fbpx

Ne žele priznati, ali kriza je pogodila i banke: Zatvaraju poslovnice i dijele otkaze

“JOŠ DO jučer bili su na listi omraženih jer su bili kategorija koja je u prosjeku imala najviše plaće i cijeli niz povlastica. No, kriza u društvu, posebice gospodarstvu, odrazila se i na njih – pa se tako i u bankarskom sektoru sve masovnije počinju dijeliti otkazi. To, naravno, oni neće izrijekom potvrditi, uglavnom se barata terminima poput sistematizacije ili optimiziranja poslova.”, započinje svoj tekst Glas Slavonije koji donosi podatke o gašenju poslovnica diljem Hrvatske.

Prema podacima Biltena o bankama Hrvatske narodne banke u 2012. godini prvi se put u odnosu na godinu prije smanjio broj zaposlenih u bankarskom sektoru, a taj trend se nastavio. Tako je na kraju 2013. u bankama bilo zaposleno 20.982 osoba, što je za 657 zaposlenika manje nego na kraju 2012. godine. Također, 2013. godine banke su imale za tri posto manji broj poslovnica.

Smanjuje se i broj bankomata

U 2012. godini najviše je u tome bila pogođena upravo Osječko-baranjska županija. Godinu je završila sa sedam poslovnica manje, što je bilo najviše u državi. Za prošlogodišnjih 12 mjeseci ugašene su još četiri poslovnice. Da bi apsurd bio još veći, u Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji smanjuje se i broj bankomata, piše Glas Slavonije.

Izvor: Index.hr/ZDanas