fbpx

MILAN BANDIĆ IDE U ZATVOR Sudac istrage šalje gradonačelnika Zagreba u Remetinec, Pripuzu prihvaćena jamčevina od milijun eura!

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec odredio je večeras gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću istražni zatvor u trajanju od 30 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela. Pritvor je određen i Slobodanu Ljubičiću, prema istim osnovama, a i svim ostalim osumnjičenicima u aferi Agram, s iznimkom da je poduzetniku Petru Pripuzu, vlasniku CIOS-a prihvaćeno jamstvo od milijun eura, međutim i on će noć provesti u Remetincu dok se jamstvo ne realizira.

Odluka o pritvaranju nije pravomoćna, na nju u roku od tri dana pravo žalbe imaju i USKOK, ali i svi okrivljenici i njihovi branitelji, a o njihovim žalbama odlučuje Izvanraspravno vijeće.

20:08 Istražno ročište uskoro bi trebalo biti nastavljeno, odnosno očekuje se objava odluke suca Zdenka Posavca o zadržavanju uhićenih u pritvoru ili njihovu puštanju na slobodu. Nova TV javlja da su odvjetnici osmorice uhićenih ponudili jamčevinu i mjere opreza samo da se njihovi klijenti brane sa slobode.

Odvjetnici se polako vraćaju na sud, a Milan Bandić i ostali uhićeni su u sobi za zadržavanje.

Kako Nova TV doznaje od njegovih branitelja Petar Pripuz ponudio je 7 milijuna i 750.000 kuna jamčevine.

Pred kraj ispitivanja Milan Bandić ustao se i rekao sucu ‘pustite ove ljude da rade svoj posao, mene zatvorite!’.

19:48 Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik kazao je da nije zadovoljan tijekom ročišta, iako ga, kako je rekao, ništa ne iznenađuje s obzirom na “modus operandi” Državnog odvjetništva.

Odvjetnik Veljko Miljević, koji zastupa predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, kazao je da “nikada nije sreo takav nesrazmjer kaznenog djela i popratnih mjera”.

“Ovo nisu teška kaznena djela, šteta nije utvrdena, predložena jamčevina nekoliko je puta veća od navodne štete”, kazao je Miljević dodajući da su tijela kaznenog progona u ovom slučaju povrijedila i Ustav, jer “nema korelacije između težine kaznenih djela” i pritvora kao najstrože mjere.

Ponovio je i da je obrana predlagala jamstva i mjere opreza, kao i da su već obavljene mjere kojima je cilj bio prikupljanje dokumantacije.

Osim za Bandića i Ljubičića, Uskok je istražni zatvor traži i za suvlasnika CIOS-a Petra Pripuza, gradonačelnikovog savjetnika Željka Horvata, direktora ZET-a Ivana Tolića, koji je bio ovlašten zamjenjivati direktora Holdinga, direktora Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivana Markušića, referenta za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filipa Čulu, direktora Čistoće Miljenka Benka, direktora građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branka Mihaljevića, pročelnika stručne službe gradonačelnika Vidoja Buluma, pročelnika Bandićeva ureda Miru Lacu i glavnog tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenka Antunovića.

Nakon što su u tužiteljstvu iznijeli svoju obranu na slobodu su pušteni pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Ines Bravić, načelnica Odjela za pravne poslove Gradskog ureda za imovinu Koraljka Rožanković Uremović, voditelj Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić te direktor Plinare Ante Dodig, koji su također pod istragom.

Uskok jednog od najpoznatijih hrvatskih političara tereti za niz koruptivnih nedjela povezanih u više ‘slučajeva’ u kojima je Bandić naveden kao poveznica svih osumnjičenika, s izuzetkom dva sumnjiva zapošljavanja za koja je navodno odgovoran Ljubičić.

U svim navodnim Bandićevim nedjelima gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i državni proračun. Ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Bandića se tereti za nezakonitosti u poslovanju s Pripuzovom tvrtkom CIOS te Bramgrad projektom Branka Mihaljevića te da je zbog Uskoku spornih donacija u predsjedničkoj kampanji. Također, terete ga i da je trgovao utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu, a osumnjičen je i za nezakonito korištenje službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe.

