fbpx

MARKO PUPIĆ BAKRAČ O AFERI PARKING “Ovdje se ne poštuju zakoni, pravilnici ne služe ničemu, javni natječaji se namještaju”

Na nekoj od narednih sjednica Gradskog vijeća sigurno će doći do rasprave o načinu reguliranja naplate parkinga na području Zadra nakon što je u javnost izašlo da komunalno poduzeće “Obala i lučice” godinama zarađuje na naplati parkirališnih mjesta bez zadovoljenja svih zakonskih pretpostavki za takvu djelatnost. Gradska uprava nije ni zatražila ni dobila zakonski obveznu prethodnu suglasnost Policijske uprave na svoju Odluku o organizaciji i načinu naplate parkiranja iz 2009. godine niti za izmjene i dopune te Odluke iz 2010. i 2011. godine.

U “Obali i lučicama” su sve skloni objasniti “birokratskim propustom”, iz gradske uprave su “objasnili” kako nemaju suglasnost, ali im je odluka “valjana sve dok se sudski – ne pobije”, a gradonačelnik Božidar Kalmeta je konstatirao da on nije bio gradonačelnik kada se sve to događalo! Kao da nije sporna zakonitost nego tko je bio na čelu grada, što je po prvi puta da netko od HDZ-ovih gradonačelnika zaboravlja na “kontinuitet ekipe koja pobjeđuje na izborima i vodi grad”. Inače, od 2009. do 2013. godine gradonačelnik je bio Zvonimir Vrančić.

Potpuno očekivano, brljanje s normativizacijom parkiranja izazvalo je različite reakcije među gradskim vijećnicima, ovisno o tome jesu li u opoziciji ili u vladajućoj većini.

– Frustrirajuće je što se zakon ne provodi, a još više to što će se s tim nastaviti! Ali, u Zadru je to tako 20 godina, ovdje se ne poštuju zakoni, pravilnici ne služe ničemu, javni natječaji se namještaju i to traje u kontinuitetu. HDZ-ova gradska uprava već 20 godina smišlja kako zaobići zakon, a ne kako ga provesti, kaže Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih.

S druge strane, Marko Barančić (HSPAS) se žali na manjak informacija o “slučaju parking”:

– Moram priznati da sam i ja zbunjen jer godinama plaćam parking. Sve tvrdnje iznešene u javnost treba provjeriti i s pravnog stajališta utvrditi činjenično stanje, pa, ako treba, otvoriti pitanje parkinga i na nekoj od idućih sjednica Gradskog vijeća, očekuje Barančić.

Bivši šef zadarske Krim policije i sadašnji gradski vijećnik SDP-a Antun Novoselović, zalaže se za oštrije sankcije i smatra da njegove bivše kolege trebaju podnijeti prekršajnu prijavu:

– Policija bi trebala podnijeti prekršajnu prijavu jer nema zakonskih uvjeta za milijunsku naplatu parkinga koju treba zabraniti budući je ugrožena sigurnost sudionika u prometu i ispitati sve okolnosti koje su do ovoga dovele. Nevjerojatno je da se ovo može dogoditi, da se u naplatu krene bez potrebnih dokumenata! To je komercijalni posao i nije mi jasno da direktor “Obale i lučica” ništa ne zna, a gradsko poduzeće praktično radi na crno. Što su radili razni upravni odjeli, pravne i stručne službe Grada Zadra? Nemoguće je da su toliko aljkavi i da to nitko nije ni vidio ni shvatio, smatra Novoselović.

RADE ŠIMIČEVIĆ (HDZ): Ako je bilo propusta – treba ga ispraviti

Gradski vijećnik HDZ-a Rade Šimičević, kao jedan od četiri srednjoškolska ravnatelja čije su škole u Parku Vladimira Nazora, godinama pokušava i ne uspijeva riješiti problem parkiranja na školskom igralištu, a uz načelno pozivanje na funkcioniranje pravne države, o nešto širem problemu sa zakonitošću naplate parkinga u cijelom gradu, kaže:

– Detalje ne znam i moja saznanja o načinu naplate parkinga u gradu nisu pouzdana, ali načelno govoreći, ako u tome ima bilo kakvog propusta, treba ga ispraviti jer se u pravnoj državi ne može postupati mimo pravila, podsjeća Šimičević.

Izvor: Zadarski.hr/ZDanas