bibinjama.

Što je 48-godišnjeg svećenika izrazito vesele naravi nagnalo na ovaj očajnički čin, teško je kazati, no šokirani mještani Škabrnje tvrde da don Emil nije mogao psihički podnijeti teške ozljede lica koje je navodno zadobio 16. kolovoza, na blagdan sv. Roka, u Bibinjama. Tada se, naime, pri zamjeni boce plina u svećeničkoj kući dogodila nesreća u kojoj je don Emil zadobio opekline drugog stupnja, nakon čega je bio prebačen u Zagreb.

– Sinko moj, on je bio baš pravi svećenik, onako uvik vesel i raspoložen. Otkada mu je plin pušten na lice, više nije bio svoj. Teško mu je to palo, a neki govore i da se htio baciti kroz prozor. Nije mogao živiti s tim. Jad i nevolja što ga snađe. Kuku nama i njegovoj obitelji – kazala je susjeda obitelji Bilaver u Škabrnji, čiji su mještani zamolili novinare da ih ne snimaju i ne uznemiravaju dok se ova tragedija ne stiša.

Bilaver se zaredio za svećenika tijekom Domovinskog rata, a služio je u Obrovcu, Medviđi, Kalima, te u Zadru na Puntamici u župi Bezgrešnog začeća BDM. Iako je svojim ponašanjem znao izazivati kontroverzije i neprimjerene reakcije, don Emil Bilaver bio je omiljen među vjernicima.

Javnosti je najpoznatiji kao voditelj zaručničkih tečajeva u crkvi na zadarskoj Puntamici, spašavatelj brakova, ali i kao župnik koji je prije nekoliko godina na “maloj ponoćki” organizirao tombolu s bogatim nagradama, a vrijednim je darovima nagradio i svu djecu koja su tijekom adventa svako jutro dolazila na mise zornice u šest sati.

Oni koji su imali najviše dolazaka dobili su MP3 player i mobitele sa start paketima. Na kritike da je to pogrešan način privlačenja mladih u crkvu puntamički župnik nije se obazirao.

– Nisu djeca dolazila u crkvu zbog darova, nego sam ih ja htio nagraditi zbog marljivosti – objasnio je tada don Emil.

Izvor: Jutarnji list/ZDanas