Njegov odvjetnik Krešimir Krsnik kazao je, uoči ročišta na kojem se odlučivalo o istražnom zatvoru, da Bandić neće podnijeti ostavku, a javno je pozvao tužiteljstvo da objave činjenični opis djela koja mu se stavljaju na teret. Posebno je kritizirao Uskokove sumnje u nepravilnosti s financiranjem kampanje, ističući da nema poreza na donacije.

19:13 Ročište na zagrebačkom Županijskom sudu zasad je okončano, a okupljenim se novinarima obratio odvjetnik Anto Nobilo koji je rekao da se objava odluke suca Zdenka Posavca očekuje oko 20:15 sati.

18:54 Prema posljednjim informacijama, ročište na zagrebačkom Županijskom sudu i dalje je u tijeku. HRT izvještava da sudac istrage Zdenko Posavec ima do 1 sat iza ponoći za donijeti odluku o određivanju pritvora osumnjičenima u aferi Agram, među kojima su gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, direktor CIOS-a Petar Pripuz i drugi.

17:14 Odluka suda očekuje se danas prije pola noći, a kada točno, zna samo sudac Zdenko Posavec. Sve bi moglo potrajati jer je u sudnici 12 uhićenih s njihovim odvjetnicima, a svi imaju pravo govoriti u sudnici. Nema vremenskog limita. S obzirom na sastav odvjetnika sve bi moglo potrajati do kraja zakonskog roka, piše Dnevnik.hr .

Kada ih sasluša sudac će proglasiti stanku tijekom koje će donijeti odluku i opet ih pozvati kako bi je priopćio. Oni kojima odredi istražni zatvor pričekat će pismeno rješenje, nakon čega će biti prebačeni u ćelije u Remetinec.

16:40 Ročište na zagrebačkom Županijskom sudu u međuvremenu je nastavljeno. Još uvijek se očekuje odluka suca istrage Zdenka Posavca o tome idu li Milan Bandić i još 11 osoba u pritvor.

Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin izjavila je danas kako se Bandićevim uhićenjem zapravo ništa nije promijenilo u smislu funkcioniranja grada na svim područjima, pa tako niti u kulturi, sportu i zdravstvu, resorima koje ona pokriva kao zamjenica za društvene djelatnosti.

“Sva događanja koja su najavljena će se dogoditi, svi rade svoj posao, nema nikakvog razloga da bilo gdje zapne ili zastane”, rekla je Kusin za Hinu, nakon konferencije za novinare u povodu izložbe “Guercino – svjetlo baroka” u Muzeju za umjetnost i obrt.

Sve ide svojim tijekom, nastavljaju se graditi objekti škola i vrtića koji su u procesu, uređuje se okoliš na Iveru, mora se dovršiti bazen, sve se normalno odvija i nema nikakvih zastoja, istaknula je Kusin.

15:15 – Nakon pauze trebalo bi biti nastavljeno ročište na kojem se odlučuje o istražnom zatvoru za Milana Bandića i 11-oricu, javlja RTL .

Stanka je odobrena na traženje branitelja pauza jer nije im obrazložen zahtjev za određivanje istražnog zatvora. Odluka se očekuje tek navečer, nagađa se oko 20 sati, a zakonski rok je do 1 ujutro.

13:33 Na zagrebačkom Županijskom sudu nešto prije 13 sati počelo je ročište na kojem sudac istrage Zdenko Posavec treba odlučiti hoće li odrediti istražni zatvor zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i 11-orici njegovih suosumnjičenika, a odluka se očekuje u kasnim poslijepodnevnim satima.

Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je Uskok, osim za Bandića, zatražio istražni zatvor za predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, suvlasnika CIOS-a Petra Pripuza, gradonačelnikovog savjetnika Željka Horvata, direktora ZET-a Ivana Tolića, koji je bio ovlašten zamjenjivati direktora Holdinga, direktora Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivana Markušića, referenta za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filipa Čulu, direktora Čistoće Miljenka Benka, direktora građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branka Mihaljevića, pročelnika stručne službe gradonačelnika Vidoja Buluma, pročelnika Bandićeva ureda Miru Lacu i glavnog tajnika Zagrebačkog športskog saveza Zdenka Antunovića.

Nakon što su u tužiteljstvu iznijeli svoju obranu na slobodu su pušteni pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Ines Bravić, načelnica Odjela za pravne poslove Gradskog ureda za imovinu Koraljka Rožanković Uremović, voditelj Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić te direktor Plinare Ante Dodig.

Sudac Posavec na ročištu će najprije saslušati argumente Uskoka, koji za većinu osumnjičenika traži određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili dokaze, ali i da bi mogli ponoviti kazneno djelo.

Izuzetak su Branko Mihaljević i Zdenko Antunović čije zatvaranje tužiteljstvo traži samo zbog utjecaja na svjedoke.

Nakon tužiteljstva sudac će saslušati odvjetnike, ali i osumnjičenike pa se odluka hoće li se tijekom istrage braniti sa slobode ili idu u Remetinec doznati najvjerojatnije oko 17 sati.

13:19 Pred Županijskim sudom odvjetnici glavnoosumnjičenih u velikoj USKOK-ovoj operaciji ‘Agram’ komentirali su položaj svojih kijenata. Iznenađujuće, pojavio se i Anto Nobilo čijem klijentu Josipu Perkoviću trenutno traje suđenje u Njemačkoj, a i sam Nobilo je bio vrlo aktivan na početku tog suđenja.

“Rekli su mi da će ovo suđenje zasjeniti njemačko pa sam se preselio ovdje”, pomalo sarkastičan je bio Nobilo koji je u odvjetničkom timu Petra Pripuza, javlja RTL.

“Čemu stvarati ove hajke? Borit ćemo se do kraja, ovo je apsurd, smiješno je što im se stavlja na teret”, dodao je odvjetnik Mate Matić koji također zastupa Pripuza.

ZAGREB – Prema neslužbenim informacijama, od 16 osoba koje su obuhvaćene operacijom ‘Agram’ pušteni su Koraljka Rožanković Uremović, načelnica Odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove, Ines Bravić, zamjenica pročelnice Koraljke Rožanković Uremović, Dragutin Kosić, voditelj Ustanove za upravljanje sportskim objektima, dok je navodno još jučer pušten direktor Gradske plinare Ante Dodig, javlja RTL.

Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik kazao je, uoči ročišta na kojem će se odlučiti o istražnom zatvoru, da njegov branjenik neće podnijeti ostavku, a javno je pozvao tužiteljstvo da objave činjenični opis djela koja mu se stavljaju na teret. Posebno je kritizirao Uskokove sumnje u nepravilnosti s financiranjem kampanje, ističući da nema poreza na donacije.

Izrazio je nadu da će “sud imati snage donijeti pravednu odluku”, baveći se interesima pravde, a ne interesnim lobijima.

Pozvao je i saborske zastupnike Željka Jovanovića i Dragutina Lesara da se, kada govore o Bandiću, se ‘ne skrivaju iza svojih imuniteta’

Ocijenio je i da je zahtjev Uskoka za istražnim zatvorom jako ‘nategnut’ što je prokomentirao stanjem Državnom odvjetništvu koje, kako je rekao, funkcionira bez ikakve kontrole.

“Bojim se odluke istražnog suca jer znam kako ova država funkcionira”, zaključio je Bandićev odvjetnik.

Pripuzov odvjetnik Mate Matić na pitanje što očekuje od ročišta kazao je da “nada umire posljednja” te da se nada kako će pravosuđe konačno početi funkcionirati onako kako treba.

“To znači da se nikakvi drugi ciljevi ne mogu rješavati u ovoj instituciji nego da ona mora funkcionirati onako kako se to od nje očekuje. Prema tome, čemu ove hajke, čemu stvarati i rješavati nekakve tuđe probleme i dovoditi politiku na ovo mjesto. To su apsurdi, ne možemo se s tim složiti i borit ćemo se do kraja”, kazao je Matić.

Na pitanje o kojim se “drugim ciljevima radi” Matić je kazao da “tajming, ali i ono što se ovim ljudima stavlja na teret” smiješno.

“Doznat ćete vrlo brzo što se njima stavlja na teret. Sramotno je da se na ovaj način na ovome mjestu moramo boriti za ovo, svjesni nažalost da nemamo neke velike šanse da u ovoj fazi postupka riješimo najvažniji problem, a to je da zaštitimo ljudsku slobodu u najvećim granicama. Ne možemo se sa slobodom igrati, ne možemo ljude koji su čitav svoj radni vijek pošteno radili i stjecali, dovoditi u poziciju da na kraju svoje radne karijere, završavaju u ovakvom postupku, da im se oduzima sloboda. Ljudima, govorim o svom branjeniku, koji ima 2,000 zaposlenih, čovjek koji je čitav svoj život stvarao za sebe i druge, da ga dovedemo u poziciju da se bori za slobodu. To je suludo”, kazao je Matić, dodajući da se sloboda može oduzeti tek sa čvrstim dokazima.

Ljubičićev odvjetnik Veljko Miljević ocijenio je da šef Holdinga ima “dobre šanse”, dodajući da uhićenje i pritvaranje nisu ni potrebni nakon “dugotrajne policijske djelatnosti kojom su se više od godinu dana utvrđivale činjenice”.

Kazao je kako bi bilo logičnije da su se osumnjičenici pozivali da dostave ono što nedostaje od prikupljane dokumentacije, umjesto da se “ide na uhićivanje” i pritvaranje.

“Ovako mislim da tu zaista težina optužbi koje se stavljaju na teret okrivljenicima pojedinačnio, a i skupno, ne odgovara svemu onome što se od nedjelje poslijepodne provodi. Mislim pravno da imamo šanse”, kazao je Miljenić, podsjetivši da se Ljubičić u Uskoku očitovao na sve što mu stavljaju na teret..

USKOK OBJAVIO ‘Evo za što sve teretimo Bandića, Kikaša i ostale uhićene u operaciji Agram…’
Podsjetimo, USKOK je pokrenuo istragu protiv Milana Bandića i 15 suosumnjičenika te dvije tvrtke zbog zlouporabe položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem, a ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Na podužoj listi kaznenih djela, prvo je pogodovanje tvrtkama C.I.O.S. d.o.o. i CE-ZA-R d.o.o. Osnovano se sumnja da su, od listopada 2013. do svibnja 2014. godine, Milan Bandić, Slobodan Ljubičić i Željko Horvat po dogovoru i na traženje Petra Pripuza naložili dodjelu poslova zbrinjavanja otpada spomenutim tvrtkama.

U Uskoku smatraju kako je postojala mogućnost zbrinjavanja otpada na drugi način. Po nalozima Bandića, Ljubičića i Horvata, poduzimane su radnje od strane okrivljenika Ivana Tolića, Ivana Markusa te Filipa Čule koje su rezultirale ugovaranjem i realizacijom zbrinjavanja znatno manjih količina otpada od ugovorene.

Ovim je zagrebačkoj Čistoći nanesena šteta od najmanje 2.400.000 kuna, od čega je članicama C.I.O.S grupe pribavljena nepripadna korist u iznosu od najmanje 1.630.000,00 kuna, smatra Uskok.

Nadalje, sumnja se kako je Bandić, od ožujka 2006. do 19. siječnja 2012., u dogovoru s direktorom tvrtke Bramgrad Brankom Mihaljevićem, proveo zamjenu zemljišta kojom je Grad Zagreb oštetio za najmanje 12 milijuna kuna. Naime, Bramgradu je nepropisno obračunata vrijednost zemljišta na Peščenici, te im su neosnovano priznati navodni troškova preseljenja s Peščenice na zamjensku lokaciju, u zagrebačkom Trnju.

Osim Bandića i Mihaljevića, za nezakonite radnje u slučaju Bramgrad sumnjiče se i Ines Bravić te Koraljka Rožanković Uremović.

Uskok sumnjiči Bandića i za porezne malverzacije u sklopu predsjedničke kampanje krajem 2009. i početkom 2010. godine. Zagrebački gradonačelnik je tada otvorio žiro račun na koji je zaprimao donacije do dana održavanja izbora 10. siječnja 2010., nakon čega je Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske podnio završno izvješće, u kojem je prijavio primitak od 8.618.965,41 kuna te utrošak 15.278.984,26 kuna.

Međutim, nakon toga je nastavio primati uplate na isti žiro račun, i to u iznosu većem od 24 milijuna kuna. Na uplate primljene nakon održavanja izbora nije platio porez sukladno odredbama Zakona o porezu na dohodak, te tako Državni proračun oštetio za 4.866.611,16 kuna, a na ime neobračunatog i neplaćenog prireza proračun Grad Zagreb oštetio za 875.990,01 kuna.

Također, terete ga i da je u pet navrata trgovao utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu. Osumnjičen je i da je u sedam navrata koristio svoj službeni i društveni položaj, a vezano za korištenje službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe.

Izvor: JL/ZDanas